Dolar

32,3278

Euro

35,0558

Altın

2.295,33

Bist

9.012,79

Volkswagen'e 8,2 Milyar Euroluk dava

VW yatırımcıları, emisyon hilesi sırasında maruz kaldıkları yüksek miktardaki kayıpları için şirkete toplamda yaklaşık 8,2 milyar euroluk bin 400 dava açtı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-21 20:38:26

Volkswagen'e 8,2 Milyar Euroluk dava

Almanya'nın Aşağı Saksonya Eyaleti'ne bağlı Braunschweig Eyalet Mahkemesi tarafından yapılan açıklamada, "Şu anda VW AG'ye karşı çoğu bireysel yatırımcılar tarafından açılmış bin 400 dava mahkemede beklemekte. Tüm süreçlerin anlaşmazlık değeri toplamı yaklaşık 8,2 milyar avrodur." denildi.

DAVALAR İÇİN EK PERSONEL

Şimdiye kadar ulaşan davaların kayıt işlemlerinin 4 haftada tamamlanabileceği aktarılan açıklamada, dava dosyalarına ilişkin ek alan ve ek personel oluşturulduğu bildirildi.

Açıklamada ayrıca yatırımcılarının VW şirketine açtığı bin 400 şikayetin Braunschweig Eyalet Mahkemesi'ne başka dönemlerde bir yılda yapılan şikayetlerin yüzde 50'sini oluşturduğu kaydedildi.

EMİSYON HİLESİNDEKİ KAYIPLAR İÇİN TAZMİNAT İSTİYORLAR

Öte yandan, Almanya'nın Bavyera, Baden-Württenberg ve Hessen Eyaletleri'nde de VW'ye karşı benzer davalar açılmıştı. Söz konusu davalarda ise toplam 5,8 milyon avro talep edildiği açıklanmıştı.

VW yatırımcıları, emisyon hilesi sırasında maruz kaldıkları yüksek miktardaki kayıpları için tazminat talep ediyor.

SKANDALIN GEÇMİŞİ

Geçen yılın Eylül ayında ABD Çevre Koruma Ajansı, VW'nin emisyon testlerini manipüle ettiğini ve şirketin dizel araçlarının normal seviyenin 40 kat üzerinde çevreyi kirlettiğini duyurmuştu.

Bunun üzerine VW, dünya genelinde yaklaşık 11 milyon dizel motorlu aracında emisyon testlerinde yanıltıcı yazılım kullanıldığını kabul etmiş ve o dönemki İcra Kurulu Başkanı Martin Winterkorn istifa etmişti. 10 üst düzey yöneticinin de işine son verilmişti.

VW, emisyon skandalı nedeniyle oluşabilecek zararlar ve tazminatlar için geçen yıl 6,5 milyar avro ayırdığını duyurmuştu.

ŞİRKETE FATURASI AĞIR OLDU

VW, bu yılın haziran ayında da ABD'de, yanıltıcı yazılıma sahip dizel araçlarının tamir masrafları, tazminatlar ve çevreye yönelik fonlar için yaklaşık 15 milyar dolar ödemeyi kabul etmişti.

VW ayrıca, çevrenin iyileştirilmesi için 2,7 milyar dolar ve "sıfır emisyon teknolojisi" için 2 milyar dolar finansman sağlamaya razı olmuştu.

Uzmanlar, ABD Çevre Koruma Ajansı, Adalet Bakanlığı ve Kalifornia Çevre Koruma Ajansı'na yapılacak ödemelerin yaklaşık 3,5 milyar doları bulabileceğine ve Kaliforniya dışındaki diğer eyaletlerde davalar açılması durumunda emisyon skandalının şirkete faturasının artabileceğine dikkati çekiyor.

Haber Ara