Dolar

32,3136

Euro

35,1353

Altın

2.293,11

Bist

9.061,06

Varis ölümcül bir hastalığa dönüşebilir

Genellikler kadınlarda görülen varis hastalığı sadece estetik açıdan değil aynı zamanda ölümcül sonuçlar da ortaya çıkabiliyor.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-09-18 16:42:03

Varis ölümcül bir hastalığa dönüşebilir

Varis,genellikler kadınlarda görülen varis sadece estetik açıdan değil aynı zamanda ölümcül sonuçlar da ortaya çıkabilir.

İç varis ölümçül olabilir

Varisin ilerlemeden tedavi edilmesinin önemine değinen Kalp-Damar Cerrah Dr. Muhammed Fatih Yılmaz, özellikle tedavi edilmeyen iç varisin ölüme neden olabileceğini söylüyor.

İç varisin ise genellikle bacaklarda bulunan derin toplardamarlardaki yetmezlik durumu olduğunu aktaran Dr. Yılmaz, iç varis hakkında şunları söylüyor:

“Bazı kaynaklar, yüzeysel toplardamar yetmezliklerini de iç varis olarak kabul eder. Yani iç varis terimi toplardamarlarda bulunan kapakçıkların zamanla deforme olması sonucu işlevini yitirmesi, kanı kalbe taşıma görevini yerine getirememesi durumudur. Bacaklarda derin ve yüzeysel olarak başlıca 2 adet toplardamar sistemi vardır. Derin toplardamar yetmezliklerinde çoğunlukla ameliyatsız yaklaşımlarda bulunur. Çünkü derin sistemlerde ameliyat yüz güldürücü sonuçlar vermez. Daha çok varis çorabı kullanılması tavsiye edilir. Ancak yüzeysel toplardamar yetmezliği var ise bunun çok kolay ve hızlı bir şekilde tedavisi yapılabilir.”

Kimler risk altında?

Varisin meydana gelmesinde bilinen en önemli faktörün ailesel yatkınlık olduğunu, bunun yanında ileri yaş, obezite, sigara kullanmak, uzun süre ayakta çalışmak, dar kıyafetler ve topuklu ayakkabı giymek gibi etkenlerin de riski artırıyor.

Varis kişinin hayatını nasıl etkiler?

Varis hastalığı genel anlamda insanların yaşam konforunu olumsuz etkileyen estetik görünümde de sorun yaratan bir hastalıktır. Çok küçük çaplı örümcek ağı şeklinde kılcal damarlardan daha büyük çapta cilt yüzeyinde çok rahat görülen kabarık lezyonlara kadar varis hastalığı tanımına girer. Dışarıdan göz ile görülen hiçbir damar lezyonu olmasa bile varise sebep olan toplardamarda yetmezlik görülebilir. Bu hastalar ayakta kaldıkça ağrı, ayak bileğinde şişlik, ayak tabanında yanma, gece krampları gibi şikayetler ile baş etmek zorunda kalırlar. Ailesel yatkınlığı olmayan hastalarda dahi en çok meslek hastalığı olarak görülmektedir.

Teşhis ve tedavisi nasıl yapılır?

Varis teşhisinde kullanılan en temel tanı yöntemi doppler ultrasonografidir. Dopplerde varise sebep olan damarın genişliğine ve kaçak seviyesine bakılarak teşhis edilir. Varisin hangi aşamada olduğunu bize gösteren ve çok kolay uygulanabilen bir yöntemdir.
Tedavinin temel prensibi ise varise sebep olan damarın ortadan kaldırılması, devre dışı bırakılmasıdır. Çünkü bu damar işlevi yitirmiş ve vücuda zarar vermektedir. Bu amaçla tedavi prensibi açık cerrahi ve kapalı yöntemler olarak ikiye ayrılabilir. Açık cerrahide kesi uygulanarak damar komple çıkartılır. Kapalı yöntemler ikiye ayrılır; ısıya dayalı yöntemler ki bunun en çok bilinenleri lazer, radyofrekans, buhar gibi yöntemlerdir. Bu yöntemlerin tamamında kesi uygulanmadan damar içerisine yüksek ısı verilerek damarın yakılması amaçlanır. Son zamanların en popüler ve tercih edilen tedavi yöntemi olan venablock ise damarın her iki duvarının birbirine yapıştırılması yöntemidir.

Varis çorabı kullanımı

Varis tedavisinin vazgeçilmezi olarak bilinen varis çorapları çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Başlangıç safhasında olan varislerde ve ameliyat olmayı kabul etmeyen hasta gruplarında kullanılmakta ve fayda göstermektedir. Unutulmamalıdır ki varis çorapları oluşan bir varisi tedavi etmez, varisin ilerlemesini ve ağrı, şişlik oluşumunu azaltır.

 

Haber Ara