Dolar

32,3301

Euro

35,0306

Altın

2.283,67

Bist

8.974,91

Viyana'da gerçekleşen saldırıyla ilgili ayrıntılar paylaşıldı

Basın toplantısında konuşan Avusturya İçişleri Bakanı Karl Nehammer, Viyana'daki saldırı olayında polis tarafından öldürülen silahlı saldırganın İŞİD sempatizanı olduğunu söyledi. Bakan, söz konusu şahsın evinin arandığını, evdeki video materyallerine el konulduğunu belirtti. Şahsın ayrıca sahte bir patlayıcı kemer taktığı ileri sürüldü.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-11-03 14:12:39

Viyana'da gerçekleşen saldırıyla ilgili ayrıntılar paylaşıldı

Avusturya polisi, başkent Viyana'da 4 kişinin hayatını kaybettiği silahlı saldırı sonrasında en az bir şüpheliyi daha arıyor.

Pazartesi gecesi silahlı saldırganların şehir merkezinde altı farklı noktaya ateş açması sonucunda, bazıları ciddi olmak üzere 17 kişi yaralandı.

Yetkililer, bir saldırganın polis tarafından vurularak öldürüldüğünü söyledi.

Nehammer: Öldürülen kişi “İslamcı terörist”

İçişleri Bakanı Karl Nehammer, polis tarafından öldürülen saldırganı "İslamcı terörist" olarak nitelendirdi.

Nehammer APA haber ajansına yaptığı açıklamada, 20 yaşındaki silahlı kişinin Suriye'ye seyahat ederek İŞİD'e katılmasından 8 ay sonra, geçen Aralık ayında hapisten çıktığını söyledi.

Çatışmada ölenlerden iki kişinin kadın, diğer iki kişinin erkek olduğu belirtildi. Kadınlardan birinin garson olduğu, diğer yaralanan ikinci kadının hastanede öldüğü belirtildi.

Kurbanlar, şehir merkezindeki sinagog yakınlarında bulunan bar ve restoranların olduğu kalabalık merkezdeydiler, ancak hedefin kalabalık topluluk olup olmadığı henüz kesinleşmiş değil.

Bakan Nehammer, ebeveynlere çocuklarını bugün evde tutmalarını tavsiye etti.

Avusturya basınında çıkan haberlere göre, yaralılardan yedisinde hayati tehlike oluşturan yaralar var.

_115187166_gettyimages-1229424841

Şahsın evinin yakınlarında bulunan 15 evde yapılan arama sırasında çok sayıda tutuklama yapıldı. Viyana'nın batısındaki St. Pölten kasabasında da iki şüpheli tutuklandı.

Nehammer, Avusturya'nın APA haber ajansına verdiği demeçte, aslen Kuzey Makedonya'dan 20 yaşında olan şahsın terör örgütü üyeliğinden daha önce mahkum olduğunu ifade etti. Hem Avusturya hem de Kuzey Makedonya vatandaşlığına sahip olan zanlının İŞİD'e katılmak için Suriye'ye gitmeye çalıştığını açıkladı.

İçişleri bakanına göre, şahsın daha esnek şartlar altında 22 aylık hapis cezasını doldurmadan erken tahliye edildiğini söyledi.

Daha önce, bakan en az bir "ağır silahlı ve tehlikeli" saldırganın hala kayıp durumda olduğuna inandığını söylerken yetkililer, dört saldırgan olabileceği söyledi.

Saldırı, Avusturya'da yükselen koronavirüs vakalarının durdurulmaya çalışıldığı kısıtlamalardan saatler önce geldi. Birçok insan gece yarısı sokağa çıkma yasağından önce içki içiyor ve dışarıda yemek yiyordu.

Polis, Viyana'da altı suç mahalli belirlediğini açıkladı: Seitenstettengasse ve yakındaki Morzinplatz, Salzgries, Fleischmarkt, Bauernmarkt ve Graben. Şüpheli, St Rupert Kilisesi yakınlarında vurularak öldürülmüştü.

Hükümet, 3 günlük ulusal yas ilan ederken, ülkede bayraklar yarıya indirildi ve öğle üzeri bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Ayrıca yarın okullarda kurbanlar için bir dakikalık saygı duruşunda bulunulacak.

Saldırı nasıl olmuştu?

Polis, olayın Seitenstettengasse sinagogu yakınında 20:00 (19:00 GMT) civarında, kafe ve restoranların dışındaki insanlara ağır silahlı bir kişinin ateş açmasıyla başladığını söyledi.

Özel kuvvetler mensupları hızla olay yerine sevkedilirken bir polis, failin önünde vurularak ağır yaralandı. Polis şefi, saldırganın otomatik bir tüfek, bir tabanca ve bir pala ile silahlı olduğunu belirtti.

Yahudi cemaati lideri Oskar Deutsch ise, sinagogun saldırı sırasında kapalı olduğunu söyledi.

Tanık Chris Zhao, BBC'ye şunları söyledi: "Havai fişek gibi sesler duyduk. 20-30 defa duyduk ve bunun aslında silah sesi olduğunu düşündük. Ambulansları gördük... sıraya girdi. Kurbanlar vardı. Maalesef bir ceset de gördük, yanımızda sokakta uzanıyordu."

Saldırıya tepkiler

Avusturya Başbakanı Twitter'daki bir paylaşımında "cumhuriyetimizde zor saatler yaşıyoruz. Polisimiz bu çirkin terör saldırısının faillerine karşı kararlı bir şekilde hareket edecek. Terörizmden korkulmasına asla izin vermeyeceğiz” dedi.

Avusturya Şansölyesi Sebastian Kurz, olayı "terör saldırısı" olarak nitelendirdi. Hükümet ise olayı "özgürlüğe ve demokrasiye saldırı" olarak nitelendirdi.

Avrupalı ​​liderler, saldırıyı şiddetle kınadılar. İngiltere Başbakanı Boris Johnson, "korkunç saldırılar karşısında derinden şok olduğunu" söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa'nın saldırılar karşısında "pes etmemesi" gerektiğini söylerken, "Biz Fransız halkı, Avusturya halkının şokunu ve kederini paylaşıyoruz, bu akşam başkentleri Viyana'nın kalbinde bir saldırıya uğradık. Bu bizim Avrupa'mız. Düşmanlarımız kiminle uğraştığını bilmeli" ifadelerini kullandı.

BBC

Haber Ara