Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Vatandaşın gözü kulağı 'toplu konutta'

Toplu Konut İdaresi tarafından, 2021'de de Sosyal Konut Programı kapsamında, 100 bin konutun sosyal ve teknik donatılarıyla birlikte üretilmesi hedefleniyor.Vatandaş ise proje özelliklerini ve bu projelere nasıl ulaşacağına yönelik sorulara cevap arıyor

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-04-12 20:03:07

Vatandaşın gözü kulağı 'toplu konutta'

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından 2003'ten 2020 yılının aralık kadar inşa edilen konut sayısı 980 bin 990'a ulaştı.

Konut üretiminin yanı sıra sosyal donatılara da önem veren TOKİ tarafından 24 bin 396 derslikli 1116 okul, 74 bin 677 kişi kapasiteli 194 yurt, 993 spor salonu, 267 hastane, 20 üniversite, 96 sağlık ocağı, 1753 iş yeri başta olmak üzere 18 bin 123 sosyal donatı üretildi. TOKİ, bu yıl içerisinde kasıma kadar ise 886 sosyal donatı ve 2 bin 382 iş yeri inşa etti.

Farklı konsept ve  farklı sınıfa yönelik projeler

TOKİ tarafından, 2021'de de Sosyal Konut Programı kapsamında, 100 bin konutun sosyal ve teknik donatılarıyla birlikte üretilmesi hedefleniyor.
TOKİ'nin farklı konsept ve farklı sosyal gruplara yönelik konut üretimine yönelik çok değişik sorular da gelmeye devam ediyor.
Alt gelir gruplarından, engelli vatandaşlara ve emeklilere kadar geniş yelpazede kafalara sokça takılan sorular ve bunların cevabi ise şöyle:

Aynı haneden başka başvuru olur mu?

Kuralı satışlarda veya alt gelir projelerinde, hane halkı adına sadece bir başvuru yapılabiliyor.
Açık satışlarda ise, genel olarak bu şart aranmaz.Projelerin durumlarına göre bazen uygulanabilmekte.
Konut satışlarında sadece şehitlerin dul ve yetimleri için ayrıcalık tanınmakta. Bunun dışında, diğer dul ve yetim vatandaşlar için herhangi bir ayrıcalık bulunmuyor.

Engelli vatandaşa yüzde 5 kontenjan

Satış öncesi ön kayıt yapılmaz.18 yaşını tamamlamış olup yüzde 40 ve üzeri engelli raporu bulunan engelli vatandaşlara, satışa sunulan konut sayısının yüzde 5'i kadar kontenjan ayrılmakta ve hak sahipleri kura ile belirlenmekte. Kura sonucu hak sahibi olamayan başvuru sahipleri, diğer alıcılar kategorisindeki başvuru sahipleri ile tekrar kuraya tabi tutulma hakkına sahip.

Üzerinde tapu varsa?

Kuralı satışlarda ve/veya alt gelir projelerinde, başvuru sahibinin kendisine, eşine ve/veya velayeti altındaki çocuklara ait tapuda kayıtlı bağımsız herhangi bir gayrimenkulün olmaması gerekiyor (Başvuru sahibinin hisseli olarak sahip olduğu gayrimenkuller hariç). Açık satışlarda ise, genel olarak bu şart aranmamakta olup, projelerin durumlarına göre bazen uygulanabilmekte.

Başkasına satılabilir mi?

Alt gelir grubu projelerinde hak sahibi olup sözleşme imzalayanlar konutlarını borçlarını bitirip malik olunana kadar devredemez. Borcu devam ederken konutunu devreden hak sahiplerinin sözleşmeleri feshedilir. Açık satışlarda ise, genel olarak bu şart aranmamakta olup, projelerin durumlarına göre bazen uygulanabilmektedir.

Kiraya verme durumu

Alt gelir grubu projelerinde sözleşme imzalanan konutlarda borç bitene kadar, alıcının veya ailesi için ikamet koşulu aranmakta olup, alıcının kendisinin, eşinin veya çocuklarının söz konusu konutta ikamet etmediklerinin tespit edilmesi halinde sözleşmeleri feshedilmektedir.

TOKİ neye göre işe "giriyor"?

TOKİ, nüfusu 40 binin altında olan yerleşim birimlerine yönelik projelerde talebin düşük olabileceğini göz önüne alarak, yapılacak toplu konut yatırımlarının atıl duruma düşmemesi amacıyla talep örgütlenmesi koşulu aramaktadır. Bu yöntemde, konut ihtiyacı belediyece gerçekleştirilen anket yöntemiyle belirlenmektedir. Böylece TOKİ, hem özel sektörün faaliyet göstermediği bu bölgelerde vatandaşların konut ihtiyacını karşılamayı hem de “ihtiyaç kadar” konut üretmek yoluyla yatırımlarından azami verim almayı hedefliyor.Talep örgütlenmesi belediyeler tarafından organize edilmektedir.

Emekliye satış kuralı

 TOKİ'nin emekliler için satışa sunacağı konutlara başvuru yapabilmek için Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan emekli olma şartı aranır. Kuralı satışlarda ve/veya alt gelir projelerinde, ikamet ya da nüfusa kayıtlı olma şartı aranıyor. Açık satışlarda ise, genel olarak ikamet ya da nüfusa kayıtlı olma şartı aranmamakta olup, projelerin durumlarına göre bu şartlar bazen uygulanabilmektedir. İlgili projelerin satış duyurularında bu bilgiler detaylı olarak yer almaktadır.

Haber Ara