Dolar

32,5839

Euro

34,7828

Altın

2.509,59

Bist

9.693,46

Vietnam İstihbaratı Almanya'dan birini kaçırdı mı?

Vietnam gizli servisi tarafından Almanya'dan zorla ülkesine götürüldüğü ileri sürülen Vietnam vatandaşı Trinh Xuan Thanh, kaçırılmadığını ve kendi isteğiyle ülkesine döndüğünü açıkladı.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-08-03 19:56:47

Vietnam İstihbaratı Almanya'dan birini kaçırdı mı?

BBC'nin haberine göre Thanh, Vietnam televizyonunda yaptığı açıklamada, kendi isteğiyle ülkesine döndüğünü ve polise teslim olduğunu söyledi.

Tnanh, "Doğru düşünemiyordum ve saklanmaya karar verdim. Bu süreçte fark ettim ki geri dönüp gerçeklerle yüzleşmeli, hatalarımı kabul etmeli ve özür dilemeliyim." dedi.

Öte yandan Thanh'ın avukatı Petra Schlagenhauf, yaptığı açıklamada, Vietnamlı yetkilileri kınayarak, "Bu zorla yaptırılmış bir 'itiraf', müvekkilim kaçırıldı. Biz bunu biliyoruz, Alman polisi ve hükümeti de biliyor." dedi. 

Schlagenhauf, "Müvekkilimin sağlığından endişeliyim. Çok kötü görünüyordu." ifadelerini kullandı.

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schaefer, dün Berlin'de düzenlenen basın toplantısında, Vietnam istihbarat servisi tarafından Tnanh'ın Berlin'den zorla ülkesine götürüldüğünün kesinleştiğini belirterek, bu durumun Alman yasalarının ve uluslararası hukukun ağır şekilde ihlal edildiği anlamına geldiğini söylemişti.

Alman makamlarının gerekli yasal işlemleri başlattıklarını ve bu olayın iki ülke arasındaki ilişkilere büyük zarar verebileceğini ifade eden Schaefer, bu nedenle Berlin'deki Vietnam Büyükelçisi'nin, Dışişleri Bakanlığına çağrıldığını ve zorla Vietnam'a götürülen kişinin Almanya'ya iadesinin talep edildiğini kaydetmişti.

Schaefer, olayın iki ülke arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkileri zedeleyebileceğini kaydederek, "Büyükelçilikte görev yapan resmi Vietnamlı istihbarat görevlisini istenmeyen kişi ilan ettik ve 48 saat içinde ülkeyi terk etmesini istedik." demişti.

Vietnam Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Le Thi Thu Hang, bugün basına yaptığı açıklamada, Almanya'nın yorumunun "çok üzücü" olduğunu ve Vietnam vatandaşı Trinh Xuan Thanh'ın 31 Temmuz'da Vietnam polisine teslim olduğunu duyurmuştu.

İş adamı olduğu kaydedilen Thanh'ın, daha önce Vietnam Komünist Partisinde yöneticilik yaptığı, bir yıl önce de milletvekilliği görevinden alındığı ve daha sonra partiden ihraç edildiği bildirilmişti.

Devlete ait enerji şirketi PetroVietnam'ın bir iştirakini kötü yönetmekle suçlanmasının ardından geçen yıl temmuz ayında ortadan kaybolan 51 yaşındaki Thanh'ın, şirketi 150 milyon dolar zarara uğrattığı ileri sürülüyor.

Eylül ayında hakkında yakalama kararı çıkan Thanh için, mart ayında da bir emlak geliştirme projesinde zimmetine para geçirmek suçlamasıyla soruşturma başlatılmıştı.

Haber Ara