Dolar

32,5037

Euro

34,9589

Altın

2.429,98

Bist

9.798,60

W. Post: Baskın sırasında yardım için Trump'a yalvardılar

Hürriyet gazetesi yazarı Sedat Ergin, 'Trump Kongre baskınını televizyonda ilgiyle izlemiş' başlıklı bugünkü yazısında ABD Kongre Binası'na baskın sırasında Washington’da yaşanan olayları değerlendirdi

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-01-16 15:56:35

W. Post: Baskın sırasında yardım için Trump'a yalvardılar

'Olayları film gibi izledi'

6 kişinin ölümüyle sonuçlanan 6 Ocak'taki Amerikan Kongresi baskınında 'Trump'ın sorumluluğuna' dikkat çeken Ergin şu ifadeleri kullandı:

"Protesto gösterisi şiddet içeren bir saldırganlık çizgisine kayınca Trump Beyaz Saray'da ne yaptı? Bu kırılma yaşandıktan hemen sonra olayları yatıştırmak için herhangi bir çaba sarf etti mi? Yakın çevresinin onu bu yönde harekete geçirmeye dönük ricalarına ne karşılık verdi? Hangi aşamaya gelindiğinde bir şey yapma ihtiyacını duydu? Sorular bu şekilde uzayıp gidiyor"

"Krizin perde arkasında kalan bu bölümüyle ilgili olarak gün ışığına çıkmakta olan bilgiler, 6 Ocak'ta Beyaz Saray'da çok vahim bir tablonun yaşandığını gösteriyor. Bu tabloda, televizyonun karşısına geçip olayları bir film gibi izleyen bir ABD Başkanı görüyoruz."

‘Trump'a uzun süre ulaşılamadı'

"Yaşanan krizin en düşündürücü yönlerinden biri, saldırı sırasında mahsur kalan Cumhuriyetçi Kongre üyelerinin maruz kaldıkları büyük tehlike karşısında yardım istemek ve durumun aciliyetini anlatabilmek için uzun bir süre Trump'a ulaşamamış olmalarıdır. Bu nedenle Başkan'a mesajlarını ailesi ve danışmanları üzerinden aktarabilmişlerdir.

Örneğin, Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçi üyelerin lideri konumundaki Kevin McCarthy, saldırganlardan saklanmak üzere sığındığı yerden Trump'ın damadı Jared Kushner'la, Senato'nun ağır toplarından Lindsey Graham da Başkan'ın kızı Ivanka Trump'la temas kurmuştur.

‘Senatörler ve Temsilciler yardım için yalvardılar'

'The Washington Post', kuşatma altındaki Senatörler ve Temsilciler Meclisi üyelerinin telefonla Beyaz Saray'ı arayarak yardım gönderilmesi için 'yalvarma' noktasına geldiklerini, Trump'ın ise bu sırada Beyaz Saray'da emniyetli bir ortamda olayları televizyonda izlemekle meşgul olduğunu, telefonlara çıkmadığını yazıyor.

Buna karşılık, bir noktadan sonra hem Graham hem de McCarthy, Başkan'a ulaşabilmiştir. Senatör Graham, gazeteye verdiği mülakatta 'Durumun vahametini anlaması biraz vakit aldı. Onları (saldırganları) seçimin çalındığı düşüncesini destekleyen müttefikleri olarak gördü' diye konuşuyor."

Haber Ara