Dolar

32,3498

Euro

35,1287

Altın

2.302,35

Bist

9.079,97

Venezuela'da Yüksek Mahkeme'nin Kongre yetkilerini alması

Yönetime yakın olarak bilinen Başsavcı Diaz, Yüksek Mahkeme'nin muhaliflerin kontrolündeki Kongre'nin yetkilerine elinden almasını kınadı

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-31 20:53:50

Venezuela'da Yüksek Mahkeme'nin Kongre yetkilerini alması
Venezuela'da Başsavcı Luisa Ortega Diaz, Yüksek Mahkeme'nin muhaliflerin çoğunlukta olduğu Kongre'nin yetkilerini elinden almasına karşı çıktı.

Hükümete yakın olarak bilinen Başsavcı Diaz yaptığı açıklamada, bir Venezuela vatandaşı ve ülkesinin en yüksek yargı mercii olarak Yüksek Mahkeme'nin anayasal düzeni bozmasını kınamasının kaçınılmaz tarihi görevi olduğunu belirtti.

Yüksek Mahkeme üyelerine eylemlerini yeniden düşünmeleri çağrısında bulunan Diaz, "Bu şekilde yeniden demokratik yola girilebilir." ifadesini kullandı.

Venezuela'da Yüksek Mahkeme, dün muhaliflerin kontrolündeki Kongre'nin yetkilerini üzerine aldığını açıklamıştı.

Muhalefet, kararın diktatörlüğe giden yolda dönüşü olmayan bir noktaya geldiğini gösterdiğini savunmuş, başkent Caracas'ta halk, sokaklara dökülerek kararı protesto etmişti.

Bölge ülkeleri ve bölgesel örgütlerin de büyük tepkisini çeken kararı, Amerikan Devletleri Örgütü (OAS) Genel Sekreteri Luis Almagro, "yasama darbesi" olarak nitelemişti.

Görev süresi 2019'da dolacak Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, yardımcılığını yaptığı sosyalist lider Hugo Chavez'in hayatını kaybetmesinin ardından, 15 Nisan 2013'te yapılan seçimde iktidara gelmişti.

2015'teki seçimde muhalif Demokratik Birlik Masası (MUD) koalisyonu, 17 yıl aradan sonra ilk kez parlamentoda çoğunluğa ulaşmıştı. Yüksek Mahkeme, 2015'teki seçimden bu yana Kongre'ye karşı Maduro'nun lehinde kararlar almasıyla tanınıyor.

Haber Ara