Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Vinç kazası Kabe örtüsünü yırttı

Mekke’de fırtına ve yağmur sonrası yıkılan vincin yol açtığı kazanın izleri Kabe'de de net şekilde görüldü. Vincin devrilmesi sonucu şiddetli rüzgarla birlikte Kabe'ye kadar ulaşan demir ve mermer parçaları Kabe örtüsünü de yırttı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-13 11:52:32

Vinç kazası Kabe örtüsünü yırttı

Haber 7'den Ferhat Esnek'in haberine göre; Yaşanan vinç kazası sonrası güvenlik amaçlı dün 2. ve 3. kattaki tavaf halkaları hacı adaylarının kullanımına kapatılmıştı. Bugün 2.kattaki tavaf alanı hacı adaylarının kullanımına açıldı. Bu iki alanının kapılmasıyla birlikte Kabe'nin olduğu alt kısımda izdiham yaşandı.

Kabe'nin örtüsü değişmezken, Suudi yetkililer hem kazanın izlerini silmek hem de yaşanabilecek herhangi bir olumsuz olay için güvenlik önlemlerini artırdı.

KABE ÖRTÜSÜ KURBAN BAYRAMI AREFESİNDE DEĞİŞTİRİLİYOR

Kabe, Kurban Bayramı arefe günü sabahı gülsuyu ve zemzemle yıkandıktan sonra yeni örtüsü giydirilir. Kabe'nin dört duvarından aşağıya doğru sarkıtılan örtü görevliler tarafından titiz şekilde giydiriliyor. Bir taraftan yeni örtü Kabe'ye giydirilirken bu kez altta kalan eski örtü yine titiz şekilde çıkartılarak müzede sergileniyor.

Kurban Bayramı arifesinde değiştirilen Kabe örtüsü 120 kilogram saf altın ve gümüş kullanılıyor. Kabe örtüsü, yaklaşık 2 ton ağırlığında… Tamamen el işçiliğiyle dokunan Kabe örtüsü için 746 kilogram hakiki ipek kumaş kullanılıyor. Gümüş ve altın ipliklerle işlenen, saf ipek olan ve siyaha boyanan Kabe örtüsü toplam 16 parçadan meydana geliyor.

Kabe örtüsünün üzerine “La ilahe illallah Muhammedün Resulullah”, “Allah Celle Celalühü”,“Sübhanallahi ve bihamdihi subhanallah El Azim”, “Ya Hannan, ya Mennan” ibareleri dokunuyor.

Haber Ara