Dolar

32,5277

Euro

34,9465

Altın

2.440,09

Bist

9.716,77

Virüsün yeni merkezinden kötü haberler geliyor! İşte korkutan yeni detaylar

Coronavirüs salgınının (covid-19) Avrupa'daki yeni merkez üssü haline gelen İngiltere'den kötü haberler gelmeye devam ediyor. İngiltere'de covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 649 artarak 30 bin 76'ya yükseldi. Öte yandan İngiltere'deki bilim insanları dünya genelinde 7 bin 600 corona virüs hastasının katıldığı bir araştırma sonucunu açıkladı. Çok çarpıcı detaylar ortaya çıktı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-05-06 21:28:54

Virüsün yeni merkezinden kötü haberler geliyor! İşte korkutan yeni detaylar

Yerel Yönetimler Bakanı Robert Jenrick'in günlük basın toplantısında verdiği bilgiye göre, ülkede son 24 saatte Kovid-19 kaynaklı can kaybı sayısı 649 artarak 3 bin 76 oldu.

Vaka sayısı da 6 bin 111 artışla 201 bin 101'e çıkarken, gün içinde toplam 69 bin 463 test yapıldı.

Günlük test sayısı böylece 4 gün art arda 100 bin olan hedefin altında kalırken, bugüne kadar yapılan toplam test sayısı 1 milyon 448 bin 10'a yükseldi.

"Karşılaştıma yapmak zor"

Jenrick, İngiltere'nin toplam can kaybında sağlık sistemi çöken İtalya'yı geçerek Avrupa'da nasıl ilk sıraya yükseldiğiyle ilgili bir soru üzerine, kesinlik sunacak bir uluslararası karşılaştırma yapmanın şu aşamada zor olacağını ifade etti.

Zaman içinde toplam ölüm sayısının belli olmasıyla bir sonuca varılabileceğini kaydeden Jenrick, "Ancak bugün tam bir hesaplama yapmak zor. Elbette yapabileceklerimize ilişkin dersleri öğrenmek isteriz. Şu aşamada hala virüsle mücadele ediyoruz." dedi.

İngiltere, dün ölüm sayısında İtalya'yı geçerek Avrupa'da ilk sıraya, dünyada da ABD'nin ardından ikinci sıraya yükselmişti. Can kayıpları bugün İtalya'da 29 bin 684'e, ABD'de de 72 bin 334 olarak açıklanmıştı.

'Hızlı yayılıyor ama nedeni bilinmiyor'İngiltere'deki bilim insanları dünya genelinde 7 bin 600 corona virüs hastasının katıldığı bir araştırma sonucunda, Covid-19'a neden olan virüsün yeni bir genetik analizi daha ortaya çıktığını duyurdu.

Analize göre, geçen yılın sonunda hastalığın çok hızlı yayıldığı tespit edildi. Hızlı yayılmasına rağmen kolay bulaşmasına dair bir kanıt bulunamadı.

Dünya genelinde 7 bin 600 koronavirüs hastasının katıldığı bir araştırma sonucunda, Covid-19'a neden olan virüsün yeni bir genetik analizi daha ortaya çıktı. İngiltere'deki bilim insanları tarafından yapılan analizde virüsün mutasyon evreleri incelendi. Bilim insanları virüsün daha kolay bulaştığına veya ciddi hastalığa neden olma olasılığına dair bir kanıt bulamazken, çok çabuk yayılmasını endişe verici buldu.

HIZLI BULAŞIYOR AMA NEDEN BİLEMİYORUZ

University College London Genetics Enstitüsünden genetik araştırmacısı Francois Balloux ve meslektaşları, dünyanın dört bir yanındaki bilim adamlarının veri paylaşmak için kullandıkları dev bir küresel veri tabanından aldıkları bilgileri inceledi.

Farklı zamanlarda ve farklı yerlerden alınan örneklere baktıklarını ve virüsün ilk olarak geçen yılın sonunda insanlara bulaşmaya başladığını belirledi. Koronavirüsün hızlı yayılmasına rağmen kolay bulaştığına dair bir kanıt bulunamadığı belirlendi.

BORİS JOHNSON'DAN KRİTİK AÇIKLAMALAR

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, yeni tip corona virüs (covid-19) kaynaklı ölümlerde İtalya'yı geçerek Avrupa'da ilk sıraya çıkmasıyla ilgili "henüz uluslararası karşılaştırmalar ve veriler bulunmadığını" iddia etti.

Johnson, Kovid-19 tedavisinin ardından göreve döndükten sonra parlamentodaki ilk kez "Başbakana Sorular" oturumuna katıldı.

Oturumda Başbakan, İşçi Partisi lideri Keir Starmer'ın ölüm sayıları, bakımevlerindeki durum, test kapasitesi ve koruyucu ekipman eksikliği konularındaki eleştirilerinin hedefi oldu.

Ana muhalefet lideri Starmer, hükümetin ölümlerin 20 binin altında kalmasının iyi bir sonuç olacağını söylediğini ancak 29 binin geçilmesiyle bir başarıdan söz edilemeyeceğini belirterek, İngiltere'nin Avrupa'da nasıl ilk sıraya çıktığını sordu.

"Uluslararası karşılaştırmalar ve veriler henüz yok"

Başbakan Johnson ise her ölümün bir trajedi olduğunu ve Starmer'ın "dehşet verici istatistiklere" dikkat çekme hakkı bulunduğunu kaydetti.

Ancak "İstediğimiz sonuca varmamızı sağlayacak uluslararası karşılaştırmalar ve veriler henüz yok." iddiasında bulunan Johnson, "Elbette aldığımız kararlara ve farklı kararlar almış olmamız gerekip gerekmediğine bakacağımız bir zaman olacak." diye konuştu.

Buna karşılık, Starmer hükümetin günlük basın toplantılarında diğer ülkelerle sürekli karşılaştırma yaptığını hatırlatarak, bu istatistikleri gösterdi.

"Bakımevlerindeki ölümler üzüntü verici"

Johnson, salgının bakımevlerinde binlerce kişinin ölümüne yol açmasından üzüntü duyduğunu belirtti, bunda son birkaç günde "hissedilir bir iyileşme" olduğunu iddia etti.

İlk başlarda geniş çaplı test yapılmamasının sebebini kapasitenin sınırlı olmasına bağlayan Johnson, ay sonuna kadar günlük 200 bin test sayısına ulaşma sözü verdi.

Hükümetin kişisel koruyucu ekipmanların tedariği ve dağıtılmasıyla ilgili sorunlar yaşadığını kabul eden Başbakan, bunun "öfkelendirici" olduğunu ancak yerli üretimin arttığını kaydetti.

Pazartesi bazı kısıtlamalar kaldırılacak

Öte yandan Johnson, pazartesi bazı kısıtlamaları kaldıracaklarını belirtse de bunların neler olabileceği konusunda bilgi vermedi ancak İngiliz basını, ilk olarak daha fazla egzersiz hakkı verilmesi ile bazı işletmelerin yeniden açılmasının öngörüldüğünü yazdı.

Başbakan, pazar günü açıklama yapacak

İngiltere'de 23 Mart'tan beri kısmi karantina uygulanıyor. Halkın sokağa çıkışı alış-veriş ve egzersiz gibi şartlara bağlanırken, marketler ve eczaneler hariç ticari işletmeler de kapalı durumda.

Hükümetin sürenin dolacağı 7 Mayıs'ta kısıtlamaları gözden geçirmesi ve normalleşmeye dönük bir yol haritası belirlemesi öngörülüyor.

Bu kapsamda Başbakanın pazar günü ulusa sesleniş konuşmasında yeni kararları açıklaması bekleniyor.

Hükümet geri adım atmıştı

İlk etapta "toplumsal bağışıklık kazanılması amacıyla virüsün kontrollü yayılması" stratejisini izleyen İngiliz hükümeti, ölü sayısının yaklaşık 300 bin olabileceğine yönelik raporlar ve eleştirilerin ardından geri adım atmıştı.

23 Mart'ta alınan kararlarla halkın evden çıkmasına sınırlama getirilirken, marketler ve eczaneler hariç tüm ticari işletmeler kapatılmıştı. 16 Nisan'da süresi dolan uygulama 3 hafta daha uzatılmıştı.

Sürenin dolacağı yarın hükümetin kısıtlamaları gözden geçirmesi ve normalleşmeye dönük bir yol haritası açıklaması öngörülüyor.

İngiltere'de tahtın varisi Galler Prensi Charles'ın 25 Mart'ta, Başbakan Boris Johnson ve Sağlık Bakanı Matt Hancock'un da 27 Mart'ta testleri pozitif çıkmıştı.

Johnson, testi pozitif çıktıktan 10 gün sonra belirtiler devam ettiği için 5 Nisan akşamı hastaneye kaldırılmış, ertesi gün yoğun bakıma alınmıştı.

Johnson 9 Nisan'da yoğun bakımdan çıkmış ve 12 Nisan'da taburcu edilmiş, 27 Nisan'da göreve dönmüştü.

Prens Charles ve Sağlık Bakanı Hancock ise hastanede tedaviye ihtiyaç duymadan iyileşmişti.

Haber Ara