Dolar

32,5957

Euro

34,8077

Altın

2.495,31

Bist

9.457,19

Washington Post: Teröristler sosyal medyanın kontrolsuz özgürlüğünden yararlanıyor

Amerikan Washington Post gazetesi, 11 Eylül 2001 terör saldırılarından ilham alan aşırılık yanlısı bireysel saldırganların sosyal medyanın sağladığı kontrolsüz özgürlüklerle gücünü pekiştirdiği yorumunda bulundu.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-04-30 10:49:13

Washington Post: Teröristler sosyal medyanın kontrolsuz özgürlüğünden yararlanıyor

Yeni Zelanda ve Sri Lanka'dan sonra ABD'de meydana gelen terör saldırıları dünya gündeminin baş sırasında. Amerikan Washington post gazetesi, teröristlerin sosyal medyanın kontrolsüz özgürlüğünden yararlandığını belirterek; son zamanlarda beyaz ırkçılğın yükselmesinde ise ABD Başkan Trmup'ın açıklamalarının büyük etkisi olduğunu öne sürdü. 

Amerikan Washington Post gazetesi, hafta sonunda California eyaletinde bir sinagoga düzenlenen, bir kişinin ölümüne, üç kişininse yaralanmasına yol açan saldırının dünyanın dört bir yanında dini kurumlara yönelik nefret içerikli şiddet olaylarının sonuncusu olduğunu yazdı.

‘SALDIRGANLAR SOSYAL
MEDYADAN FAYDALANIYOR'

Gazete, 11 Eylül 2001 terör saldırılarından ilham alan aşırılık yanlısı bireysel saldırganların sosyal medyanın sağladığı kontrolsüz özgürlüklerle gücünü pekiştirdiği yorumunda bulunuyor. Habere göre polis teşkilatları, teknoloji firmaları ve hükümet, insanları öldüren, toplumlara korku salan küçük terör grupları ve tek başına hareket eden bireysel saldırganları etkisiz hale getirmede yetersiz kalıyor.
Dini kurumlara yönelik saldırıların sıklaşması ise siyasi kutuplaşmanın derinleştiği, sosyal medyanın denetimden yoksun olduğu ve siyasi ve dini kurumlara olan güvenin azaldığı günümüzde kaygı uyandırıyor.

‘SALDIRILAR NEFRET
KÜLTÜRÜNÜN ÜRÜNÜ'

Gazetenin görüş aldığı Yahudi insan hakları örgütü Simon Wiesenthal Merkezi'nden Abraham Cooper, “psikiyatrik vaka” olarak kabul edilebilecek bazı kişilerin sosyal medyanın yaydığı nefret kültürünün ürünü olduğunu kaydetti. Cooper ayrıca Amerika'nın ideolojik düşmanı IŞİD'in savaş alanında mağlup edilmesine rağmen online pazarlama alanında hiçbir engelle karşılaşmadan faaliyetlerini sürdürdüğünü belirtti.

‘NEFRET SUÇLARININ
ARTIŞINDA BAŞKAN
TRUMP'IN ROLÜ VAR'

Bu arada, Washington Post gazetesi Amerika'da işlenen nefret suçlarındaki artışın Başkan Trump açısından siyasi riskleri de beraberinde getirdiğini yazıyor. Gazete, son olarak California'da bir sinagogun saldırı hedefi olmasının beyaz ırkçılığı 2020 başkanlık kampanyasının odak noktası haline getirdiğini kaydediyor. Habere göre eski Başkan Yardımcısı Joe Biden, 2020 yarışına gireceğini, Başkan Trump'ın 2017'de Charlottesville'deki ırkçı çatışmalara yönelik yorumlarını ve beyaz ırkçıları savunur nitelikteki sözlerini hedef alarak açıkladı.

‘BEYAZ IRKÇILIK
TRUMP DÖNEMİNDE YÜKSELDİ'

Gazete, Trump'ın bugün de Charlottesville'le ilgili söylemini savunmaya çalışmasının siyasi bir risk olduğu yorumunda bulunuyor. Gazetenin görüş aldığı Cumhuriyetçi strateji uzmanı Ryan Williams'a göre Trump'ın Charlottesville'deki şiddet eylemlerine yönelik yumuşak tavrı, başkanlığının en başarısız anlarından biriydi. Williams, Trump'ın Biden'ın tuzağına düşmemesi ve Charlottesville tartışmasını yeniden açmaması gerektiğini söylüyor. Başkanlığı döneminde beyaz ırkçılığın yükselmesi ise yeniden seçilme kampanyasına odaklanmaya başlayan Trump açısından sorun oluşturuyor.

Trump, 49 Müslüman'ın yaşamını yitirdiği Yeni Zelanda cami saldırısıyla ilgili olarak beyaz ırkçılığın küresel bir tehdit olup olmadığı şeklindeki bir soruya, “Sanmıyorum, bu saldırıları düzenleyenler çok ciddi sorunları olan küçük bir grup insan,” diyerek yanıt vermişti.

Haber Ara