Dolar

32,3670

Euro

34,9723

Altın

2.325,54

Bist

9.148,94

WikiLeaks'ten uyarı: CIA sizi izliyor!

WikiLeaks, ABD Merkezi Haber Alma Teşkilatı'na (CIA) ait 'Kasa Dairesi 7' belgeleri kapsamında belgeleri kamuoyuna duyurdu. Dünya basını CIA'in hedef bilgisayarlardaki mikrofon ve kameraların kontrolünü ele geçirmesine olanak tanıyan 'Dumbo' adı verilen programın ayrıntılarını konuşuyor.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-08-03 15:20:43

WikiLeaks'ten uyarı: CIA sizi izliyor!

WikiLeaks'in ayrıntılarını açıkladığı CIA'in ‘Dumbo' adı verilen programı, bilgisayarlardaki mikrofonları ve kameraları kontrol edebiliyor hatta görüntüleri bozarak olası kanıtları yok edebiliyor.

WikiLeaks'e göre bu teknoloji, CIA'in içindeki özel bir birim olan Siber İstihbarat Merkezi'nin kullanması için geliştirildi. Açıklamaya göre hedef alınan bilgisayarın görüntüleme ve algılama sistemlerini belirleyip bunları izleyebiliyor ya da manipüle edebiliyor.

Belgelerden anlaşıldığı kadarıyla Dumbo programı 32 bit Windows XP, Windows Vista ve sonraki Windows sistemlerinde kullanılabiliyor ancak 64bit Windows XP ile XP öncesi sistemlerde çalışamıyor.

CIA'İN ÖZEL BİRİMİ İÇİN GELİŞTİRİLDİ

WikiLeaks'in paylaştığı en eski Dumbo belgesi 25 Haziran 2012 tarihli olarak belirlenirken, sistemin yetenekleri, ‘operasyonları engelleyebilecek ya da ajanların kimliğini açığa çıkarabilecek ev güvenlik sistemlerini devre dışı bırakmak amacıyla' CIA'in özel birimi Siber İstihbarat Merkezi tarafından talep edildi.

WikiLeaks, Dumbo'nun çalışabilmesi için hedef bilgisayara bir flash bellek ile yüklenmesi ve operasyon süresince belleğin bilgisayara bağlı kalması gerektiğini vurguladı. Haziran 2015 tarihli ‘kullanım kılavuzu' niteliğindeki başka bir belgeye göre Dumbo mikrofonları susturabiliyor, tüm ağ bağdaştırıcılarını devre dışı bırakabiliyor ve kamera kayıt işlemini kesebiliyor. Yine program kendisini kullanan kişiye bu işlemlerle ilgili manipülasyon ya da silme yetkisi vererek ‘yalan kanıt yaratma' ya da ‘gerçek kanıtları yok etme' imkanı tanıyor.

Haber Ara