Dolar

32,3707

Euro

34,9944

Altın

2.325,78

Bist

9.087,02

'Washington, kuşatma altındaki bir kasaba görünümünde'

Pakistanlı yazar ve gazeteci Syed Amir, Washington’u kuşatma altındaki bir kasabaya benzeterek, Trump yanlılarının gerçekleştirdiği kanlı Kongre baskını sırasında yaşananların detaylarını yazdı.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-01-19 09:03:30

'Washington, kuşatma altındaki bir kasaba görünümünde'

Pakistanlı yazar ve gazeteci Syed Amir, Washington'u kuşatma altındaki bir şehre benzeterek, Trump yanlılarının gerçekleştirdiği kanlı Kongre baskını sırasında yaşananların detaylarını yazdı.

Syed Amir'in, Daily Times gazetesinde, “Washington, kuşatma altındaki bir şehir” başlıklı yayımlanan makalesi şöyle:

ABD'nin başkenti Washington DC, bugünlerde kuşatma altındaki bir kasaba görünümü veriyor. Pek çok yol ve yasama organının bulunduğu Beyaz Saray ve ABD Kongresi'ne tüm erişim engellenirken, her yerde zırhlı askeri araçlar görülüyor. Pek çok dükkân kapatıldı ve bugün şehirde, şu anda Irak ve Afganistan'da konuşlandırılmış askerlerden daha fazla Ulusal Muhafız askeri görev yapıyor. Şehir tesislerini korumak ve 20 Ocak 2021'de (yarın) yeni başkan Joe Biden ve başkan yardımcısı Kamala Harris için planlanan açılış törenlerini korumak için görevlendiriliyorlar. Washington Belediye Başkanı Muriel Bowser, gezginlere şehirden uzak durmalarını, bunun yerine TV'de açılış şenliklerini  izlemelerini tavsiye ediyor. 

Bu ülke, iç savaşın karanlık günlerinden (1861-1865) bu yana, bir buçuk asırdan fazla süredir görmediği bir kargaşa dönemini yaşıyor. Kongre'nin Joe Biden'ın seçim zaferini tasdik edeceği gün olan 6 Ocak'ta, Trump, yandaşlarından oluşan asi bir kalabalığı ABD Kongre Binası'na saldırmaya kışkırtmakla suçlandı.

Washington'a çağırdığı sadık takipçilerinden oluşan ateşli ve kışkırtıcı bir konuşmada Trump, onları seçim sonuçlarını tersine çevirmek için Kongre'nin bulunduğu kısa bir yürüme mesafesindeki ABD Başkenti'ne saldırmaya teşvik etti. 

Beyaz üstünlükçülerden, antisemitik neo-Nazilerden, sözde QAnon destekçilerinden oluşan oluşan kalabalık, ABD demokrasisinin kutsal kalesine baskın düzenledi. Tehditkar bir şekilde Kongre Binası'na doğru yürüdüler ve çok az direnişle karşılaşarak bariyeri aşıp içeri girdiler. Onlara eşlik etmeye söz vermesine rağmen, Trump Beyaz Saray'ın güvenliğinde kaldı. Kötü hazırlanmış ve donanımlı Capitol polisi, binlerce kızgın, şiddetli isyancıya rakip olamadı ve hızla bunaldı.

FBI tarafından yerli teröristler olarak nitelendirilen isyancılar, Kongre binasını saatlerce kontrol altında tuttu, özgürce dolaşıp yağmaladı. Bazıları, köleliği korumak için federal hükümete karşı bir isyan başlatan Güney Devletleri konfederasyonunun savaş bayraklarını taşıyordu. Polisi dövmek için metal borular ve yangın söndürücüler kullandılar. Oturumda olan Kongre Üyeleri ve Senatörler, güvenlikleri için aceleyle gizli bir sığınağa götürüldü. Hayatlarından korkarak birkaç saat boyunca saklandılar. İsyancılar özellikle Meclis Başkanı Nancy Pelosi'yi ve başkan yardımcısı Mike Pence'i arıyorlardı, çünkü ikincisi, Trump'ın talep ettiği gibi seçimi bozmayı reddetmişti. Gerçeküstü bir sahneydi. Başkent en son iki asır önce işgal edildi, Ağustos 1814,General Robert Ross liderliğindeki İngiliz birlikleri, Başkent ve Beyaz Saray da dahil olmak üzere şehrin kamu binalarını yıktı.

Washington polisinin Kongre binasını isyancılardan temizlemesi yaklaşık altı saat sürdü. Bu arada, davetsiz misafirlerle savaşmaya cesurca çalışan iki cesur polis de dahil olmak üzere 5 kişi hayatını kaybetti. Ayrıca çok sayıda polis yaralandı. Bu yazar, olay yerinden sadece kısa bir mesafede televizyonda seyrederken, dünyanın dört bir yanından milyonlarca kişi olayları canlı olarak televizyondan korku içinde izliyordu. 

ABD demokrasisinin barbar orduları tarafından işgal edilmesinden sonra, Amerikan demokrasisinin hayatta kalacağı belirsiz olduğundan ülke, kolektif nefesini tuttu. Kargaşa sahneleri arasında, sıradışı cesaretin dağınık örnekleri vardı. Kalabalığın Kongre üyelerinin saklandığı yere tehlikeli bir şekilde yaklaştığını fark eden bir polis memuru, kendisini bir yem olarak kullandı ve büyük bir kişisel risk alarak dikkatini dağıttı.

Aynı şekilde Kongre, isyancıların çağrılarına teslim olmama kararı aldı. Daha güvenlik önlemleri tam anlamıyla sağlanmadan yeniden toplandı ve sabah saat 4'te çalışmalarını tamamlayarak seçim sonuçlarını onayladı. Başkent'i işgal eden yaklaşık yüz terörist tespit edildi ve tutuklandı.

Başkan Reagan'ın "tepedeki parlayan şehir" ve tüm dünyaya ilham kaynağı olarak tasvir ettiği Amerikan demokrasisi nasıl yok olmaya bu kadar yaklaşabilir? Bu soru uzun süre tartışılacak, Amerikan toplumunun bir süredir ırksal ve etnik çizgiler üzerinde kutuplaştığını biliyoruz. Trump'ın başkanlığının dört yılı tek başına Körfez'i genişletti ve sorunu daha da kötüleştirdi. Politikaları toplumdaki beyaz ırkçı unsurları cesaretlendirdi ve imzası niteliğindeki sloganı, “Make America Great Again” birçokları tarafından “Amerika'yı Yeniden Beyaz Yap” olarak algılandı. Proud Boys gibi aşırı sağcı beyaz militanlar başarılı oldu ve Trump'ın görev süresi ve ırk temelli söyleminden oksijen aldı.

Trump, bugüne kadar inatla Biden'ın seçim zaferini kabul etmeyi reddetti, tüm kanıtları ve onun geçerliliğini doğrulayan sayısız araştırmayı reddetti. Bunu büyük bir sahtekarlığa ve hileli oylamaya bağladı.Tüm kanıtlara rağmen, Trump, ABD Kongresi'nin bazı üyeleri de dahil olmak üzere ateşli takipçilerini, seçimin kendisinden çalındığına ve ikinci bir dönem haksız yere reddedildiğine başarıyla ikna etti. İddiasının yanlışlığı şimdi çözülüyor ve kendi parti üyelerinden bazıları (Cumhuriyetçi) onu terk etti. ABD demokrasisinin alamet-i farikası olan barışçıl güç aktarımıyla ilişkili asil geleneğe meydan okuyarak, Biden'ın açılış törenine katılmayı reddetti. Son günlerini Beyaz Saray'da yalnız bir figür olarak geçiriyor.

Başkan Donald Trump'ın nihai düşüşü, Hindistan Başbakanı Narendra Modi ve nefret ideolojisinden beslenen Macaristan Başbakanı Viktor Orbán gibi dünyanın dört bir yanındaki otoriter yöneticilere bir ders olmalıdır. Gerçek olmayanlara dayanan büyüler sürmez ve sonunda parçalanması muhtemeldir.

Kaynak: daily times

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara