Dolar

32,5118

Euro

34,9465

Altın

2.435,40

Bist

9.787,87

Washington, Moskova ve Brüksel'de 'acil durum' hareketliliği

'Trump öldü' iddiaları, Beyaz Saray'da yaşanan hareketlilik, Putin'in savunma bakanıyla acil durum toplantısı, Avrupa Güvenlik Konseyi'nin Brüksel toplantısı... Dünyada bir 'hareketlilik' yaşandığı iddiaları Twitter'ı esir aldı. İşte ayrıntılar...

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-07-02 21:59:40

Washington, Moskova ve Brüksel'de 'acil durum' hareketliliği

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Tüm dünyada bir 'hareketlilik' yaşandığı iddiaları Twitter'da gündem oldu! Çok sayıda kullanıcı konuya ilişkin paylaşımlarda bulunurken yapılan yorumların çoğunun Türkçe olduğu belirtiliyor.

İDDİALAR, BU İDDİALARA SEBEP OLAN OLAYLAR ve AYRINTILAR

Son bir saatte sosyal medyayı esir alan iddialara göre sırasıyla yaşananlar şu şekilde:

ABD'DEKİ GELİŞMELER

- Trump öldü mü?
Buna göre ABD Başkanı Donald Trump'ın suikaste uğrayarak öldü. Bu iddiayı besleyen haberse Başkan Yardımcısı Mike Pence'in New Hampshire'a yapacağı ziyareti iptal ederek Washington'a dönmesi. Bazı iddialara göre Pence, uçağını yarı yoldan Washington'a döndürdü. Bazı iddialara göreyse Pence, bu gerekçeyle yolculuğu iptal etti.

774

- Mike Pence neden Washington'a döndü? Konuya ilişkin çok fazla yorum yapılması üzerine Pence'in sözcüsü Alyssa Farah bir açıklama yaparak "Başkan Yardımcısı Washington'dan hiç ayrılmadı ve burada kalmasını gerektiren bir şeyler oldu. Alarm vermek için bir neden yok. New Hampshire'a yapacağı ziyareti yeniden planlamak için sabırsızlanıyor" dedi.

2019-07-02_20h57_44

- Beyaz Saray muhabirleri ne diyor? Olaya ilişkin paylaşımlarda bulunan Türk ve yabancı Beyaz Saray muhabirleri Washington'da bir hareketliliğin yaşanmadığını belirtiyor. Yalnızca sözcünün açıklamasında bir ayrıntıdan söz edildi. Buna göre ilk açıklamada Pence için "Washington'dan hiç ayrılmadı" denildi. Fakat sonrasında "Acil durum sebebiyle geri çağırıldı ve Washington'da kalması gerekti" denildi. Reuters Beyaz Saray muhabiri Steve Holland da açıklamadaki bu ayrıntıdan söz eden isimlerden biri oldu:

2019-07-02_21h18_23

Birleşik Arap Emirlikleri merkezli yayın yapan The National Washington muhabiri Joyce Karam da Twitter hesabından "Mike Pence geri çağırıldı" haberini aktaran isimlerden biri oldu.

2019-07-02_21h42_02

RUSYA'DAKİ GELİŞMELER

- Putin tüm programını iptal etti ve acil toplantı yapıyor. Buna göre Pence'in Beyaz Saray'a çağrılmasından kısa bir süre önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bütün programlarını iptal ederek Savunma Bakanı Şoygu ile bir görüşme planladı. Konuyu basına duyuran Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Putin'in, 14 Rus denizcinin hayatını kaybettiği yangın nedeniyle programını iptal ettiğini, kısa süre içinde Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile bir araya geleceğini belirtti.

78_1

- Denizaltı vakası: Aktarılan bilgilere bir Rus denizaltıda askeri bir araştırma yaptığı sırada yangın çıktı. Rusya karasularında yaşanan olayda 14 Rus denizci yaşamını yitirdi. Yangının dün çıktığı, denizaltı aracının şu an Rusya Kuzey Filosu'nun Barents Denizi'ndeki Severomorsk üssüne taşındığı açıklandı.

- Denizaltıda nükleer sızıntı iddiası: Rus medya kuruluşu RBC, askeri bir kaynağa dayanarak, yangın çıkan aracın nükleer yakıtla çalıştığını duyurdu. Bu iddia henüz doğrulanmamasına rağmen dünyadaki 'hareketliliğin' sebeplerinden biri olduğu iddia edildi ve nükleer sızıntı veya radyasyon sızıntısı paniği yaşandı. Paniğin sebebiyse hem Putin'in hem de Mike Pence'in programlarını aynı anda iptal etmeleri ve aynı anda 'acil durum' yaşanması.

- Denizaltı sebebiyile sızıntı yaşandı mı? Kısa süre içerisinde olayın yaşandığı bölgeye yakın olan Norveç'ten bir açıklama yapıldı ve radyasyon sızıntısı iddiası yalanladı. Norveçli yetkililer, “Kontrolleri yaptık ve bölgede yüksek radyasyon seviyeleri ölçülmüyor” açıklaması yaptı. Ayrıca Norveç Radyasyon ve Nükleer Güvenlik Ajansı, Rus yetkililerin kendilerine denizaltıda bir gaz patlaması yaşandığı bilgisi verdiğini kaydetti.

2019-07-02_21h39_51

- Gizli denizaltı: Bakanlığın açıklamasında denizaltının tipine ilişkin detay verilmedi ancak Rus basınına göre denizaltı nükleer enerjiyle çalışan AS-12 Losharik tipi bir denizaltı. 2010 yılında hizmete giren Losharik denizaltısı Rusların en gelişmiş ve en gizli tutulan denizaltısı. 2012 yılında Rusya'nın Arktik'teki deniz tabanında hak iddia etmesi ve burada egemenlik hakkının olduğunun kanıtlanmasını amaçlayan bir araştırmada kullanılmıştı. Denizaltı o dönem denizen 2500 metre altından örnek toplamıştı. Bazı gözlemciler denizaltının 6 bin metreye kadar inebildiğini belirtmiş ancak bu bilgi bağımsız kaynaklarca doğrulanamamıştı. Analistler bu denizaltının olası görevlerinden birinin okyanus tabanında bulunan iletişim hatlarının bozulması olabileceğini belirtmişti. Losharik Orenburg adı verilen ve yine nükleer enerjiyle çalışan bir başka ana denizaltının altında yer alıyor. Rus basınına göre resmi olarak Kuzey Filosu'na ait Losharik doğrudan Rusya Savunma Bakanlığı'nın Derin Deniz Araştırma birimine bağlı.

- Kursk faciası akıllara geldi: Rus denizaltısında çıkan yangın Sovyet sonrası Rusya'ya ait nükleer denizaltı Kursk'un battığı ve 118 mürettebatın tamamının hayatını kaybettiği kazayı akıllara getirdi. 12 Ağustos 2000'de yaşanan kaza Rusya'nın en çok can kaybının yaşandığı donanma olayı olarak kayıtlara geçmişti.

AVRUPA'DAKİ GELİŞMELER

- AB Güvenlik Konseyi 'acil' toplandı:  Aynı dakikalarda Avrupa Komisyonu Güvenlik Konseyi'nin Brüksel'de acil bir toplantıya çağrıldığı belirtildi.

Öte yandan AB liderlerinin AB Komisyon Başkanlığına, Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen'in atanması konusunda uzlaştığı bildirildi. Bilindiği üzere Avrupa Komisyonu, başkanlık görevi 31 Ekim'de sona erecek olan Jean-Claude Juncker'in yerine geçecek isim üzerinde uzun süredir uzlaşmaya çalışıyordu.

Brükseldeki toplantının konusuna ilişkin bir açıklama gelmezken, bir süredir çözüm üretilmeye çalışılan başkanlık konusuyla ilgili olup olmadığı merak konusu oldu.

ÇİN'DE HAREKETLİLİK İDDİASI

- Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi'nin de acil olarak toplandığı iddia edildi. Fakat bu iddiaya ilişkin henüz bir açıklama gelmedi.

 

 

 

Haber Ara