Dolar

32,6016

Euro

34,7997

Altın

2.497,68

Bist

9.481,20

“Washington, özgür ülkeleri nasıl özgürleştiriyor”

Amerikan The Atlantic dergisinde Andre Vltchek imzasıyla yayınlanan, “Washington özgür ülkeleri nasıl özgürleştiriyor” başlıklı makalede, 'sömürgeci' ABD ve Batı’ın gerçek yüzünü anlatıyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-02-03 09:36:44

“Washington, özgür ülkeleri nasıl özgürleştiriyor”

buyuktromp

Amerikan The Atlantic dergisinde Andre Vltchek imzasıyla yayınlanan, “Washington özgür ülkeleri nasıl özgürleştiriyor” başlıklı makalede, ABD ve Batı'ın gerçek yüzünü anlatıyor.

Makalenin özetlenmiş metni şöyle:

Batı ve dünyanın geri kalanı arasında bazı ciddi dilbilimsel sorunlar ve anlaşmazlıklar olduğu açıktır. ‘Özgürlük', ‘demokrasi', ‘kurtuluş', hatta ‘terörizm' gibi temel terimlerin hepsi karışıktır; New York, Londra, Berlin ve dünyanın geri kalanında kesinlikle farklı bir şey ifade ediyorlar.

Analiz etmeye başlamadan önce, İngiltere, Fransa, Almanya ve ABD gibi ülkelerin yanı sıra diğer Batılı ulusların, temelde dünyanın her köşesine sömürgeci terör yaydığını hatırlayalım. Bu süreçte yağma, işkence, tecavüz ve soykırım gibi eylemleri haklı çıkaran, hatta yücelten etkili terminoloji ve propaganda geliştirdiler.

Amerika, Afrika ve Asya'nın yerli halkı katledildi, sesleri susturuldu. Köleler Afrika'dan ithal edildi. Hindistan, Endonezya ve Çin gibi büyük Asya ülkeleri işgal edildi, bölündü ve yağmalandı.

Ve bütün bunların hepsi dini yaymak, insanları kendilerinden “özgürleştirmek” ve “onları medenileştirmek” adına yapıldı.

Gerçekten hiçbir şey değişmedi.

Bugüne kadar, binlerce yıllık kültüre sahip büyük ulusların insanlarına bebek gibi davranılıyor, aşağılanıyor, hâlâ anaokulundaymış gibi davranılıyor.

Bazen “yanlış davranırlarsa” tokatlanırlar. Periyodik olarak tokatlanırlar, yeniden ayakları üzerinde durması on yıllar, hatta yüzyıllar alır. Çin'in “aşağılanma” döneminden sonra toparlanması on yıllar aldı.

Hindistan ve Endonezya sömürge barbarlığından etkilenen ülkelerden sadece ikisi.

Endonezya örneğinde olduğu gibi, 1965'te ABD tarafından yönetilen faşist darbeden iyileşmeye çalışıyor.

Fakat Londra, Brüksel veya Berlin'deki arşivlere geri dönerseniz, sömürgeciliğin tüm korkunç eylemleri yüce terimlerle haklı çıkar. Batılı güçler her zaman “adalet” için savaşıyorlar; onlar, "aydınlatıcı" ve "özgürleştirici". Pişmanlık, utanç ve ikinci bir düşünce yok. Her zaman haklıdırlar!

Şimdiki gibi; tam da bugünlerde olduğu gibi.

Halen Batı, farklı kıtalardaki birçok bağımsız ülkedeki hükümetleri devirmeye çalışıyor: Bolivya'dan Venezuela'ya, Irak'tan İran'a, Çin'den Rusya'ya kadar… Bu ülkeler ne kadar başarılı olurlarsa, halklarına o kadar iyi hizmet ederler; yurt dışından gelen saldırılar o kadar kısır olur; onlara uygulanan ambargolar ve yaptırımlar ise o kadar sert olur. Vatandaşlar ne kadar mutlu olursa, Batı'dan yayılan propaganda da o kadar tuhaf olur.

