Dolar

32,3267

Euro

35,0819

Altın

2.298,64

Bist

8.979,58

Ve ABD vurdu

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-04-15 14:12:21

Ve ABD vurdu

Dostlar alışverişte görsün. ABD, İngiltere ve Fransa vurdu. Vurmasalar ayıp olacaktı, o kadar konuştuktan sonra. “Caydırıcı güç” ya bunlar! Bu kadar gürledikten sonra yağmaları gerekiyordu.

Zaten nereleri vuracaklarını açıkladılar. Suriye rejimi de vurulacak yerleri boşalttı. 3 ülke 30 füze fırlatmış, bunun 10'u hedefine varmadan Suriye savunma sistemi tarafından imha edilmiş. Tüm operasyon sürecinde 3 sivil yaralanmış. Suriye “müdahale uluslararası hukuka aykırı” demiş. Sanki kendi yaptıkları hukuka uygunmuş gibi.

Sahi, daha önceki açıklamalara göre, Suriye bugüne kadar 60 kimyasal silah saldırısında bulunmuş ve bugüne kadar bir kınama mesajı bile yapılmamış. Peki şimdi ne oldu!

Daha dün ABD Suriye'den çekilebiliriz demişti. Şimdi Suriye'de kalmak için kendine bir bahane bulması gerekiyordu.

Bu arada Esed'in operasyon öncesi Ruslara ait Tartus üssüne sığındığı haberleri gelmişti.

Tabii, bu arada İran'ın bu saldırıya karşı tavrının ne olacağını görmek gerek. Çünkü vurulan noktalar arasında Hizbullah ve İran'a ait askeri tesisler de var.

Peki şimdi ne olacak? Rejim vurulan yerlere geri dönecek mi? Rusya'dan kaçan halk nereye sığınacak.. Uluslararası gözlemciler sivil halkın Türkiye'yi “güvenli bir sığınak” olarak gördüklerini söylüyor. Eğer operasyonlar devam edecek olursa Türkiye'ye 2 milyona yakın insanın göç edebileceğini, göç sırasında özellikle rejim ve PYD bölgelerinden geçişlerin çok sancılı olabileceği belirtiliyor.

Tabii burada bugün cevabını arayan en önemli soru şu: ABD, İngiltere ve Fransa'nın bundan sonra atacakları adım ne?

Bombardımanda Şam'da 9 olmak üzere Humus, Hama ve Dera'da toplam 16 noktanın vuruldu. Hedef alınan 2 nokta Hizbullah'a aitti. ABD'nin Tomahawk atışlarını Kızıldeniz'deki gemilerinden gerçekleştirdi. Suriye'de vurulan yerler arasında Şam'daki Cumhuriyet Muhafız Tugayı da var.

Türkiye operasyona Esed rejimine karşı olması sebebi ile bu merhalede karşı çıkmıyor.. Tabii bundan sonra atılacak adımlar karşısında Türkiye tavrını yeniden gözden geçirecektir.

Bugün bir kara harekatı açıklaması gelmedi. Rusya doğrudan hedef alınmadı. ABD ve batılı ülkelerin bölgedeki taşeron örgütlerinin “vekalet savaşları”nın seyrini de izlemek gerek.

Peki şimdi ne oldu? Olan şu, ABD, İngiltere ve Fransa, bölgede ortak bir operasyona imza attı. Esed sembolik anlamda cezalandırıldı. İran ve Hizbullah da hedefteydi. Batı bölgede bir koalisyon olarak ortak harekat yaptı. Şimdi bu koalisyonun bundan sonra atacakları adım, bugünkü operasyondan daha önemli. Ama anlaşılan o ki, şu anda bu konuda üzerinde uzlaşılan bir plan yok. Hatta ABD'nin kendi içinde Suriye ve “Ortadoğu” konusunda görüş birliği yok. İngiltere ve Fransa'nın operasyona “kerhen” destek verdikleri de söylenebilir.. Eğer böyle bir operasyon yapılmasaydı Trump da, ABD yönetimi de, İngiltere ve Fransa da alay konusu olacaktı.

İsrail'in operasyonda yer almamış olmasını da bir kenara not etmek gerek.

Bu operasyondan çıkan en önemli sonuç, bugün daha zayıf bir Suriye rejimi var. Bunun Suriye içinde siyasi sonuçları olacak. Bugün rejim karşıtlarının eli daha güçlü. Rejim yanlıları sokak gösterileri ile zevahiri kurtarmaya çalışsalar da, sonuçta saldırı dünya kamuoyunda rejimin vahşetinin gün yüzüne çıkması açısından önemli. Öte yandan; Ankara operasyona karşı çıkmasa da, gelinen noktada Rusya ile yapacağı görüşmeler ve belirleyecekleri ortak politikalar bundan sonrası için büyük önem taşıyor.

ABD, İngiltere ve Fransa ortamı yumuşatıp, meydanı Türkiye ve Rusya'ya bırakacaksa bunun anlamı ne? Koalisyon bunu bizim için yapmadı. O zaman niçin yaptı? Bu sorunun cevabı, koalisyonun bundan sonra atacağı adımlarda gizli.

ABD Esed'den kurtulmak istemedi. İsteseydi böyle davranmazdı. Madem bir operasyon yapacaktı, bu operasyon daha uzun sürebilirdi, daha çok noktaya yapılabilirdi. Arkasından, en azından içerideki kara unsurları üzerinden bir operasyon yapılabilirdi. Ama yapılmadı. Bu operasyon kimyasal silahlardan daha tehlikeli, zehirli fikirler taşıyan rejimi hedef almadı. O zaman Esed'e verilmek istenen bir başka mesaj mı vardı. “Rusya'dan vazgeç, bizimle çalış” mı denmek isteniyor? Fransa Suriye'nin garantörü ve yine eski Suriye'den ayrılan ülkelerin garantörü İngiltere.

ABD, İngiltere ve Fransa bölgeye geri dönmek istiyorlar. Bu operasyonun en önemli mesajı bu: Biz geri döndük, geldik, bir aradayız ve “Pax AvroAmerika” için buradayız.

Bu mesaj Suriye ve Irak ile birlikte Türkiye, Rusya, İran'adır. Tabii tüm Arap yarımadası ve Mısır da bu mesajın muhatabıdır.

Neyse ki, bu konuda ABD kendi içinde hemfikir değil. Avrupa da aynı şekilde. Hatta İngiltere ve Fransa da kendi içinde ortak bir görüşe sahip değiller.

Koalisyonun Suriye operasyonuna karşı dünyadan büyük bir tepki gelmese de, kimse bu operasyonun insani endişelerle gerçekleştirildiğine inanmıyor. Kimse batılı koalisyon ülkelerini Esed rejiminden daha temiz olduğunu düşünmüyor. Operasyon için ileri sürülen gerekçelerin, bunların gerçek niyetlerini ifade etmekten çok uzak olduğunu biliyor. Bunların yaptıkları, yangın çıkan eve hırsızlık kastı ile yardım için giriyormuş gibi giren adamın haline benziyor.

Tamam, dünyanın başına bela olan “siyaset baba”ları “vuracağız” dediler. Vurdular. Gözdağı verdiler, meydan okudular, kararlılık ve cesaret gösterdiler. Şu hali ile bölgede yeni bir durum yok. Birçok şey bölgede birilerinin bundan sonra atacakları adımlara bağlı.

Bu adım, bu şekli ile bölgede istikrarı güçlendirmedi. Tehdit ve risk, belirsizlik bugün daha büyük.

Selâm ve dua ile.

Haber Ara