Dolar

32,5650

Euro

34,8216

Altın

2.418,29

Bist

9.645,02

Washington Post’tan, korkutan Süleymani senaryosu!

Kasım Süleymani’nin ABD tarafından öldürülmesi sonrası olayı manşetine taşıyan ve ABD’nin önde gelen gazetelerinden olan Washington Post, “Orta Doğu sınırlarını aşabilecek şiddet olaylarına yol açabilir” yorumunda bulunarak yeni bir dünya savaşı imasında bulundu.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-03 14:56:26

Washington Post’tan, korkutan Süleymani senaryosu!

İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin, ABD tarafından düzenlenen saldırıda öldürülmesi olayı tüm dünyanın gündemine oturdu.

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post, ABD Başkanı Trump'ın talimatı ile gerçekleştirilen ve İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin ölümüne neden olan saldırı sonrası ürküten bir senaryo ortaya atıldı. Gazetenin olayla ilgili yaptığı yorumda “ABD ve İran arasında yükselen tansiyon iki ülke arasında Orta Doğu sınırlarını aşabilecek şiddet olaylarına yol açabilir” yorumu yapıldı.

Amerikan gazetesi Washington Post, ABD'nin gerçekleştirdiği saldırının bir dünya savaşına yol açabileceği imasında bulundu. Amerikan gazetesinden “İranlı komutanın öldürülmesinden sonra ABD ve İran arasında yükselen tansiyon iki ülke arasında Orta Doğu sınırlarını aşabilecek şiddet olaylarına yol açabilir” yorumu yapılırken Trump'ın tercihi de eleştirildi.

Gazetest, Süleymani'nin Amerikan hava saldırısı sonucu öldürülmesinin Amerika ve İran arasındaki gerginlikleri arttıracağını ve şiddetin bölge dışına taşacağını öne sürdü.

Habere göre saldırı emrinin Trump'tan geldiğini söyleyen Savunma Bakanı Mark Esper, yaptığı açıklamada, Pentagon'un yüzlerce Amerikalı'nın ölümünden sorumlu olan ve Ortadoğu'daki birçok silahlı grupla yakın bağı bulunan Süleymani'ye karşı ”kararlı savunma hamlesinde” bulunduğunu kaydetti. 

Süleymani'nin aktif olarak Irak ve bölge genelinde Amerikalı diplomat ve askerlere yönelik saldırı planı yaptığını kaydeden Esper, Süleymani'nin öldürülmesinin amacının İran'ın gelecekteki saldırı planlarının engellenmesi olduğunu söyledi. 

Gazete, Süleymani'yle birlikte İran destekli Halk Seferberlik Güçleri lideri Ebu Mehdi el Mühendis'in de öldürüldüğü ayrıntısını aktarıyor. Öte yandan İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif, saldırıyı ”uluslararası terör eylemi” olarak niteledi ve Amerika'nın ”serseri maceraperestliğinin tüm sonuçlarının sorumluluğunu yükleneceğini' söyledi. 

Öte yandan gazete, Trump Yönetimi'nin daha önce Tahran'ın vekalet savaşlarına verdiği desteğe karşı sert tavır alacağını açıklamasına rağmen İran'ın güvenlik düzenine mensup bu seviyede bir liderinin öldürülmesinin birçok uzman için sürpriz olduğunu kaydediyor. Obama Yönetimi'nin Ortadoğu politikası sorumlularından Ilan Goldenberg, Süleymani'nin öldürülmesini bölgede oyunun kurallarını değiştirecek bir hamle olarak niteledi. Goldenberg, İran'ın intikam peşinde olacağını, hatta üst düzey Amerikalı yetkilileri hedef alabileceğini, şiddetin Irak, Lübnan ve diğer ülkelere yayılabileceğini söyledi. Ancak uzmana göre Trump Yönetimi ne yazık ki bir sonraki adımların ne olacağını ya da bölgesel savaşı önlemek için ne yapması gerektiğini düşünmüş değil.

“TRUMP, BUSH VE OBAMA'NIN
YAPAMADIĞINI YAPTI”

Bir başka Amerikan gazetesi New York Times ise Süleymani'ye yapılan operasyonu bugüne kadar eski ABD Başkanları George Bush ve Barack Obama tarafından cesaret edilmediğine vurgu yaparak “Bush ve Obama'nın İranla savaşa yol açacağı korkusu ile yapamadığını Trump yaptı” yorumu yapıldı.

New York Times, Kasım Süleymani için "İran entrikalarının ustası, Orta Doğu'da Şii güç eksenini inşa eden kişi" başlığıyla yayımladığı makalede, komutanın Irak, Suriye, Lübnan ve Yemen'de savaşları yönettiği ve İran'ın bölgesel bir Şii bloku oluşturma çabalarının yüzü haline geldiğini vurguladı.

Süleymani'nin Suriye'deki iç savaşın gidişatını değiştirdiği ve İran'ın Irak üzerindeki kontrolünü artırdığını ve Irak'ta yüzlerce Amerikalının ölümünden, İsrail'e karşı milis saldırılarından sorumlu olduğunu belirten yazıda, son 20 yıldır komutanın her hareketinin istihbarat örgütleri tarafından izlendiği ifade edildi. Makale şöyle devam etti:

"Başarıları tam da Orta Doğu'da İran merkezli Şii bir etki alanının oluşmasını sağlamışken, ölümü de muhtemelen bölgedeki jeopolitik gerginliğin yeni bir aşamasının merkezinde yer alacak.”

WSJ: TEHLİKELİ BİR YENİ AŞAMANIN BAŞLANGICI

Wall Street Journal gazeteside ABD saldırısının Washington ile Tahran arasındaki gerginliği artırmasının ve istikrarsız Orta Doğu'daki çatışmaları alevlendirmesinin beklendiğini ifade ederek "ABD ile İran arasındaki çekişmede tehlikeli bir yeni aşamanın başlangıcı" değerlendirmesi yaptı. Konu ile ilgili makale şöyle devam etti:

"General Süleymani'nin ölümü, İran'ın Orta Doğu'daki ağlarını idare eden karizmatik ve etkili bir liderden ülkeyi mahrum edecek, ama aynı zamanda Washington ile Tahran ve onun Orta Doğu'daki proksileri arasındaki büyük bir askeri çatışma ihtimalini önemli ölçüde artırıyor."

Yazıda ayrıca Washington merkezli Orta Doğu Enstitüsü düşünce kuruluşundan Charles Lister'in şu değerlendirmesine yer verildi:

"Kasım Süleymani'nin öldürülmesi Orta Doğu'da son on yılların en önemli gelişmelerinden biri. Onun ölümü İran'ın bölgedeki planları açısından ciddi bir kayıp, ama 'şehit olması' onun ölümünü en azından orta vadede telafi edecek bir tepkiyi tetikleyecektir."

Haber Ara