Dolar

32,7453

Euro

34,7764

Altın

2.506,99

Bist

9.524,59

Vatandaş beyaz ve sedandan vazgeçmiyor

Vatandaş neden sedan otomobili tercih ediyor, beyaz rengin vazgeçilmez bir cazibesi mi var, peki otomobilinizi seçenken hangi reflekslerle hareket ediyorsunuz?

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-16 23:02:50

Vatandaş beyaz ve sedandan vazgeçmiyor

Ülkemizde trafiğe çıkan araç sayısı günden güne artıyor. Bütçesini toparlama gayretindeki vatandaşın kafasında ise öncelikle bir ev ardından araba alma planı bulunuyor.İstatistikler de bunu doğruluyor. Araç satın alımında ise ortak tüketici refleksleri çok önemli...

Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı verilere göre, geçen yıl Türkiye'de aralık ayında 63 bin 536 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı. Ocak-Aralık döneminde trafiğe kaydı yapılan 386 bin 748 adet otomobilin yüzde 53,8'i beyaz, yüzde 24,1'i gri, yüzde 6,7'si siyah ve yüzde 5,8'i kırmızı iken yüzde 9,6'sı diğer renklerde oldu.

Neden tercih ediliyor?

Fabrikada üretilen tüm otomobillerde ilk temel renk beyaz. Araç alırken bu renklerden birini tercih ediyorsanız, bunun nedeni sizin de bu araçları piyasa da daha rahat tutabilmeniz için ayarlanmıştır. Beyaz renge sahip araçların daha az kir tutması ve üzerindeki lekeleri pek göstermemesi önemli. Koyu renge sahip araçların sürekli yıkanması gerekmesi de ekstra bir maliyet olması anlamına geliyor. Beyaz rengin güneş ışıklarını üzerine çok fazla çekmemesi de tercih nedenleri arasında.

Sedan talebi sürüyor

2020 yılında gövde tiplerine göre değerlendirildiğinde ise en çok tercih edilen gövde tipi yine Sedan otomobiller (yüzde 44 pay, 268.509 adet) oldu.Sedan otomobilleri, yüzde 29,8 pay ve 181.554 adet satış ile SUV, yüzde 23,2 pay ve 141.271 adet satış ile H/B otomobiller takip etti.

Sedan'ın avantajları

Sedan gövde araçların daha ağır olması, yol tutuşunu rahatlatıyor. Güvenlik konusunda da hatchback'lerden bir adım önde. Arka kısmındaki ilavenin çarpma şiddetini emdiği ve sürücü ile yolcuların daha az sarsılmasına sebep olduğu kaydediliyor.
Geniş iç hacmiyle uzun yolculuklarda konforlu seyahat imkanı suduğu bilinen gerçek. Sedan modeller, sıfırda olduğu kadar ikinci el piyasasında de tercih nedeni. Geniş aileler sedan tipte tarcihte bulunuyor.

Hatchback neden tavsiye edilebilir?

Hatchback otomobiller yakıt tasarrufunda sedana göre avantajlı. Sportif ve dinamik görünümü mevcut. Daha küçük olmaları sebebiyle hatchback araçların trafikte kontrolü daha kolay. Sedan'ların yol tutuşu daha iyi olsa da hatchback'lerin en büyük avantajlarından biri virajlı yollarda daha güçlü performans uygulayabilmeleri. Özellikle şehir hayatında ve park konusunda kadın tüketicilerin tercihinde bu modeller ön planda yer alabiliyor.

Kafanızda tamam ya cebinizde?

Aracınızın rengini belirlediniz. Göde tipini seçtiniz daha doğrusu alım sürecine geçtiniz. Beyninizde şekillendirdiğiniz aracı satın alma sürecinde pratikte uymanız gereken bazı hassasiyetler var.
Satın alma sürecinde şu aşamaları mutlaka tatbik etmelisiniz:
Seçtiğiniz otomobile yönelik bütçenizi hesaplarken satın alma işlemleri sırasında, devir işlemleri, vergiler, sigortalar ve fiyata dahil olmayan daha birçok masraf çıkacağını aklınızda tutun. Bu masraflar seçtiğiniz aracın modeli, markası ve yaşına göre değişkenlik gösterebiliyor.

Kullanım amacınız ne?

Ailecek pikniğe mi gideceksiniz? Tatile mi çıkacaksınız yoksa işe mi gideceksiniz? Güvenli bir araba mı istiyorsunuz yoksa az yakıt tüketen bir araç mı? Otomatik mi olmalı arabanız yoksa düz vites mi? Bu sorulara verdiğiniz cevap sedan ya da hatchback, dizel ya da benzinli tercihinizi de öne çıkarıyor.

Gün ışığında görün

Seçtiğiniz aracın piyasa değerini bilmeniz önemli.Diğer araçların, aynı model ve aynı yaşta olmasına dikkat ederek fiyat endeksini daha iyi yapabilirsiniz.Aracı gün ışığında kontrol edin. Kaportayı, kapıları ve bagaj kapağını açın. Karoser çizikleri, delikler ve paslanma var mı kontrol edin. Aracın etrafında bir iki tur atın ve tüm parçalarının aynı renk olup olmadığına bakın. Radyatörü kontrol edin.Araç hakkında bilgi edinmenin, aracı tanımanın en güzel yöntemlerinden biridir fakat sadece kısa bir süreliğine aracı kullanmakla yetinmemelisiniz. Radyo ve koltukların hareketinden tutun ısıtma sisteminin sıcak ve soğuk ayarına kadar kontrol edin.Numaraların aracın ruhsatında olan şasi numarası ve motor numarası uyuşup uyuşmadığını kontrol edin.

Haber Ara