Dolar

32,5766

Euro

34,7968

Altın

2.510,43

Bist

9.693,46

Veri transferinde hız rekoru

İngiliz bilim insanları, veri transfer hızında rekor kırdı. Saniyede 1.125 terabit hızına ulaşıldı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-12 00:56:18

Veri transferinde hız rekoru

PHYS.org'da yer alan habere göre: İngiliz bilim insanları, veri transfer hızında rekor kırdı. Saniyede 1.125 terabit hızına ulaşan deneysel sistemle, örneğin, Game Of Thrones dizisinin tüm bölümleri HD kalitesinde 1 saniyeden kısa sürede indirilebiliyor.

Londra Üniversitesi'nde bir araştırma ekibi, veri transferi hızında rekor kırdı. Ekibin kurduğu optik hat sistemi, saniyede 1.125 terabit boyutunda veri iletmeyi başardı.

Araştırma ekibinin başındaki Dr. Robert Maher, bir dizi sinyal işleme tekniği kullanarak bu hıza ulaştıklarını anlattı. İngiltere'deki ortalama geniş bant hızının saniyede 24 megabit olduğunu anımsatan Maher, bu hızın yaklaşık 50 bin kat üstüne çıktıklarını söyledi.

Maher, ulaştıkları veri transfer oranı hızıyla, Game Of Thrones dizisinin şimdiye kadarki tüm bölümlerini HD kalitesinde bir saniyenin altında indirilebileceğini örnek verdi.

Kurulan sistem 15 farklı kanaldan veri gönderiyor. Her kanal, farklı bir dalga boyunda optik sinyal iletiyor. Kanalları ayrı ayrı modüle eden ekip, daha sonra tüm sinyalleri ‘süper kanal' adını verdikleri tek bir kanalda topluyor.

İşin asıl zor kısmını yapan taraf ise alıcı kısmı. Muazzam bir bant genişliğine sahip alıcı, “süper kanaldan” gelen tüm verileri tek seferde anlamlandırıyor. Ancak tek bir alıcı kullanılıyor olması, süper kanalı oluşturan tüm alt kanalların performanslarına, gönderilen veri türüne göre ince ayar gerektiriyor.

Yani ekip, bir bakıma gönderilen veriye göre yönteme ince ayar yaptı. Ayrıca veriler tek bir kaynaktan tek bir hedefe ‘doğrudan' bağlantıyla gönderildi. Araştırmanın ikinci adımında, iki uç arasında optik fiber bağlantılar kullanılacak; bu da sinyalin zaman zaman hedefinden sapmasına neden olacak.

Yani bu teknolojinin gündelik yaşamda pratik olarak kullanılabilmesi için henüz çok erken.

 

 

Haber Ara