Dolar

32,6001

Euro

34,8184

Altın

2.493,36

Bist

9.497,61

Viyana'daki 'Suriye' toplantısı

Viyana'daki 'Suriye' toplantısı

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-23 19:59:35

Viyana'daki 'Suriye' toplantısı
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye'nin geleceğine ilişkin gelecekte yapılacak toplantılara İran ve Mısır'ın da dahil edilmesini istediklerini bildirdi.

Lavrov, Viyana'da Suriye konulu dışişleri bakanları toplantısı sonrasında Rus gazetecilere yaptığı açıklamada, Suriye'nin geleceğine ilişkin gelecekte yapılacak toplantıların daha geniş katılımlı olmasını talep ettiklerini söyledi.

Toplantıda görüşmelerin sürdürülmesine karar verdiklerini belirten Lavrov, Suriye içerisindeki diyalogun başlamasından sonra bu sürecin dış destekle devam ettirilmesinden emin olmak istediklerini kaydetti.

Suriye krizini çözüm çabalarında İran ve Mısır'ın da yer alması gerektiğini ifade eden Lavrov, "Önümüzdeki dönemde yapılacak görüşmeler, bizim altını çizdiğimiz bölgedeki İran ve Mısır'ı da içine alan daha kapsamlı bir formatta olmalıdır" dedi.

Lavrov, Rusya'nın, Suriye'nin toprak bütünlüğünün yeniden sağlandığı, egemen bir devlet olarak bağımsız ve bütün etnik ve dini grupların haklarının garanti altına alındığı laik bir devlet olarak kalmasından yana olduğunu vurguladı.

Toplantı öncesinde "Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed gitmelidir" diye dedikodular dolaştırıldığını ve bunun doğru olmadığını dile getiren Lavrov, "Henüz yayılan bir dedikodu duydum Esed'in bir zaman periyodunda istifa edeceği şeklinde. Böyle bir şey yok" diye konuştu.

Rusya'nın pozisyonun çok basit bir formülü olduğunu belirten Lavrov, "Suriye'nin geleceğine, Beşar Esed'ın geleceğine, herhangi birisinin geleceğine, sadece Suriye halkı karar verilmelidir" ifadelerini kullandı.

Haber Ara