Dolar

32,5408

Euro

34,8887

Altın

2.439,54

Bist

9.746,66

Virüslü fareleri saldılar! Cenazeler bile kaldırılamıyor

Arjantin  Patagonya'da bulunan Epuyen kasabasında aralık ayından bu yana etkili olan hanta virüsü ile mücadele ediyor. Virüs sadece bir ayda Arjantin'de 9 kişiyi hayattan ayırdı. Peki Hanta virüsü doğal bir virüs mü? İşte bu nokta Arjantin labarautarlarında çalışan bilim insanları tarafından reddediliyor. Arjantinli bilim insanlarına göre virüs bir saldırı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-01-17 11:45:33

Virüslü fareleri saldılar! Cenazeler bile kaldırılamıyor

TİMETÜRK|ÇEVİRİ

Ülke aralık ayından bu yana Patagonya bölgesinde ortaya çıkan Hanta virüsü ile mücadele ediyor. Her geçen gün yayılan virüs sadece bir ayda 9 kişiyi öldürdü.

Salgında 26 kişi virüs kaparken, Yargıç Martin Zacchino, virüs bulaşan kişilerle temas eden kasabanın 85 sakininin, bir ay boyunca evlerinden çıkmamalarına hükmetti. Yaklaşık 3 bin kişinin yaşadığı kasabada, cenazeler dahil halkın herhangi bir sebeple toplanması geçici olarak yasaklandı.

Arjantin'in en büyük hastanelerinden Austral'da yapılan testlerde Hanta Virüsünün ülkede doğal bir sebeb ile yayılmadığı duyuruldu. Arjantin'de yayılan virüsün İskandinavya, Baltık cumhuriyetleri ve Avrupa'nın bazı bölgelerinde görülenlerden farklı olduğu tespit edildi.

Arjantin medyası ise farelere özel bir yöntem ile virüsün enjekte edildiği üzerinde duruyor.

HANTA VİRÜSÜ NASIL YAYILIYOR?

Kemirgenler virusu kanlarından temizleseler de haftalar, aylar boyu idrar ve salyalarıyla virusu etrafa saçarlar. Bu hayvanların idrar ve salyası (olasılıkla gaitası) ile dış ortama atılan virus, gıdalara bulaşarak ağız yoluyla veya çevreden toz halinde havaya saçılıp bu tozların solunum yoluyla vücuda alınmasıyla insana bulaşmaktadır.

İnsana bulaşan Hantavirus iki farklı klinik hastalık yapabilmekte. Bunlardan birincisi; böbrek yetmezliği ile giden kanamalı ateş tablosu (HFRS), diğeri ise daha ağır seyirli olan ve akciğer ödemi ile karakterli Hantavirus Akciğer Sendromu (HAS) dur.

Virusa karşı geliştirilmiş bir aşı veya serum olmadığından bu hastalıktan korunmada en etkili yöntem kemirgenlerle mücadele ve kemirgenlerin yoğun olduğu bölgelerden uzak durmak.

Kaynak: Rio Negro

Haber Ara