Dolar

32,3764

Euro

35,0246

Altın

2.326,54

Bist

9.142,40

Vladimir Lenin kimdir?

Rus sosyalist devrimci ve politikacı Vladimir Lenin kimdir? Vladimir Lenin Rus sosyalist devrimci, Marksist-Leninist ideolojinin fikirsel önderi, Ekim Devrimi'nin lideri ve Sovyetler Birliği'nin kurucusu olarak bilinmektedir. Vladimir Lenin hakkında merak edilen tüm detaylara haberimizde yer vereceğiz. İşte merak edilen tüm detayların cevabı haberimizde...

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-18 18:27:32

Vladimir Lenin kimdir?

Vladimir Lenin Kimdir? 

Rus sosyalist devrimci ve politikacı Vladimir Lenin 22 Nisan 1870'de Rusya'nın Ulyanovsk şehrinde dünyaya geldi. Kazan Üniversitesi'nde hukuk eğitimi aldı. Öğrencilik yıllarında Rus Devrimi'ni destekleyen bir öğrenci hareketine katıldı. Mezuniyetinden sonra Volga Nehri'nin yakınlarında bulunan bir Tatar köyünde avukat olarak çalışmaya başladı.Aynı zamanda çeşitli siyasi faaliyetlerde bulundu. 7 Aralık 1895 tarihinde tutuklanarak 14 ay hapis cezasına çarptırıldı. Sonrasında Peskov'a yerleşen Lenin, burada bulunan Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi'ne üye oldu. I. Dünya Savaşı'nın başlaması üzerine orduya alınarak İsviçre'ye gönderildi. 1917 yılında Çar II. Nicholas'ın devrilmesinden sonra Rusya'ya geri döndü. 8 Kasım 1917'de Rus-Sovyet Kongresi tarafından halk komiserleri konsey başkanlığı görevine getirildi.

Vladimir Lenin Nasıl Öldü? 

Vladimir Lenin 1922 senesinde uğradığı suikast girişimleri sonucunda felç geçirdi. 1923 senesinde konuşma yeteneğini kaybederek yatağa bağımlı hale geldi. Lenin, 21 Ocak 1924 tarihinde Moskova yakınlarında bulunan Gorki kasabasında hayatını kaybetti. Ölümünden sonra cesedi mumyalanarak Kızılmeydan'daki Lenin Mozolesi'ne yerleştirildi.

Eserleri 

Kitapları;

"Halkın Dostları" Kimlerdir ve Sosyal-Demokratlara Karşı Nasıl Savaşırlar?
Ekonomik Romantizmin Bir Karakterizasyonu
Reddettiğimiz Miras
Rusya'da Kapitalizmin Gelişmesi
Ne Yapmalı?
Bir Adım İleri, İki Adım Geri
Demokratik Devrimde Sosyal-Demokrasinin İki Taktiği
Materyalizm ve Ampiryokritisizm
Felsefe Defterleri
Ulusların Kendi Kaderini Tayin Hakkı
Sosyalizm ve Savaş
Marksizmin Bir Karikatürü ve Emperyalist Ekonomizm
Emperyalizm, Kapitalizmin En Yüksek Aşaması
Devlet ve Devrim
Bolşevikler İktidarı Ellerinde Tutabilecekler mi?
Proleter Devrimi ve Dönek Kautsky
"Sol" Komünizm, Bir Çocukluk Hastalığı

Derlemeler;

Marx-Engels-Marksizm
Komün Dersleri
Kadınların Kurtuluşu
Gençlik Üzerine

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara