Dolar

32,6237

Euro

34,7525

Altın

2.502,71

Bist

9.524,59

'Washington, Süleymani’nin öldürülmesinin sonuçlarını anlamıyor'

eurasiareview’de yayınlanan, “Washington Süleymani’nin öldürmesinin sonuçlarını anlamıyor” başlıklı makalede, “Süleymani suikastı sadece siyasi bir suikast değil, aynı zamanda Tahran'ın bölgede bağımsız bir siyasi oyuncu olma hakkı üzerine bir girişim” denidi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-06 11:35:23

'Washington, Süleymani’nin öldürülmesinin sonuçlarını anlamıyor'

eurasiareview'de yayınlanan, “Washington, Süleymani'nin öldürmesinin sonuçlarını anlamıyor” başlıklı makalede; “Süleymani suikastı sadece siyasi bir suikast değil, aynı zamanda Tahran'ın bölgede bağımsız bir siyasi oyuncu olma hakkı üzerine bir girişim” denidi.

eurasiareview'de yayınlanan makalenin tam metni şöyle:

Pentagon Perşembe günü, Trump'ın Irak'taki Bağdat Uluslararası Havalimanı'nda Süleymani ve diğer askeri yetkilileri öldüren saldırıyı emrettiğini doğruladı. Dışişleri Bakanlığı, İran'ın önde gelen “gölge komutanının” yüzlerce Amerikalı ve koalisyon görevlisinin ölümlerinden ve binlerce kişinin yaralanmasından sorumlu olduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Başkan Trump'ın Süleymani'yi öldüren hava saldırısını emrederek İran liderlerine Amerikalıları korumak için ‘hızlı, kararlı' adımlar atacağını gösterdiğini söyledi.

Bu arada İran, Kudüs Gücü'nün liderini öldüren saldırıdan sonra ABD için “sert misilleme bekliyor” uyarısında bulundu ve “Kesinlikle intikam olacak. Sert bir intikam olacak ”dedi.

İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Temsilcisi Majid Takht Ravanchi'nin, CNN'den Erin Burnett'e Cuma günü yaptığı açıklamada, “İran kendi seçimine, zamanına, yerine göre hareket edecek… Karar vereceğiz” dedi.

Buna karşılık, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Cuma günü erken saatlerde ABD tarafından yürütülen “Bu iğrenç suçtan intikam almaya” söz verdi. Ruhani ayrıca İran'ın İslam Devrim Muhafızları Kolordu'nun seçkin Kudüs Gücü başkanı Süleymani'nin “ülkenin toprak bütünlüğünü ve bölgedeki terörizme ve aşırıcılığa karşı mücadelede” bayrağını “yükselteceğini” söyledi.

İran'ın Dini Lideri Ayetullah Ali Hameney de, ABD için “sert misilleme bekliyor” uyarısında bulundu

İran liderliği, muhtemelen Orta Doğu'daki ABD askeri tesislerini ve üslerini hedefleyeceğini ve bölgedeki milis ağını seferber edeceğini işaret ediyor.

Böylece, İran Parlamentosu Güvenlik Komitesi Başkanı Mujtaba Zulnur, 36 ABD askeri üssünün ve tesisinin İran'ın savunma kuvvetlerine ulaşabildiğini ve en yakınının Bahreyn'de olduğunu söyledi.

Gördüğünüz gibi Ortadoğu'daki durum hızla değişiyor.

Herkes ABD'nin provokasyonunun savaşta ciddi sonuçlara yol açabileceğini biliyor. Süleymani suikastı sadece siyasi bir suikast değil, aynı zamanda Tahran'ın bölgede bağımsız bir siyasi oyuncu olma hakkı üzerine bir girişim.

Kesinlikle bir cevap olacak. Şu anda olmayabilir, ancak İran halkı gurur duyuyor. İran yarın Yemen'de, Lübnan'da veya İsrail'de de ABD'nin güvenilir müttefiki olabilir.

Ayrıca misilleme, topraklarını Amerikalılara açan tüm ülkelere ulaşabilir. İran, ABD'nin askeri üslerine ve birliklerine sahip olduğu herhangi bir ülkeyi hedef alabilir.

Nükleer silahlarla (Pakistan ve Rusya) etkili komşuların konumu söz konusu olduğunda, Pakistan Senatosu Başkan Yardımcısı Salim Mandvival, “Sanırım İran'ı köşeye sıkıştırmak imkansız. İran'ın açıkça müttefikleri var. Pakistan'ın İran'la çok iyi ilişkileri olduğunu ve Ortadoğu'daki Müslüman ülkelerin birbirleriyle savaşamayacak; çünkü böyle bir savaş diğer savaşlara yol açacak.” dedi.

Dünya, Rusya'nın hangi tarafı alacağını bekliyor. Rusya'nın konumu hala tanımsız, ancak açık.

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak verilmiştir. Bu makalede yer alan görüşler yazarına aittir.

Haber Ara