Dolar

32,3277

Euro

35,0598

Altın

2.296,98

Bist

9.045,28

Vefat Eden Kişinin Kredi Borcuna Ne Olur?

Kredi borcunun miras kapsamında olup olmadığı kredilerle ilgili merak edilen konulardan. İşte merak edilen o ayrıntılar…

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-11-15 18:15:59

Vefat Eden Kişinin Kredi Borcuna Ne Olur?

HAYAT SİGORTASI

Kredilerdeki hayat sigortası uygulamasını kredi çekmiş olanlar bilirler. Pek çok kimseye gereksiz gelen bu uygulama aslında tam da konumuza başlık olan sorunun cevabı. Kredi çektiğinizde hayat sigortası yapılmasının sebebi hayati riske karşılık bankanın önlem almak istemesinden kaynaklanır. Bankaların kendini maddi güvence altına almak istemesinden ötürü konut kredisi gibi yüksek tutarlı kredi ürünlerinde kullanıcıdan hayat sigortası istenir.

Hayat sigortası, bankanın güvencesi olmasının yanı sıra aslında kredi kullanıcısının yakınları için de bir güvence. Kredi kullanan kişinin kredi borcunuzu ödeme sürecinde vefat etmesi durumunda, hayat sigortası kalan borcun mirasçılara devrolmadan hayat sigortası tarafından ödenmesini sağlar. Ancak burada dikkat etmeniz gereken bir nokta var ki o da hayat sigortası poliçesinin kapsamı. Hayat sigortası poliçesi sadece kaza sonucu ölümü kapsıyorsa sağlık sorunları neticesinde yaşanan bir vefat poliçe kapsamında değerlendirilmez ve sigorta şirketi kalan kredi borcunu ödemez. Bu sebepten dolayı kredi alırken hayat sigortası yaptırıyorsanız poliçeyi detaylı olarak incelemenizi tavsiye ederiz.

KREDİ ALIRKEN HAYAT SİGORTASI YAPTIRMAK ZORUNLU MU?

4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun'un 5. maddesi gereğince herhangi bir mal ya da hizmetin satın alınmasında aksine bir teamül, ticari örf ya da adet yoksa satıcı, o mal ya da hizmetin satışını başka bir mal ya da hizmetin satın alınmasına bağlı kılamaz. Kredilerde hayat sigortası ile ilgili bu maddeden çıkan sonuç, kredi alırken hayat sigortası yaptırmanın zorunlu olmadığı. Kredi alırken hayat sigortası yaptırmak zorunlu olmadığı gibi yaptırmak isterseniz de krediyi aldığınız bankadan sigorta yaptırmanızı gerektiren bir zorunluluk da yok. Dilerseniz kredinize istinaden başka bir sigorta şirketinden sigorta yaptırabilirsiniz.

Kredi başvurusunda hayat sigortası yaptırmak her ne kadar zorunlu değilse de olası vefat durumuna karşı mirasçılara kredi borcu bırakmamak için küçük tutarlar ödeyerek hayat sigortası yaptırılmasında yarar var.

HAYAT SİGORTASI YOKSA?

Kredi alırken hayat sigortası yaptırılmamışsa ve borçluluk sürecinde vefat gerçekleştiyse kalan kredi borcu, kişinin mirasçılarına kalır. Banka borcun ödenmesini kişinin mirasçılarından talep eder. Mirasçıların, mirası reddetme hakkı vardır ancak mirasın bir kısmını reddetmek diye bir durum söz

konusu değil. Ya varlıkla birlikte borcu da kabul edersiniz ya da varlıkla birlikte borcu da reddedersiniz. Reddi miras durumunda borçlunun mal varlığı araştırılır ve borç haciz yoluyla tahsil edilmeye çalışılır. Mirasçılar borcu redderse ve borçlunun kefili varsa banka borcun ödenmesini kefilden ister. Kefil yoksa verilmiş olan kredi banka için artık batık kredidir yani banka borcu tahsil edemez.

Haber Ara