Dolar

32,5526

Euro

34,8453

Altın

2.434,09

Bist

9.722,09

Vücudumuzun ihtiyacı olan vitaminler | Hangi vitamin ve mineral ne işe yarar?

Vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminler ve mineraller dengeli tüketilmediğinde birçok hastalık veya rahatsızlık meydana gelebilir. Peki ama hangi vitamin ve mineral vücuda nasıl yarar sağlıyor? Hangi besinde hangi vitamin ve mineraller var? Insan vücudunun hangi vitaminlere ihtiyacı var? Vitamin ve mineraller ortak özellikleri nelerdir? Insan vücudu vitamin üretebilir mi? Vücudumuzun vitamin ve mineral ihtiyaçlarını karşılayan besinler nelerdir? İnsan vücudunda kaç çeşit vitamin vardır? Günlük vitamin ihtiyacı ne kadardır? Hangi vitamin ve mineral ne işe yarar? Hangi besinlerde hangi vitamin ve mineral bulunur?

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-01-23 14:33:30

Vücudumuzun ihtiyacı olan vitaminler | Hangi vitamin ve mineral ne işe yarar?

Vitaminler vücudunuzun büyümesine ve olması gerektiği gibi çalışmasına yardımcı olur. 13 temel vitamin vardır - A, C, D, E, K vitaminleri ve B vitaminleri (tiamin, riboflavin, niasin, pantotenik asit, biotin, B 6 , B 12 ve folat).

Vitaminlerin vücudun düzgün çalışmasına yardımcı olmak için farklı görevleri vardır. Bazı vitaminler enfeksiyonlara direnmenize ve sinirlerinizi sağlıklı tutmanıza yardımcı olurken, diğerleri vücudunuzun gıdalardan enerji almasına veya kanınızın düzgün şekilde pıhtılaşmasına yardımcı olabilir.

Vitaminler gibi mineraller de vücudunuzun çalışmasına yardımcı olur. Mineraller, yeryüzünde ve gıdalarda bulunabilen, vücudumuzun çalışması için ihtiyaç duyduğu elementlerdir. İyot ve florür gibi bazı minerallere yalnızca çok küçük miktarlarda ihtiyaç duyulur. Kalsiyum, magnezyum ve potasyum gibi diğerlerine daha büyük miktarlarda ihtiyaç vardır. (2) Hangi vitamin ve mineral ne işe yarar? Hangi besinlerde hangi vitamin ve mineral bulunur? 1. A VİTAMİNİ Vücuttaki Kullanım Alanları: Sağlıklı gözler ve sağlıklı dişler ve cilt dahil genel büyüme ve gelişme. Hangi Besinlerde Bulunur: Tatlı patates ve kavun kavunları dahil olmak üzere havuç ve diğer turuncu yiyecekler - hepsi renklerini karoten pigmentinden alır.

2. B VİTAMİNLERİ Vücuttaki Kullanım Alanları: Enerji üretimi, bağışıklık fonksiyonu ve demir emilimi. Hangi Besinlerde Bulunur: Bu önemli bsin grubu, işlenmemiş bütün gıdalarda, özellikle tam tahıllarda, patateslerde, muzlarda, mercimekte, acı biberlerde, fasulye, maya ve pekmezde bulunabilir. 3. C VİTAMİNİ Vücuttaki Kullanım Alanları: Kan damarlarını güçlendirmek ve cilde elastikiyetini, antioksidan işlevi ve demir emilimini kazandırmak.
Hangi Besinlerde Bulunur: Bunu herkes bilir - portakallar! Ancak tek kaynak onlar değil - C Vitamini ile dolu diğer meyveler ve sebzeler arasında guava, kırmızı ve yeşil biber, kivi, greyfurt, çilek, Brüksel lahanası ve kavun bulunur. 4. D VİTAMİNİ Vücuttaki Kullanım Alanları: Güçlü sağlıklı kemikler. Hangi Besinlerde Bulunur: D vitamini üretimini teşvik eden güneşte birkaç dakika geçirmenin yanı sıra, bu besin maddesini yumurta, balık ve mantardan da alabilirsiniz.
5. E VİTAMİNİ Vücuttaki Kullanım Alanları: Kan dolaşımı ve serbest radikallerden korunma. Hangi Besinlerde Bulunur: E Vitamini bakımından zengin en sevdiğimiz yiyecek, güçlü bademdir. Faydalarından yararlanmak için diğer fındık, ayçiçeği tohumu ve domatesleri de doldurabilirsiniz.
6. K VİTAMİNİ Vücuttaki Kullanım Alanları: Kan pıhtılaşması - yani kanınızın pıhtılaşma sürecidir. Hangi Besinlerde Bulunur: Yapraklı yeşillikler, K Vitamini için en iyi doğal kaynaklardır - bu nedenle bol miktarda lahana, ıspanak, Brüksel lahanası ve brokoli yediğinizden emin olun. 7. FOLİK ASİT Vücuttaki Kullanım Alanları: Hücre yenilenmesi ve gebelikte doğum kusurlarının önlenmesi.
Hangi Besinlerde Bulunur: Koyu yapraklı yeşillikler, kuşkonmaz, brokoli, turunçgiller, fasulye, bezelye, mercimek, tohumlar, kabuklu yemişler, karnabahar, pancar ve mısır gibi pek çok şahane doğal folik asit kaynağı vardır. 8. KALSİYUM Vücuttaki Kullanım Alanları:Sağlıklı dişler ve kemikler. Hangi Besinlerde Bulunur: Bu mineral, çoğumuzun zaten bildiği başka bir mineraldir - en iyi kaynaklar, yoğurt, peynir ve süt gibi süt ürünleriyle birlikte tofu ve siyah pekmezdir.
9. DEMİR Vücuttaki Kullanım Alanları: Kasları doğal olarak inşa etmek ve sağlıklı kanı korumak. Hangi Besinlerde Bulunur: İstiridye ve karaciğer gibi sakatatların demir içeriği açısından en üst sırada yer aldığını bilmek sizi şaşırtabilir. Aramızdaki vejetaryenler için soya fasulyesi, tahıl, kabak çekirdeği, fasulye, mercimek ve ıspanak harika demir kaynaklarıdır.
10. ÇİNKO Vücuttaki Kullanım Alanları: Bağışıklık, büyüme ve doğurganlık. Hangi Besinlerde Bulunur: İstiridye gibi deniz ürünleri, ıspanak, kaju fıstığı, fasulye ve - bekle - bitter çikolata ile birlikte çinko bakımından da zengindir. 11. KROM Vücuttaki Kullanım Alanları: Glikoz işlevi - vücudunuzdaki her hücrenin gerektiğinde ve gerektiği zaman enerji almasını sağlamak.
Hangi Besinlerde Bulunur: Diyetiniz tam tahıl, taze sebze ve ot porsiyonlarını içerdiği sürece, yeterince krom almalısınız. (1) Kaynak: ( 1 ) , (2)

Haber Ara