Dolar

32,3881

Euro

35,0018

Altın

2.326,17

Bist

9.079,97

Vatandaşın ayağına uzanan hizmet; 'Belediyematik'

Vatandaşın ayağına uzanan hizmet; 'Belediyematik'

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-15 11:04:38

Vatandaşın ayağına uzanan hizmet; 'Belediyematik'
MUTLU BOZDAĞ - Küçükçekmece Belediyesi tarafından 15 pilot noktada denenmeye başlayan akıllı hizmet noktası "Belediyematik" sayesinde vatandaşlar, belediye binasına gitmeden birçok işlemi gerçekleştirebiliyor.

Proje Sorumlusu Endüstri Mühendisi Murat Geç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 761 bin 40 kişiyle İstanbul'un en kalabalık ilçesine hizmeti zamanında ve yerinde ulaştırabilmek, belediye hizmetlerine her noktada erişime olanak tanımak ve bir anlamda hizmeti vatandaşın ayağına götürebilmek için "Akıllı Hizmet Noktası Projesi"ni tasarladıklarını söyledi.

Belediye binasına gelinmeden işlemlerin yapılabilmesi, uzun kuyruklar oluşmasını engellemek ve basit işlemler için uzak mesafelere katlanan vatandaşların problemlerini yerinde gidermek için böyle bir projeye imza attıklarını anlatan Geç, şu bilgileri verdi:

"Yaklaşık 1,5 yıllık çalışmanın sonucu ortaya çıkarılan akıllı hizmet noktalarında vatandaş, artık belediye binasına gelmeden birçok isteğini yerine getirebiliyor
Kiosk cihazını hızlı bir yazılım arayüzü ile birleştirince belediyenin onlarca hizmetini vatandaşın ayağına götürme fırsatı yakaladık. İlk etapta alışveriş ve kültür merkezleri, muhtarlıklar, bilgi evleri gibi 15 farklı noktada hizmeti başlatan belediyemiz, vatandaşıyla birçok noktada temas edebilmeyi amaçlıyor. 'Belediyematik' cihazımızın bilgilendirme, nakit ödeme, kredi kartıyla ödeme, fiş, bilet basma, barkod okuma, resim/video çekme özellikleri bulunuyor. Ödeme işlemlerini nakit veya kredi kartıyla gerçekleştirebilen akıllı kiosk, belediye hizmetleri için özel tasarlanmış, çok fonksiyonlu bir ATM cihazıdır. İki ekranı bulunan cihazın üst ekranında 'digital signage' olarak vatandaş, belediye faaliyetleri hakkında güncel bilgilendiriliyor, dokunmatik alt ekranında ise kolaylıkla işlemlerini gerçekleştirebiliyor. Akıllı hizmet noktasına gelen bir vatandaş belediyeye olan vergi borcunu öğrenebiliyor, isterse döküm fişi alabiliyor. Ödemesini kredi kartı veya nakit olarak herhangi bir hizmet bedeli kesilmeksizin gerçekleştirebiliyor. Vatandaş istek, şikayet ve önerilerini, yazılı, sesli veya görüntülü olarak iletişim merkezine anında bağlanarak ulaştırabiliyor."

- "Uzun kuyrukların önüne geçilecek"

Sporcu, bilgi evi öğrenci, kültür merkezi kursiyer, Çanakkale gezisi ile konser gibi belediye organizasyonlarının tamamı için kayıt işlemlerinin cihaz sayesinde gerçekleştirebildiğini aktaran Murat Geç, "Belediyematik, kayıt fişi basabiliyor. KPS sistemine bağlı çalışan akıllı kiosk, TC numarasını yazan vatandaşın ilçemizde ikamet etmesi ve daha önce etkinliklere katılması durumlarını değerlendirebiliyor. Kayıt anında gerekiyorsa vatandaşın vesikalık resmini çekerek, güncelleme işlemi yapılabiliyor. Artık basit bir organizasyon kaydı bile yoğunluğa sebep olmadan cihaz sayesinde yapılabiliyor." diye konuştu.

Murat Genç, Küçükçekmecelilerin cihaz sayesinde kolaylıkla tiyatro, sinema ve konser etkinliklerine yer ayırtıp, önceden ödemesini yaparak bilet alabildiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"İlçe sakinlerimiz, internetten aldığı biletin barkodunu okutarak, biletini bastırabiliyor. Böylelikle belediye gişelerinde oluşan uzun kuyrukların önüne geçilmiş oluyor. Bizim için her vatandaşımız, özel misafirimizdir. Vatandaşlarımız belediyedeki dilekçe veya evrakının hangi aşamada olduğunu kolaylıkla öğrenebiliyor. Cihazda yer alan 'Kent Rehberi' ile ilçedeki nöbetçi eczaneden kamu binalarına, parklardan meydanlara, hastanelerden okullara kadar her yere bulunduğu noktadan erişim haritasını görebiliyor, dokunmatik ekran sayesinde harita üzerinde kolaylıkla bulabiliyor. Belediyecilik bizce çözüm ve vatandaşın rahatlığı demek."

- "En kaliteli hizmeti vermeye çalışıyoruz"

Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz ise projeyle vatandaşların hayatını kolaylaştırmayı amaçladıklarını vurgulayarak, "İlçemiz nüfusuyla İstanbul'un en kalabalık ilçesi. Biz de belediye olarak Küçükçekmeceliler için en kaliteli ve faydalı hizmeti vermeye çalışıyoruz. Günümüzde zaman çok değerli. Bu uygulamayla vatandaşlarımız, yorulmadan, zaman kaybetmeden, mahallesinde, sokağında belediyecilik hizmetlerini bir tık ile halledebilecek." dedi.

İlçedeki vatandaşların bundan sonra "Belediyematik" ile vergi ödemesinden evrak sorgulamaya her türlü belediyecilik hizmetini bulundukları noktada kolayca gerçekleştirebileceklerini kaydeden Karadeniz, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Cihazlar sayesinde saatte ortalama 250 kişinin işlem yaptığını ve en sık kent rehberinin tercih edildiğini tespit ettik. Bir yıl sonra her mahalleye en az 1 cihaz koymayı hedefliyoruz. Umarım bu faydalı uygulamamız diğer belediyelere de örnek teşkil eder. Yakında imar plan faaliyetlerini de vatandaşlarımız cihaz sayesinde öğrenecek. Emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ederim."

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara