Dolar

32,3277

Euro

35,0598

Altın

2.296,98

Bist

9.045,28

Valilik'den 'madendeki göçüğe' ilişkin açıklama

Şırnak Valiliği, maden göçüğünün meydana geldiği sahanın kaçak olmadığı yönündeki iddialara ilişkin, kazanın olduğu alanın uygulama projesinin dışında gerçekleştiğinden kaçak bir faaliyet olarak değerlendirildiğini belirtti.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-10-20 17:56:00

Valilik'den 'madendeki göçüğe' ilişkin açıklama


Şırnak Valiliğince, 7 işçinin hayatını kaybettiği, bir işçinin de yaralandığı göçüğün meydana geldiği maden sahasının kaçak olmadığı iddialarına ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, söz konusu iddia, maden sahasını mayısta ihaleye çıkarıldığı ve buradaki kömürlerin Türkiye Kömür İşletmelerine (TKİ) ait kantarlarda tartıldığı yönündeki haberler nedeniyle açıklama yapılması lüzumu görüldüğü belirtildi. Açıklamada, Hukuku TKİ uhdesinde bulunan Şırnak ili dahilindeki İR:2505 ruhsat numaraları sahada yöredeki madencilik faaliyetlerinin, güvenlik zafiyetine neden olmadan, güvenlik bakımından sorumlu mülki idarenin kontrol ve denetimi altında yapılması, sahadaki kaçak üretimin önlenmesi, elde edilen gelirin bölgede ekonomisi ile istihdamına katkıda bulunması maksadıyla İl Özel İdaresine verildiği kaydedildi.

"ÜRETİM FAALİYETLERİ DURDURULDU"

Sahada üretim faaliyetleri devam ederken 2013 yılında Maden ve İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatı kapsamında üretim faaliyetlerinin hem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı hem de Maden İşleri Genel Müdürlüğünce gerekli güvenlik önlemleri alınana kadar durdurulduğunu bildirildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Ancak aradan geçen 3 yılı aşkın sürede gerekli güvenlik önlemlerinin alınması ve sahada yeniden üretime başlanılması yönünde herhangi bir faaliyette bulunulmamıştır. Valiliğimiz tarafından sahada yeniden faaliyete başlanılacağına kanaat getirilmediğinden, sahanın bölge ve ülke menfaatlerine uygun bir şekilde ihale edilebilmesi için sözleşmenin tasfiye edilmesine TKİ ile karşılıklı olarak karar verilmiştir. Söz konusu saha TKİ tarafından, Nisan 2017'de yeniden ihale edilmiştir. Söz konusu ihaleyi kazanan Standart Tek. Sav. Enerji Mad. San. Ve Tic. AŞ (Pilot) + Kaan İş Makinaları Mad. En. San. Ve Tic. AŞ + Acar İnş. Nak. Paz. San. Tic. AŞ iş ortaklığı ile 14 Nisan 2017 itibariyle sözleşme imzalanmıştır. TKİ'nin gerçekleştirdiği ihaleyi kazanan konsorsiyum sahadaki üretimin sağlıklı ve emniyetli bir şekilde yapılabilmesi için tüm güvenlik önlemlerini alarak MİGEM'e başvuru yapmak zorundadır. Bu başvurunun ardından MİGEM, gerekli incelemeler yaparak, uygun görürse önce çalışma izni verir. Bu sahada üretim yapabilmek için MİGEM izni gerekir. MİGEM izni olmadığı sürece valiliğimiz, maden işletme süreçlerindeki hiçbir işleme izin vermez."

"KAÇAK BİR FAALİYET OLARAK DEĞERLENDİRİLMEKTEDİR"

İhaleyi kazanan firmanın, sahadaki üretimin sağlıklı ve emniyetli bir şekilde yapılabilmesi için tüm güvenlik önlemlerini sağlayacak bir proje hazırladığının kaydedildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Hazırlamış olduğu proje TKİ Genel Müdürlüğü tarafından Maden İşleri Genel Müdürlüğünün onayına sunulmuştur. Maden İşleri Genel Müdürlüğünün 21.09.2017 tarih, 805566 sayılı makam oluru ile oluşturulan teknik elemanlarınca mahallinde tetkiki yapılmıştır. Yapılan incelemede 'İşletme Güvenliği açısından tehlikeli durumların devam ettiği, herhangi bir önlem alınmadığı, Sicil: 16399 sayılı ruhsat sahasında üretime yönelik faaliyetlerin durdurulmasına devam edilmesi, daimi nezaretçi kontrolünde projesine aykırı tehlikeli durumun giderilmesini yönelik faaliyetlerin (hazırlık, su tahliyesi, şev eğimi ve yüksekliğinin projeye uygun hale getirilmesi vb.) sürdürülmesi ve kömür sevkiyatı yapılmamasına yönelik TKİ ve valiliğimize, MİGEM tarafından yazı yazılmıştır. Kazanın olduğu alan her ne kadar İR:2505 ruhsat alanı içinde olmasına rağmen uygulama projesinin dışında gerçekleştiğinden kaçak bir faaliyet olarak değerlendirilmektedir. (İR:2505 Ruhsat Alanı 24697,05 Ha, Uygulama Projesi Alanı 4,22 Ha), Şırnak İl Özel İdaresinin 4 noktada kantarları mevcuttur. Bu dönemde söz konusu sahada üretim ve satış izni olmadığı için, ruhsatlı sahalarda üretilen kömürler dışında herhangi bir kömür tartımı yapılması söz konu olmamıştır. Ayrıca Valiliğimizce kaçak kömür üretim ve sevkiyatının engellenmesi için üretime kapalı alanların giriş ve çıkışlarının fiziki engellerle kapatılmasının yanında, kolluk kuvvetleri ve diğer ilgili birimlerimizce de gerekli denetimler aralıksız olarak devam ettirilmektedir. Şırnak yöresinde Maden İşleri Genel Müdürlüğünce verilen 19 adet işletme ruhsatlı sahada üretimler yapılmakta, Şırnak-Cizre Karayolu üzerinde değişik noktalarda Kömür Stokları bulunmaktadır."


Haber Ara