Dolar

32,5234

Euro

34,7384

Altın

2.491,64

Bist

9.524,59

Viyana'daki Suriye görüşmeleri

Viyana'daki Suriye görüşmeleri

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-14 21:22:51

Viyana'daki Suriye görüşmeleri
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye görüşmelerinde Suriyelilerin önderliğinde 6 ay içinde geçiş sürecini desteklediklerini, yeni bir anayasa taslağı hazırladıklarını, 18 ay içinde adil bir seçim yapılması konusunda anlaştıklarını ve kimin terörist kimin muhalif olduğunun belirleneceğini ve BM denetiminde bir ateşkesin uygulanacağını söyledi.

Kerry, ABD ve Rusya'nın ortak girişimiyle Avusturya'nın Başkenti Viyana'da Suriye'deki iç savaşa siyasi çözüm bulmak amacıyla başlatılan ve 17 ülke ve Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve Arap Birliği temsilcilerinin katıldığı görüşmelerin ardından, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Kerry, konuşmasına Fransızca başlayarak, Paris'teki saldırılara ilişkin ABD'nin Fransa'nın yanında yer aldığını ve terörist grupların dünya üzerinden silinmesi için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

DAEŞ'in bölgedeki şiddet ve çatışmalar azaltılmadan yenilemeyeceğini ifade eden Kerry, Esed'in geleceği konusunda taraflar arasında hala görüş ayrılıkları yaşadıklarını ancak iki hafta önceki görüşmelere göre önemli bir ilerleme kaydettiklerini söyledi.

Viyana'da Suriyelilere kendi düşüncelerini dayatmak için toplanmadıklarını belirten Kerry,"Suriye rejimi ve Suriyeli muhaliflerin temsilcileri ile BM öncülüğünde görüşmelere başlama konusunda anlaştık... Suriyelilerin önderliğinde 6 ay içinde geçiş sürecini destekliyoruz. Yeni bir anayasa taslağı hazırlıyoruz...18 ay içinde adil bir seçim yapılması konusunda anlaştık... Bu siyasi süreci BM denetiminde bir ateşkesin izlemesi gerekiyor ve bu da kimin terörist kimin olmadığının belirlenmesine yardımcı olacak. DAEŞ ve El-Nusra kesinlikle terörist kategorisinde yer alıyor" dedi.

Haber Ara