Dolar

32,3756

Euro

34,9750

Altın

2.325,68

Bist

9.091,62

Washington Post, 'Süleymani suikastı'nda Trump’ı en çok etkileyen bakanı açıkladı

Amerikan Washington Post gazetesi, Dışişleri Bakanı Pompeo’nun Süleymani suikastının mühendisi olduğunu açıkladı. Gazete, Trump'ın son günlerde medya ve yabancı liderlerin önünde Süleymani’ye suikast kararını savunmak için Pompeo'yu seçtiğine dikkat çekti.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-06 13:30:00

Washington Post, 'Süleymani suikastı'nda Trump’ı en çok etkileyen bakanı açıkladı

Amerikan Washington Post gazetesi, Dışişleri Bakanı Pompeo'nun Süleymani suikastının mühendisi olduğunu açıkladı. Gazete, Trump'ın son günlerde medya ve yabancı liderlerin önünde Süleymani'ye suikast kararını savunmak için Pompeo'yu seçtiğine dikkat çekti.

Washington Post, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun Beyaz Saray'ın İran Devrim Muhafızları Kudüs Kuvvetleri Komutanı Kasım Süleymani'ye suikast kararındaki rolünü vurgulayan bir haber yayınladı.

Bugün yayınlanan bir haberde, gazetede ismini vermek istemeyen ABD'li yetkililer, Süleymani'ye suikast kararının Pompeo'nun ısrarıyla geldiğini doğrulamak için Dışişleri Bakanı'nın Irak'taki bir ABD baskınıyla öldürülmesinden önceki günlerde birçok temas kurduğunu belirttiler.

Bu yetkililerden biri, son haziran ayında Trump'ın bir Amerikan uçağının düşürülmesine yanıt olarak İran'a askeri grevler başlatma planını geri çektiği geçen Haziran ayında en üst düzeyde gerçekleşen benzer istişarelerde "kaybı" nedeniyle Pompeo'nun "somurtkan" hale geldiğini belirtti.

Ancak, Trump'ın ulusal güvenlik ekibinde yapılan son değişiklikler ve cumhurbaşkanının "İran saldırganlığı" karşısında tereddüt ettiği endişeleri Pompeo'ya desteklediği adımlar konusunda ısrar etme fırsatı verdi.

Üst düzey bir ABD yetkilisi, Pompeo'nun Trump ile ilk kez Süleymani'ye aylar önce suikast olasılığı hakkında konuştuğunu, ancak cumhurbaşkanı ve Pentagon'un böyle bir operasyonu onaylamaya hazır olmadığını doğruladı.

Bununla birlikte, bir Amerikan personeli 27 Aralık'ta Irak Kerkük'te bir askeri üssüne düzenlenen füze saldırısı ile öldürüldükten sonra değişti ve iki gün sonra Savunma Bakanı Mark Esber. ABD Ordusu Genelkurmay Başkanı Mark Milli ve Trump'ın Florida'daki Maralago beldesinde bir araya gelerek yaptığı gizli toplantıda, Süleymani suikastı da dahil olmak üzere İran'a verilecek yanıt seçeneklerinin konuşulduğu öğrenildi.

Gazete kaynakları, Trump'ı, bazı yetkililer arasında büyük bir sürpriz ve şok yaratan Süleymani suikastını seçmeye iten ana faktörlerden birinin, Amerikan Askeri Akademisi'nde birlikte çalışan Pompeo ve Esper arasındaki koordinasyondan kaynaklandığını ve Amerikan yönetimi de Başkan Yardımcısı Mike Pines tarafından desteklendi.

Washington Post, Trump'ın son günlerde medya ve yabancı liderlerin önünde Süleymani'ye suikast kararını savunmak için Pompeo'yu seçtiğine dikkat çekti.

Gazete, Süleymani suikastının Pompeo için "bürokratik bir zafer" oluşturduğu; ancak bölgedeki Amerikan diplomatlarının suikastını da içeren korkunç sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulundu ve özellikle de ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton döneminde, 2012 yılında Libya'nın Bingazi şehrinde Washington büyükelçiliğine düzenlenen saldırıda ABD'nin Libya büyükelçisi Christopher Stevens'ın öldürüldüğünü hatırlattı.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara