Dolar

32,5671

Euro

34,9928

Altın

2.421,67

Bist

9.722,09

Viyana'da Suriye uzlaşması

Viyana'da Suriye konusunda yapılan görüşmelerde sonuç çıktı...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-14 19:43:23

Viyana'da Suriye uzlaşması

Viyana'da gerçekleştirilen Suriye görüşmelerinin ardından açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı Kerry, "BM'nin 5 daimi üyesi Suriye'de bir ateşkes yapılması için karar çıkartılması konusunda anlaştı. Suriye'de altı ay geçiş süreci olacak 18 ayda ise seçim bekleniyor" dedi.

Radikal'in Reuters'a dayandırdığı habere göre; ABD ve Rusya'nın ortak girişimiyle Avusturya'nın Başkenti Viyana'da Suriye'deki iç savaşa siyasi çözüm bulmak amacıyla başlatılan, 17 ülke, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve Arap Ligi temsilcilerinin katıldığı görüşmeler sona erdi. Görüşmelerin ardından ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura görüşmelerin sonucuna ilişkin olarak ortak bir açıklama yaptı.

 6 ay içerisinde geçici hükümet kurulacağını ve 18 ay içerisinde seçim yapılmasına karar verildiğini aktaran Kerry, Esed'in geleceğine ilişkin bir anlaşmaya varılmadığını söyledi. Kerry, tarafların, Suriye hükümeti ve muhalifler arasındaki siyasi sürecin 1 Ocak'ta başlaması konusunda hemfikir olduklarını söyledi. BM Güvenlik Konseyi daimi üyelerinin Suriye'de ateşkes için kanun çıkarma konusunda da anlaştıklarını belirten Kerry, ateşkesin Nusra, IŞİD veya diğer örgütleri kapsamayacağını vurguladı. 

Öte yandan, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, "Toplantıya katılan ülkeler Suriye'de 18 ay içinde seçim yapılmasını istiyor" dedi. Steinmeier, Suriyeli muhaliflerle acilen görüşmeye başlanması konusunda mutabık kalındığını da söyledi.

Haber Ara