Hong Kong'da, bazı gençler, mali çıkarları veya cehaletleri dışında bağırmaya devam ediyorlar: “Başkan Trump, Lütfen Bizi Özgürleştirin!” Ya da benzer, ama aynı derecede ihanet edici sloganlar. ABD, İngiltere ve Alman bayraklarını sallıyorlar. Kendi Polis Gücü de dahil olmak üzere, onlarla tartışmaya çalışan insanları dövdüler.

Öyleyse, Birleşik Devletler'in ülkeleri dünyanın çeşitli yerlerinde nasıl “özgürleştirdiğini” görelim.

Kısır ambargolara ve yaptırımlara rağmen en yüksek insani gelişme endeksi eşiğinde bir ülke olan İran'ı ziyaret edelim. Bu nasıl mümkün olabilir? Basit. Çünkü İran dini sosyalist bir ülkedir. Aynı zamanda Batılı emperyalizme karşı savaşan enternasyonalist bir ulustur. Venezuela, Küba, Bolivya, Suriye, Yemen, Filistin, Lübnan, Afganistan ve Irak da dahil olmak üzere gezegenimizdeki işgal edilmiş ve saldırıya uğramış devletlerden sadece birkaçı…

Peki, Batı ne yapıyor? Elbette onu mahvetmeye çalışıyor. İran'ı yaptırımlarla aç bırakıyor; Çin, Rusya ve Latin Amerika'da olduğu gibi “muhalefetini” finanse ve teşvik ediyor. Onu yok etmeye çalışıyor.

Daha sonra, komşu Irak'taki konvoylarını bombalayarak, cesur komutanı General Süleymani'yi öldürdü. Ve sanki yeterince korkunç değilmiş gibi, masaları ters çeviriyor ve Tahran'ı daha fazla yaptırım, daha fazla saldırı ve hatta kültürel yerlerinin yok edilmesi ile tehdit etmeye başlıyor.

Saldırı altındaki İran, yanlışlıkla Ukraynalı bir yolcu uçağı düşürdü. Derhal dehşet içinde, tazminat vererek özür diledi. ABD ise, doğruca yarayı kazımaya, (Hong Kong'da olduğu gibi) gençleri kışkırtmaya başladı. İngiliz büyükelçisi de olaylara dahil oldu!

ABD, 3 Temmuz 1988'de, İran'ın Bandar Abbas Havalimanından Dubai'ye uçmakta olan İran Havayollarına ait 655 uçuş kodlu Airbus A300B2 tip yolcu uçağını düşürdü.
Kazada aralarında 66 çocuk olmak üzere 290 kişi hayatını kaybetti. Bu “savaş teminatı” olarak kabul edildi.

İranlı liderler daha sonra Washington'da “rejim değişikliği” talep etmediler. New York ya da Chicago'daki ayaklanmalar için para ödemiyorlardı.

Irak'ın “Kurtuluşu” (aslında, acımasız yaptırımlar, bombalama, istila ve işgal) bir milyondan fazla Iraklının hayatını aldı; çoğu kadın ve çocuk hayatını kaybetti. Şu anda Irak yağmalandı, parçalara ayrıldı ve dizlerinin üzerine çöktürüldü.

Bu, bazı Hong Kong gençlerinin gerçekten istediği bir tür “kurtuluş” mu?
Hayır? Ama eğer değilse, modern tarihte Batı tarafından yapılan başka bir şey var mı?

Washington dünyanın her yerinde giderek daha agresifleşiyor.

Ve müttefik birliklere, örgütlere ve sivil toplum örgütlerine terör taktikleri enjekte etmek utanç değil. Hong Kong bir istisna değildir.

İran, Irak, Suriye, Rusya, Çin, Venezuela ve diğer pek çok ülke, ABD tarafından yapılan her hareketi dikkatle izlemeli ve analiz etmelidir. Batı, diktatörlerine karşı tüm muhalefeti nasıl tasfiye edeceğine dair taktikleri mükemmelleştiriyor.
Buna henüz “savaş” denmiyor. Ama bu bir savaş. İnsanlar ölüyor. Milyonlarca insanın hayatı mahvoluyor.

Kaynak: https://www.theatlantic.com/

*İçerik özetlenerek verilmiştir. Bu haberde yer alan görüşler yazarına aittir. 

Haber Ara