Dolar

32,5109

Euro

34,5757

Altın

2.492,36

Bist

9.548,09

Vale hizmetlerine yeni düzenleme

Vale hizmetlerine düzenleme getiren yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmeliğe göre, halkın kullanımına açık alanlarda vale hizmeti için özel alan ayrılamayacak.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-25 09:23:54

Vale hizmetlerine yeni düzenleme

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un imzasıyla "İşletmeler ve İşyerlerinin Araç Park Hizmetlerinin (Vale) Yürütülmesine İlişkin Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlandı. Düzenleme, 1 Temmuz 2021'den itibaren yürürlüğe girecek.

Yönetmeliğe göre, sıhhi iş yerleri ile umuma açık istirahat ve eğlence yerleri kendileri veya hizmet satın alarak, sözleşme imzaladıkları vale işletmeleri eliyle bu hizmeti verebilecek.

Vale hizmeti, iş yerinin ruhsatına tali faaliyet olarak işlenecek. Ruhsatına vale hizmetini işletmeyen iş yerleri bu hizmeti sunamayacak.

Vale hizmet bedeli belirlenen fiyat tarifesini geçemeyecek

Vale hizmetinin en fazla 3 kilometre yarıçap içerisinde karşılanması zorunlu olacak. Vale hizmet bedeli, ilgili oda tarafından belirlenen fiyat tarifesini geçemeyecek.

Vale hizmeti alan iş yerleri, bu hizmeti veren işletmeye kendi mülkiyeti içinde veya kiralayacağı otopark alanında yer gösterme zorunluluğu olacak. Müşteri, vale hizmeti almaya zorlanamayacak.

Vale noktalarında, vale hizmeti almanın zorunlu olmadığını gösteren levha herkesin göreceği şekilde asılı olacak.

Kendi parseli içerisinde otoparkı olan iş yerleri, ücretsiz otopark alanlarına sürücüyü yönlendirmek için yönlendirme işaretleri kullanacak. Vale hizmeti kapsamında kullanılan otopark alanlarında, güvenlik kamerası zorunlu olacak.

Görevliler vale kıyafeti giyecek

Ücretsiz otopark alanları içerisinde, karayollarında ve halkın kullanımına açık alanlarda vale hizmeti için özel alan ayrılamayacak.

Vale hizmetlerine ilişkin, vale işletmesi ile iş yeri arasında, hizmeti alacak kişi veya kuruluşun adı, adresi, hizmetin kapsamı, personel sayısı, hizmetin süresi ve diğer hususları içeren sözleşme düzenlenecek.

İstihdam edilen vale görevlilerinin bilgileri 15 gün içinde yetkili idareye ve kolluk birimlerine bildirilecek. Vale görevlileri görev süresince tanıtım kartını yakada taşıyacak ve vale kıyafeti giyecek.

 

Haber Ara