Dolar

32,3755

Euro

34,9680

Altın

2.325,67

Bist

9.057,86

Araştırma: Uzaydaki yabancı gezegenler, elmasa dönüşebilir

Yeni yayınlanan araştırmalar, derin uzayda büyük ölçüde karbondan oluşan bazı dış gezegenlerin elmasa dönüşebileceğini öne sürüyor.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-21 07:14:49

Araştırma: Uzaydaki yabancı gezegenler, elmasa dönüşebilir

Yapılan bir araştırma, "karbon bakımından zengin" gezegenlerin, karbonu elmasa dönüştürmek için su ısısı ve basıncı gibi doğru koşullara sahip olabileceğini öne sürüyor.

Elmasların "bir kızın en iyi arkadaşı" olduğunu söylerler, peki ya elmastan yapılmış bütün bir gezegen?

Yeni yayınlanan araştırmalar, derin uzayda büyük ölçüde karbondan oluşan bazı dış gezegenlerin elmasa dönüşebileceğini öne sürüyor .

The Planetary Science Journal'da yayınlanan araştırma, bu "karbon bakımından zengin" gezegenlerin karbonu elmasa dönüştürmek için su ısısı ve basınç gibi doğru koşullara sahip olabileceğini öne sürüyor. Bu gezegenler ayrıca Dünya'da bulunan silikatlar ve oksitler gibi diğer mineralleri de oluşturabilir.

Çalışmanın başyazarı Harrison Allen-Sutter yaptığı açıklamada, "Bu dış gezegenler güneş sistemimizdeki hiçbir şeye benzemiyor" dedi .

Yakın zamanda, araştırmacılar , 2004'te keşfedilen 55 Cancri e de dahil olmak üzere elmastan oluşabilecek birkaç gezegen keşfetti.

Yıldızların yanı sıra gezegenler de büyük ölçüde toz ve gazdan oluşur. Bununla birlikte, yıldızları çevreleyen gezegenler içlerinde daha fazla miktarda karbon içerdiğinde ve su mevcut olduğunda, "elmas açısından zengin bir bileşim" oluşturulabilir.

Karşılaştırma amacıyla, Dünya, yaklaşık yüzde 0,001 oranında nispeten küçük bir elmas bileşenine sahiptir.

Araştırmacılar çalışmanın özetinde, "Reaksiyon sonrası fazla su, dönüştürülmüş karbon gezegenlerinin iç kısımlarındaki yoğun silika polimorflarında depolanabilir" diye yazdı.

"Mineralojinin bu şekilde elmas ve silikatlara dönüştürülmesi, karbon bakımından zengin gezegenin yoğunluğunu azaltacak ve dönüştürülmüş gezegenleri, 2-8 Dünya kütle aralığı için kütle-yarıçap ilişkilerinde silikat gezegenlerden farklı kılacaktır."

Araştırmacılar, hipotezlerini ortaya çıkarmak için yüksek basınçlı elmas örs hücreleri kullanarak yoğun ısı ve basınçtan yararlandılar. Oradan silisyum karbürü su altına koyup iki elmas arasına sıkıştırarak karışımı lazerlerle ısıtıyorlar. Sonunda, silisyum karbür elmas ve silikaya dönüştü.

Araştırmacılar, bu gezegenlerin yaşama ev sahipliği yapma olasılığının düşük olduğunu ekledi. Muhtemelen jeolojik olarak aktif olmadıklarını ve muhtemelen yaşamı desteklemeye elverişli olmayan atmosferlere sahip olduklarını belirttiler.

Allen-Sutter, "Yaşanabilirlikten bağımsız olarak, bu, dış gezegenlerin sürekli artan ve gelişen gözlemlerimizi anlamamıza ve karakterize etmemize yardımcı olacak ek bir adımdır" dedi.

NASA tarafından toplamda 4.000'den fazla dış gezegen keşfedildi ve Eylül 2018 itibariyle bunların yaklaşık 50'sinin yaşanabilir olabileceğine inanılıyordu.

Kaynak: https://www.foxnews.com/science/alien-planets-made-diamonds-researchers-suggest

Haber Ara