Dolar

32,5408

Euro

34,8887

Altın

2.439,54

Bist

9.746,66

Washington Post gazetesi: Amerikan ambargosu en çok Putin’e yaradı

Washington Post gazetesi, Venezuela’nın geçmişte en çok petrol ihraç ettiği ülke olan Amerika’nın, Maduro hükümetine uyguladığı ambargodan en çok zarar görenlerin başında Amerikalı yatırımcıların, en çok kar elde edeninse Putin Rusya’sının olduğunu belirtti.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-02-07 16:52:21

Washington Post gazetesi: Amerikan ambargosu en çok Putin’e yaradı

Washington Post gazetesi bugün, Amerika'nın Venezuela'ya uyguladığı petrol ambargosunun kazananları ve kaybedenlerine ilişkin habere yer verdi.

Gazete, Venezuela'nın geçmişte en çok petrol ihraç ettiği ülke olan Amerika'nın Nicolas Maduro hükümetine uyguladığı ambargodan en çok zarar görenlerin başında Amerikalı yatırımcıların, en çok kar elde edeninse Vladimir Putin Rusya'sının olduğunu kaydediyor.

Habere göre Rusya ve Venezuela arasında Venezuela petrolünü üretmek, nakletmek ve satmak için yapılan gizli anlaşmalar, günde 400 bin varil ham Venezuela petrolü işleyen Rus devlet petrol devi Rosneft'e ayda 120 milyon dolar kazandırıyor.

Venezuela'da en çok iş yapan yabancı firma olan Rosneft, bu ülkenin hidrokarbon kaynaklarının ticaretini tekeline almış durumda.

Rusya, Hugo Chavez'in 1999'da iş başına gelmesinden bu yana Venezuela'nın bir numaralı askeri ekipman ve danışman tedarikçisi.

Uluslararası arenada Venezuela'ya verdiği desteği sürdüren Rusya ayrıca kilit bir yatırım ve kredi kaynağı. Rusya bu çabaları karşılığında petrolü çok ucuza alarak Maduro'ya ciddi bir bedel ödetiyor.

Günümüzde Rusya, Soğuk Savaş döneminde komünist Küba'ya verdiği destek nedeniyle maddi zarara uğrayan eski Sovyetler Birliği'nin aksine sosyalist Venezuela'yla kurduğu sıkı bağlar sayesinde Amerika'nın arka bahçesi olan Güney Amerika'da kendine edindiği yeri sağlamlaştırıyor.

Haber Ara