Dolar

32,4979

Euro

34,6222

Altın

2.479,77

Bist

9.647,80

Vanlı STK'lardan katılım bankacılığı açıklaması

Doğu ve Güneydoğu Bölgesinde katılım bankalarının karnelerinin çok da iyi olmadığını savunan Vanlı STK temsilcileri yetkililerin bu duruma el atmasını istedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-02-07 14:06:02

Vanlı STK'lardan katılım bankacılığı açıklaması
Doğu ve Güneydoğu Bölgesinde katılım bankalarının karnelerinin çok da iyi olmadığını savunan Vanlı STK temsilcileri yetkililerin bu duruma el atmasını istedi.

Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Van OSB Başkanı Şemsettin Bozkurt ile Van SMMMO Başkanı İbrahim Şahin, İHA muhabirine yaptıkları açıklamalarda, bölgede finansa erişim noktasında sıkıntı yaşadıklarını belirterek, burada kamu iştiraki olan katılım bankalarının normal bankalardan farksız olduğunu ifade ettiler.

Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, halihazırda Van özelinde 5 katılım bankasını işlem gördüğünü belirterek, "Bir katılım bankasının ise önümüzdeki süreçte faaliyetlerine başlayacağını biliyoruz. Katılım bankalarını diğer klasik bankacılık anlayışından ayıran temel özellikle onların fonları toplamı ve kullandırmada yaşanan farklılıktır. Klasik bankacılıkta temel unsur para alışverişidir ve faiz esaslı işlemlerin yürütülmesi söz konusudur. Katılım bankalarında bu işlemler daha farklıdır. Özellikle malı özel alan ve kâr-zarar temelinde fonların toplanıp kullandırıldığı gerçeği var. Bankalar biliyorsunuz ekonominin vazgeçilmez araçlarından bir tanesidir. Bankacılık sistemini sürekli şikayet ederiz. Özellikle finansa erişim noktasında üyelerimize yönelik uyguladıkları katı politikalarının biraz gevşetmeleri gerekir" dedi.

"Katılım bankalarının kolaylaştırıcı bir tedbir aldıklarını henüz duyabilmiş değilim"

Kamu bankaları çerçevesinde bir tane katılım bankasının Van'da faaliyet yürüttüğünü ifade eden Takva, "İlimize yeni şubeler açılacak. Bununla birlikte iki tane kamu destekli katılım bankası faaliyetine başlamış olacak ama ben şu ana adar bu katılım bankalarının istediğimiz düzeyde finansa erişimi kolaylaştırdıklarını söyleyemem. Yeterli bir portföye sahip olduklarını da düşünmüyorum. Şu ana kadar katılım bankalarının özellikle finansa erişim noktasında diğer bankalardan daha kolaylaştırıcı bir tedbir aldıklarını da henüz duyabilmiş değilim. Onlar da faizli bir sistemle faaliyet yürüten klasik bankalar gibi ipotek, teminat zorlukları ile finansa erişimi kolaylaştırmadıklarını ve üyelerimizin çeşitli zorluklarla karşılaştıklarını biliyoruz. Umarım klasik bankalarının zorluklarına katılım bankaları da bir ek yük olarak binmez" şeklinde konuştu.

"Kredi vermemek için birbirleri ile yarışıyorlar"

Kamu iştiraki ile kurulan katılım bankalarının normal banka mevzuatı çerçevesinde faaliyet yürüttüğünü ifade eden Van Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Bozkurt ise "Bu anlamda özellikle KOBİ'ler başta olmak üzere esnafımız çok da istediği şekilde ve istediği koşullarda finansa erişemiyor. Bölgemizde zaten bir güvenlik endişesi algısı olduğu için gayrimenkuller dörtte bir değer ile değerlendirilmektedir. Bankalar da aynı gözle bakarak bölgeyi riskli bölge gördükleri için bin bir dereden su getirerek, kredi vermemek için adeta birbirleri ile yarışıyor" ifadelerini kullandı.

Son dönemlerde yaygınlaşan katılım bankacılığının faizsiz kredi sağlama anlamı taşıdığını anlatan Van Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı İbrahim Şahin, "Ancak özellikle ilimizde bunun sonuçlarını iyi göremedik. Belki bu bankaların yeni olması ya da ilimizdeki esnaf ve tüccarın durumundan kaynaklı olabilir. Ancak katılım bankalarının ciddi bir çalışmasını da görmüyoruz. Çünkü oda olarak biz esnafla iç içeyiz ve esnafın kredi alama şansı çok zorlaşmış ve kredi alamaz duruma gelmiştir. Dolayısıyla katılım bankacılığının, buralarda aktif bir rol aldıklarına şahit olmuyoruz" dedi.

Bu bankaların kuruluş amaçlarının faizsiz kredilerle esnafı ayakta tutmak ve esnafın karına ortak olmak olduğunu anlatan Şahin, "Diğer bankalar faiz sistemi ile kazanırken katılım bankacılığı öyle değil. Katılım bankacılığı daha çok esnaf ve tüccara yardımcı olmak kaydıyla onların elde ettikleri kara ortak olmayı amaçlamaktadır" şeklinde sözlerini sonlandırdı.

Haber Ara