Dolar

32,4784

Euro

34,9489

Altın

2.435,96

Bist

9.716,77

Video teknolojisinde önemli gelişme!

Amerikan Stanford Üniversitesi, Max Planck Bilişim Enstitüsü ve Erlangen-Nuremberg Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı “Face-2-Face” adlı ses ve görüntüleme sistemi geliştirdi. Sistem sayesinde istenilen yüze istenilen mimik ve ses yerleştirilebiliyor...

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-09-17 10:00:00

Video teknolojisinde önemli gelişme!

TIMETURK | HABER MERKEZİ
CUMALİ DALKILIÇ

Amerikan Stanford Üniversitesi, Max Planck Bilişim Enstitüsü ve Erlangen-Nuremberg Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı yüzlere mimik ve ses yerleştirilebilen ve sahtesini gereğinden ayırmanın çok zor olduğu bir program geliştirdi. “Face-2-Face” adlı ses ve görüntüleme sistemi, iki ayrı görüntüde yer alan yüzleri kaydedip ve bir görüntüdeki ifadenin aynı şekilde diğerine aktarılmasını sağlıyor. Bu şekilde bir videoda yer alan herhangi birine istenen her şeyi söyletmesi mümkün olabiliyor.

Bölge Postası'nın haberine göre söz konusu araştırmacılar, sistemden örnek vermek için Youtube'dan aldıkları videoları kullanıyor.

George W. Bush, Vladimir Putin ve Donald Trump gibi liderlerin görüntülerini alan araştırmacılar, sanal laboratuar ortamına alınan kişinin konuşması ve mimikleri adı geçen liderlerin yüzüne aktarıyor. Videodaki işlemlere göre sistem orijinal görüntüdeki vücut dilini alıp webcam karşısında konuşan başka birinin ağız ve yüz hareketleriyle aynı anda orijinal videoya aktarabiliyor.

ANİMASYON SEKTÖRÜNDE KULLANILIYOR

Aslında bu teknoloji, gerçek insan mimiklerini 'çizim karakterler' aktarmak adına animasyon sektöründe kullanılıyordu. Ancak geliştirilen sisitemin, mevcut teknolojiden bir farkı var. Buna göre tasarlanan sistem çok daha gelişmiş durumda ve 'eş zamanlı' aktarımları çok daha başarılı.

Tasarlanan sistemin yazılım sektörüne de satışı gerçekleşecek. Söz konusu yazılımı edinen kişinin ise istediği herhangi birine istediği şeyi söyletebilmesi mümkün hale gelmiş olacak. Tasarlanan videoların hangilerinin gerçek, hangilerinin sahte olduğunu ayırmanın neredeyse imkansız olacağı u ileride tartışılacak gibi görünüyor.

Haber Ara