Dolar

32,3651

Euro

35,0927

Altın

2.325,43

Bist

9.079,97

Venezuela'da 'Meclis' krizi

Venezuela’da Yüksek Mahkeme parlamentonun yetkilerinin süresiz olarak iptal edilmesine karar verdi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-31 10:45:09

Venezuela'da 'Meclis' krizi

Deutsche Welle Türkçe'nin Venezuela yayın organı El Universal'dan aktardığı haberine göre, parlamentonun aldığı tüm kararlar artık hükümsüz sayılacak.

GEREKÇE NE?

Yüksek Mahkeme, kararın gerekçesini parlamentodaki çoğunluğun yasal düzenlemelere uymaması ve yargının aldığı kararları hiçe sayması olarak açıkladı. Bu eylemlere örnek olarak mahkemenin seçilmelerini hükümsüz saydığı üç milletvekilinin buna rağmen parlamentoya alınması gösteriliyor.

NELER YAŞANDI?

Yüksek Mahkeme, hafta başında milletvekillerinin dokunulmazlıklarını kaldırmıştı. Muhalifler bu adımdan sonra adli kovuşturmaların kapsamını genişletilmesinden endişe ediyor. Şiddet yanlısı protesto çağrıları ve darbe planları yapmakla suçlanan birçok muhalif politikacı hâlihazırda cezaevinde bulunuyor.

MADURO'YA "DİKTATÖR" BENZETMESİ

Muhalif Demokratik Birlik Masası (MUD) koalisyonu Yüksek Mahkeme'nin kararını sert bir biçimde eleştirdi. Madura'ya ‘'diktatör' gibi davranmakla suçlayan muhalifler parlamentonun yetkilerinin elinden alınması kararını Perulu lider Alberto Fujimori'nin 1992'de Kongre'yi feshetmesine benzetti.

Muhaliflerin yaptığı açıklamada "Anayasaya aykırı olan ve bizim karşı çıktığımız bu iktidar Venezuela'nın demokrasisini yıkmak için bir adım daha attı. Bu hükümet artık yolun sonuna geldi ve bu yüzden bu umutsuz çırpınışlardan medet umuyor" ifadelerine yer verildi.

Ülkede sosyalist lider Nicolas Maduro ve muhalefet arasındaki iktidar gerilimi son yıllarda artarak devam etti. Muhalif birlik MUD, Devlet Başkanı Maduro'nun görevden alınmasını talep ediyor.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara