Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

VakıfBank Kültür'den yeni kitap

VakıfBank Kültür Yayınları (VBKY) Rus yazar Vladimir Korolenko'nun 'Makar'ın Rüyası' isimli dünya klasiğini Türkçe'de ilk kez yayımlıyor

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-10 10:53:41

VakıfBank Kültür'den yeni kitap

VBKY'den yapılan açıklamaya göre, bir Yakut köylüsünün yaşamı üzerinden Rus kırsal toplumunu ve inançlarını anlatan bu eser, yazarın hayatından önemli izler taşıyor.

VBKY'nin okurla buluşturduğu "Makar'ın Rüyası", Rus edebiyatının altın çağı kalemlerinden Vladimir Korolenko tarafından yazıldı. 1885 yılında yayımlandığında büyük ilgi gören bu eser, yazarın ününü pekiştirdi.Rus toplumunun yaşama ve ölümden sonrasına ilişkin görüşlerini akıcı bir anlatımla kurgulayan "Makar'ın Rüyası"nın Türkçe çevirisi Karsu İlksen Fırat'a ait.

Kitapta, Yakut köylüsü Makar eşiyle birlikte Rus kırsalında yaşamını sürdürürken hayata veda ediyor. Hemen sonrasında Makar'ın ölümden sonraki yolculuğu satırlarda genişçe yer ediniyor. Gerek bir gazeteci olarak gerekse de yazınsal ve fikirsel çalışmalarıyla Rus toplumu üzerinde büyük bir etki yaratan Korolenko'nun eseri hayatından izler taşıyor. Edebiyat eleştirmenlerine göre Gorki'yle aynı çağda yaşamış Korolenko, kendisine aktarılan veya şahit olduğu olayları eserlerinde ustalıkla işler. Korolenko'nun öykülerindeki karakterler bir zamanlar tanıştığı ve görüştüğü kişilerdir. "Makar'ın Rüyası"nda yaşadıklarını ve gördüklerini satırlara döken yazarın karakterleri arasında, sömürülen köylüler ve acı çeken sıradan insanlar bulunuyor. 

 Romantik dönem etkisi

Başyapıtı "Kör Müzisyen" romanında engellerin aşılması gereken bir duvar olduğunu ve kişileri çaresiz bırakamayacağını anlatan Korolenko, "Makar'ın Rüyası"nda ise tıpkı Romantik dönem yazarları gibi dışarıdan bakıldığında kötü, korkunç veya amaçsız görünenin, içindeki sevgiye ve çektiği acılara dikkati çekiyor. Roman, "Bu rüya, başını alıp uzaklara, çok uzaklara giden ve herkesin malumu olduğu üzere, bizzat bir şanssızlık timsali olan zavallı Makar tarafından görülmüştür." sözleriyle başlıyor.

27 Temmuz 1853'te Ukrayna'da dünyaya gelen Vladimir Korolenko,Rus edebiyatının altın çağı isimlerinden biri olarak öne çıkıyor. Uzun yıllar gazetecilik yapıp yoksul insanlar için yardım faaliyetlerinde bulunan Korolenko'nun eserleri arasında birçok kısa hikaye ve novella yer alıyor. Korolenko, uzun yıllar muhalefet ettiği çarlık rejiminin yıkıldığını gördükten sonra 25 Aralık 1921'de hayata veda etti. VBKY daha önce Korolenko'nun "Kör Müzisyen" adındaki başyapıtını Türkçe'de ilk kez yayımladı. "Makar'ın Rüyası", yazarın Türkçe'de yayımlanan ikinci eseridir.

Haber Ara