Dolar

32,5969

Euro

34,7289

Altın

2.496,30

Bist

9.524,59

Uzmanlar: Siyasi anlaşma önemli başlangıç

Uzmanlar, Kürdistan Yurtseverler Birliği ile Goran Hareketi temsilcilerinin önceki gün imzaladıkları siyasi anlaşmayı önümüzdeki dönemdeki gelişmelerin önemli bir başlangıcı olarak yorumladı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-19 14:49:35

Uzmanlar: Siyasi anlaşma önemli başlangıç

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) İran sınırına yakın Süleymaniye kentinde etkili olan Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ile Goran (Değişim) Hareketi temsilcilerinin önceki gün imzaladıkları siyasi anlaşmayı değerlendiren uzmanlar, anlaşmayı önümüzdeki dönemdeki gelişmelerin önemli bir başlangıcı olarak yorumladı.

Ahi Evran Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serhat Erkmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, KYB ile Goran'ın Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) karşısında birleşerek Kuzey Irak'taki siyasal sistemde önce dengeyi sonra da yönetimi ele geçirmeye yönelik önemli bir adım attığını söyledi.

Anlaşmayı Goran'ın içindeki bir değişime bağlamaktan ziyade, Kuzey Irak'taki siyasi dengede KDP'yi önce dengeleyip daha sonra da üstünlüğü onun elinden alacak bir adım olarak görülmesi gerektiğinin altını çizen Erkmen, şöyle devam etti:

“Zaten, Goran KYB'nin içinden çıkmış bir hareket ancak farklılaştı. KYB bu süre zarfında özellikle ekonomik sıkıntının iktidarda değil muhalefette olana yaradığını gördüğü zaman onlar da muhalefette daha etkin bir tavır göstermeye başladı. 

İlginç bir şekilde, ‘hükümetin içindeki iktidar' ve ‘hükümetin içindeki muhalefet' gibi davranmaya başladılar. Bunun neticesinde karşımıza bu tablo çıktı. Bu bir son değil, önümüzdeki dönemdeki gelişmelerin bir başlangıcı olarak yorumlanmalı.” 

"GORAN GÜÇ KAZANMA ARAYIŞINDA'' 

ORSAM Araştırmacısı Bilgay Duman da anlaşma metninde, temel tartışma konularından biri olan bölge başkanının parlamento tarafından seçilmesinin yer aldığını ve bunun önemli olduğunu belirtti.

En son yerel seçimlerde Goran'ın, KYB'den daha çok oy aldığını hatırlatan Duman, şöyle devam etti:

"Goran son seçimlerde kendindeki güç kaybının farkındaydı. KYB ile tabanlarını birleştirerek yeniden güç kazanma arayışında olduğunu görüyorum. KYB de Goran'ın hakim olduğu bölgelerde yeniden pozisyon alma çabası içinde."

Bilgay Duman, Goran'ın anlaşma noktasına gelmesinin daha çok KYB'ye yaradığını belirterek, "Çünkü son 10 yıllık süreçte, KDP Kürdistan bölgesinin esas yöneticisi konumuna gelmişti. Bu yapılan anlaşmayla KYB ve profilinin yükselebileceğini düşünüyorum." ifadelerini kullandı. 

 

Haber Ara