Dolar

32,5555

Euro

34,8710

Altın

2.424,52

Bist

9.645,02

Veliaht Prens Selman imaj tazeleme peşinde

Kaşıkcı cinayeti ile imajı bozulan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Pakistan ve Hindistan’dan sonra ziyaretinin son durağı olan Çin’in başkenti Pekin’e geldi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-02-21 23:22:07

Veliaht Prens Selman imaj tazeleme peşinde

3 Asya ülkesine yapılan ekonomik ve siyasi ziyaretlerlerin sebebinin Veliaht Prens Selman'ın kaybolan imajını yeniden kazanmak öne sürüldü.

İstanbul konsolosluğunda gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesinin ortaya çıkmasından sonra zor günler geçiren Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, kaybettiği imajını tazeleme peşinde. Asya ülkelerine ziyarete çıkan Prens Selman, Pakistan ve Hindistan'dan sonra Çin'e geçti.

ZİYARET İKİ GÜN SÜRECEK

Çin'in başkenti Pekin'deki ziyareti iki gün sürecek olan Prens Selman'ın Çin başbakanı Xi Jinping başta olmak üzere hükümet ve ülkenin önde gelen iş adamlarıyla bir araya geleceği bildirildi.
Dünya basını Prens Selman'ın Asya turunu, imaj tazeleme olarak değerlendirirken; Suudi Prensi'nin Pekin'in Kemer ve Yol Girişimi [BRI] ile uyumlu kaynaklara, Çin'e yönelik enerji ve bölgesel ekonomik anlaşmalara odaklanması bekleniyor.

Çin'in, Suudi Arabistan'ın en büyük ticaret ortağı olup, geçtiğimiz yıl toplam 63.3 milyar dolarlık mal ticareti gerçekleştirdiği bildirildi.

TİCARİ ANLAŞMALAR

2017'de, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman'ın Pekin'e yaptığı son büyük ziyareti sırasında; iki taraf, çoğunlukla enerji ve teknoloji ile ilgili 65 milyar dolar değerinde anlaşmalar imzaladı.

Çin-Arap İşbirliği Forumu Araştırma Merkezi Müdürü Zhu Weilie, Şangay Gözlemcisi'ne "Kızıldeniz sahili boyunca ekonomik bölgenin gelişmesi ve enerji konusunda işbirliğinin görüşmelerin ana odağı olacağını düşündüğünü” yazdı.
MBOM tarafından 2017 yılında NEOM kısaltması altında başlatılan bölgenin, tamamlanmasının ardından Riyad'dan yapılacak yatırımlarda yaklaşık 500 milyar dolar alması bekleniyor.

Haber Ara