Dolar

32,3295

Euro

35,0781

Altın

2.306,99

Bist

9.079,97

Washington’dan Gazze hamlesi

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-06-20 12:36:33

Washington’dan Gazze hamlesi

Gazze halkının 30 Mart'ta sınırın çeşitli bölgelerinde başlattığı Büyük Dönüş Yürüyüşü faaliyetleri devam ederken, Filistinli gençlerin sınıra yakın Yahudi yerleşkelerine gönderdikleri yangın çıkarıcı balonlar ve uçurtmalar işgalcilere kâbus yaşatıyor.

Netanyahu hükümeti bu soruna henüz bir çözüm bulabilmiş değil.

İsrail'in Gazze Şeridi sınırına yakın bölgelerinde tarımın yanında arıcılık da yapılıyor.

Balonların ve uçurtmaların çıkardığı yangınların yol açtığı maddi hasar şimdiden milyonlarca dolara ulaşmış durumda.

İsrail hükümeti içinde sorunun çözümüne yönelik büyük bir tartışma yaşandığı söyleniyor.

Maariv gazetesine göre, Naftali Bennett gibi bazı bakanlar, Gazze Şeridi'nden sınırın diğer tarafına yangın çıkarıcı balon ve uçurtma gönderenlerin işgal ordusu tarafından hedef alınmasını istiyor.

Başbakan Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Avigdor Lieberman'ın ise daha büyük sorunlara yol açacağını düşündükleri bu öneriye sıcak bakmadıkları belirtiliyor.

Balonları ve uçurtmaları gönderenlerin çoğu çocuk olduğu için hava saldırılarıyla hedef alınmalarının İsrail'in imajına zarar vereceği endişesi var olsa da İsrailli yetkililerin asıl korkuları bu değil.

Netanyahu ve Lieberman'ın Bennett'in görüşüne katılmamalarının nedeni, bu tür bir adımın Gazze Şeridi'yle yeni bir savaşı tetikleyecek olmasından duydukları kaygı.

Çünkü savaş çıkarsa Gazze Şeridi'nden Yahudi yerleşkelerine balon ve uçurtma değil füze ve havan mermisi yağacak.

Yahudi yerleşimciler günlerce sığınaklarda yaşamak zorunda kalacak.

Bu nedenle yangınlardan şikâyetçi olan yerleşimcilere, “Üzerinize füze yağmasındansa uçurtmalara razı olun ve şimdilik böyle yaşayın” diyorlar.

Gazze Şeridi'yle girilecek bir savaşın ABD Başkanı Donald Trump'ın açıklamaya hazırlandığı “Yüzyılın Anlaşması” projesini zora sokacağı da unutulmamalı.

Trump'ın damadı ve başdanışmanı Jared Kushner ile Ortadoğu Özel Temsilcisi Jason Greenblatt, önümüzdeki günlerde beş ülkeyi ziyaret edecek.

İsrail, Ürdün, Mısır, Katar ve Suudi Arabistan'ı kapsayan turun amacı, “Yüzyılın Anlaşması” kamuoyuna ilan edilmeden önce hazırlıklarda son rötuşları yapmak.

İşgal rejimi gazetelerinden Haaretz'in iddiasına göre Kushner ve Greenblatt, Gazze Şeridi'nde sükûnetin sağlanması için Arap ülkelerini yardımda bulunmaya ikna edecek.

Plana göre, yıllardır abluka altında sıkıntı çeken Gazze halkının az da olsa nefes alması sağlanacak.

Böylece “Yüzyılın Anlaşması” ABD Başkanı tarafından resmi olarak açıklanmadan önce Gazze Şeridi sınırındaki gösteriler sona erdirilecek.

Zengin Arap ülkelerinin finanse edeceği milyonlarca dolarlık projeler Gazze Şeridi'nde Mısır ve İsrail işbirliğiyle hayata geçirilecek.

Öncelikle Gazze halkının elektrik sorunu çözülecek.

Mısır'ın El-Ariş kentine güneş enerjisi santrali kurulacak.

Gazze'nin kuzeyine bir liman ve su sorununun çözümü için tahliye istasyonları inşa edilecek.

Mısır'ın son dönemde Refah Kapısı'nı açmasını ve Hamas'a yaklaşmasını da bu çerçevede okumak gerekiyor.

Kushner ve Greenblatt'ın çantalarındaki planın hayata geçirileceğinin ve başarılı olacağının garantisi yok.

Çünkü Büyük Dönüş Yürüyüşü faaliyetlerinin bir amacı ablukayı kırmak ise diğer amacı da “Yüzyılın Anlaşması” projesini engellemek.

Başta Hamas olmak üzere direniş gruplarının Gazze Şeridi'ndeki sorunların çözümüne karşılık Filistin davasını tasfiyeyi hedefleyen bir projeye onay vermeleri imkânsız.

Haber Ara