Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

''Veteriner hekimler milli mücadelede göreve hazır''

Yeni Akit yazarı Osman Atalay, Türkiye’nin koronavirüse karşı verdiği mücadelede veterine rhekimlerden destek alınması gerektiğini vurgulayan bir yazı kaleme aldı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-03-31 12:00:29

''Veteriner hekimler milli mücadelede göreve hazır''

Türkiye'nin koronavirüse karşı verdiği mücadelede veterinerlerine önemine dkkat çeken Yeni Akit yazarı Osman Atalay kaleme aldığı yazıda, “Veteriner hekimlik mesleği bütün dünyada hayvan sağlığını ve dolayısıyla insan sağlığını korumada, yeterli ve güvenli gıdaya erişimde stratejik öneme sahip bir meslek olarak kabul edilmektedir” ifadelerini kullandı.

İşte yazının tamamı:

Veteriner hekimler milli mücadelede göreve hazır

İmece günü bulut görmeyene ne mutlu.

Atasözü

Bu yazıyı yazarken ülkemizde Covid 19 virüsü ile ortaya çıkan vakıa sayısı 9217 ve Rahmet-i Rahman'a kavuşan vatandaşımızın sayısı ise 131'dir.

Sayın Cumhurbaşkanımızın bizatihi aktif olarak katılarak ve talimatları ile teşekkül ettirilen Bilim Kurulu ile Sağlık Bakanımızın Koordinasyonunda sağlık çalışanlarımızın büyük özveri ile yürüttükleri çalışmalar, diğer ülkelere nazaran başarılı bir şekilde devam ediyor. Ülkemizden bu hastalığın bertaraf edilmesi ve asrın felaketinin ülkemiz geleceğine hasar vermeden yok edilmesi hedefi ile inşallah bu çalışmalar kısa sürede neticelenecektir.

Bir nevi Milli Mücadele olan Korona Hastalığı ile Mücadelede hem Saha da hem Bilim Kurulunda aktif olarak veteriner hekimler görev bekliyor.

Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Oda kayıt sisteminde 22 bin 600 kayıtlı, kamuda çalışan veteriner hekimlerin oda kayıt mecburiyeti olmadığı için toplamda 32 bin veteriner hekimimiz var görülüyor. Ayrıca 32 Veteriner Fakültemiz var.

Bu önemli meslek grubunun eğitim kalitesini düşürmemek için bu kadar fazla Veteriner Fakültesine ihtiyaç var mı yok mu onu başka yazılarımızda değerlendirelim.

Öyle anlaşılıyor ki önümüzdeki iki yıl ülkelerin bilim ve sağlık örgütleri korona virüsü ile mücadeleyi tartışacak. Silah üreten ülkeler dahi bir an evvel bu virüsün aşısını bulmanın gayreti ve derdindeler.

SARAÇOĞLU'NDAN ANLAMLI ÇAĞRI

Cumhurbaşkanlığı Gıda ve Sağlık Politikaları Kurulu Üyesi Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, geçen hafta başında bir haber kanalına bağlanarak Covid 19 virüs salgınıyla ilgili, ‘'Gerek aşı gerekse ilaç konusu çok kolay geliştirilebilen bir şey değil, uzun zaman alıyor'' ifadelerini kullanırken, çarpıcı ve önemli bir tavsiyede bulundu.

Prof. Dr. Saraçoğlu, “Korona virüsler zoonozdur yani hayvanlardan insanlara geçmiş, dolayısıyla bunların başlangıç noktasında veterinerlerimiz var. 27 bin veteriner var bugün Türkiye'de ve bu korona virüslerle ilgili olarak tecrübeleri çok fazla. Biz bu insanlardan istifade edebiliriz” ifadeleriyle veterinerlere çağrıda bulundu.

Veteriner hekimlik mesleği bütün dünyada hayvan sağlığını ve dolayısıyla insan sağlığını korumada, yeterli ve güvenli gıdaya erişimde stratejik öneme sahip bir meslek olarak kabul edilmektedir.

KURTULUŞ SAVAŞINDA DA ÖNEMLİ GÖREVLER ÜSTLENDİLER

Bilge Veteriner Hekimlerin kendi görevlerini icra ederken halk sağlığına verdiği hizmetleri, kurtuluş savaşımızda cephede ve sahada mücadelelerini unutmamalıyız.

1842 yıllarında Askeri Veteriner Hekim ve 1893 yıllarında ise Sivil Veteriner Hekim Mekteplerinin açıldığı ülkemizde, neredeyse 1.5 asır önce bu meslek mensupları ile tanışılmış ve bu Aziz Türk Devletinin istikbal ve istiklalinde önemli görevler almış, verilen her görevi dün olduğu gibi bugün de başarılı şekilde yürütmüşlerdi.

Kurtuluş Savaşında ülkemizi kasıp kavuran Vebaya karşı ilk antijen serumunu üreten Veteriner Hekim Mustafa Şehzadebaşı, Türk Milleti için İstiklal Marşını yazan Veteriner Hekim Mehmet Akif Ersoy'lar bu mekteplerin mezunlarıydı.

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı'nın geçtiğimiz günlerde kamuoyuna yaptığı açıklamada, virolog veteriner hekimlerin covid 19 aşısı ve serumunu kısa sürede üretmeye hazır olduklarını söyledi.

Ülkemizde büyük çapta aşı ve serum üretebilecek tesislerin mevcut olduğunu, bu biyoteknoloji tesislerinde veteriner hekimlerin büyük bir özveri ile çalıştıklarını da ayrıca ifade eden Veteriner Hekimler Merkez Konsey Başkanı; ülkemizde bulunan Veteriner Fakültelerinin 25'inde yaklaşık 51 öğretim üyesinin, Viroloji Anabilim Dallarında görev yaptığını, bu bilim insanlarının gerek hayvanlarda bulunan viral ve gerekse zoonotik karakterdeki (insanlara geçen hayvan hastalığı) viral hayvan hastalıkları ile mücadele, koruma kontrol, tanı için klasik ve modern moleküler virolojik metotları başarılı biçimde kullandıklarını ve bu konuda yoğun bilgi birikimine ve araç- gereç açısından donanımlı laboratuvarlara sahip olduklarını belirtti.

KENELER 440 VATANDAŞIMIZIN CANINI ALDI

Türk Veteriner Hekimler Birliği Merkez Konseyi Başkanı doğru söylüyor.

2002 yılında kenelerden insanlara geçen ve süreç içinde 440 vatandaşımızın canını alan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığına karşı aşı ve serum üretim çalışmalarını iki veteriner hekim bilim insanı, Prof.Dr. Münir Aktaş ile Prof.Dr. Aykut Özdarendeli'ler yürütmüş, bu bilim insanları KKKA Hastalığına karşı geliştirdikleri aşının insanlara yönelik denemelerinde başarılı olmuşlardı ve aşının Türkiye ve Avrupa Patentini almışlardı.

Kazanan Türkiye, Türk Milleti ve insanlık olsun.

Haber Ara