Dolar

32,3246

Euro

35,0781

Altın

2.309,12

Bist

9.079,97

Vatandaşın ilgisi gümüşü 'parlattı'

Dolardaki düşüşle birlikte altındaki gerileme vatandaşı alternatif yatırım araçlarına yönlendiriyor. Peki son dönemde yüksek getirisiyle dikkati çeken gümüş için hangi pozisyon alınmalı ve nasıl hareket edilmeli?

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-02-06 19:32:39

Vatandaşın ilgisi gümüşü 'parlattı'

Vatandaşlan altın ve dolardaki düşüş karşısında yeni pozisyon arayışına girdi. Son dönemde gümüş yatırımcısının kazançlı çıkması ve piyasaların gümüşü destekler tavır sergilemesi bu emtiayı parlattı. Peki gümüş için ne şekilde bir yaklaşım ve finansal tepki vermeliyiz?

Altında olduğu gibi gümüş de ekonomide durumun pek parlak olmadığı dönemlerde tercih edilir. Ekonomi olumlu yönde seyrederken, döviz fiyatları artışa geçer, tersi durumda ise emtialar daha çok rağbet görür.
Gümüşe yatırım yaparken bazı riskler de var.Örneğin gümüşe yatırım sırasında alınan bazı yüksek komisyon ücretlerinden dolayı, patansiyeli fazla olan farklı bir yatırım aracını elinizden kaçırmanıza neden olabilir. Gümüşte ekonomik belirsizliklerden dolayı yaşanan fiyat dalgalanması ile zarar edilebilir.

Takip etmeniz şart

Gümüşün trend oluşumu saatlik analizler vasıtasıyla belirlenmektedir.Dolayısıyla piyasaları yakından takip ediyor olmalısınız. Gümüşün değeri yükseleceği anlaşıldığında alım yapılır, karşılığında ise dolar satışı sözkonusu. Fiyat trendi düşüşe geçeceğinde ise dolar alınarak, gümüş satış yönde işlem görür. Böylelikle anlık dalgalanma trendinin eğilim yönü doğru olarak tahmin edilmesiyle, her fiyat hareketinin sonucundan para kazanmak kolaylaşır.

Altınla paralel hareket

Forex piyasasında gümüş, düşük fiyatları karşısında en çok kazandıran yatırımlar arasındadır. Bu yüzden küçük ölçekli yatırımcıların ilk tercihleri arasında yer alır.
Altına alternatif yatırım olan gümüş, altın ile beraber hareket eder. Altın gibi Amerikan doları üzerinden işlem görür. Yani gümüş fiyatları altın ile birlikte değişiklik gösterir. Zaten altının piyasa hareketlerini takip eden altın yatırımcıları, gümüşü de değerlendirerek işlem karlılıklarını arttrma yoluna gitmektedirler

Maden sektörü tetikliyor

Madencilik firmalarındaki artış gümüş fiyatlarının da yükselmesine neden oluyor.
Gümüş fiyatları son dönemde yükselişiyle dikkat çekerken, emtia piyasasının en çok kazandıranları arasında yer alıyor. Yatırımını gümüşe yapanlar gümüş fiyatlarında yaşanan artışın nedenlerini araştırıyor.

Yatırım yapılır mı?

Gümüş yatırım amacı olarak altınla benzerlik gösteriyor. Bu kıymetli madenler genelde küresel krizlerden ve para birimlerinin net olmadığı süreçte ve bilhassa içerisinden geçmekte olduğumuz salfın döneminde ve ekonomik sorunların yaşandığı zamanlarda çok fazla talep görmektedir Vatandaşlar paranın belirsizleştiği bu dönemlerde alternatif yatırım aracı olarak gümüşe de yöneliyor.

Nasıl hareket edilmeli?

Kıymetli madenler arasında gümüş daha uygun bir seçeneklerden. Altın gibi yüksek fiyata çok az almak yerine, daha uygun fiyata daha fazla gümüş alınacağı için düşük bütçeli yatırımcıların favorisi. Gümüşün fiyat dalgalanmaları altın gibi aşağı yukarı değil de daha keskin çizgide yukarı doğru hareket ediyor. Altına oranla daha fazla oynak fiyatlandırmaları olduğu için gümüşe yatırım daha karlı olabilmektedir. Hem gümüşün daha az yatırımcısının olması hem de küçük bir piyasaya sahip olması alım için cazip bir durumn olarak algılanıyor.  

Haber Ara