Dolar

32,5226

Euro

34,9004

Altın

2.430,41

Bist

9.645,02

Uzaya gönderilen farelerden olumlu sonuç!

Bilim insanları uzun zamandır yerçekimsiz ortamda kas ve kemik kaybını engellemeye çözüm aramaktaydı. Bunun üzerine fareler üzerinde yaptıkları deney olumlu sonuç verdi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-09 13:28:16

Uzaya gönderilen farelerden olumlu sonuç!

 Genetiği değiştirilmek üzere Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) gönderilen süper farelerin kas ve kemik kaybına uğramadığı ortaya çıktı.

Bilim insanlarının araştırması, sadece uzaydaki görevlerinde vücutları değişimine uğrayan astronotlar için değil. Araştırma, hareket yetisi kısıtlı olan buna benzer sorunla karşılaşan hastalar için de çözüm yolları barındırıyor.

NASA ve Jackson Laboratuvarı'nın ortak olarak gerçekleştirdiği deney için UUİ'ye geçtiğimiz aralık ayında 40 dişi fare gönderilmişti. Laboratuvar ortamında genetiği değiştirilen farelerin kas büyümesini sınırlayan myostatin geni eksik ve kas kütlesi normallerine göre iki katı büyük olduğu göze çarptı.

Bunlardan 8'ine genetik işlem uygulanırken uzaya yollanan farelerle karşılaştırılmak üzere, aynı kategorilerdeki 40 fare laboratuvarda tutuldu.

Genetiği değiştirilmiş fareler ‘süper fare' olarak geri geldi

33 günlük uzay macerasının sonunda herhangi bir deneysel işlemden geçmeyen farelerde kas ve kemik kaybının yüzde 18'lere kadar ulaştığı görüldü.

Laboratuvarda genetiği üzerinde oynanan fareler ise kas ve kemik hacmini korudu. Uzaydayken müdahalede bulunulan 8 farenin, yolculuklarının başındaki kas hacminden çok farklı şekilde döndükleri anlaşıldı.

Üzerinde işlem yapılan farelerin olağanüstü derecede kas hacimleri arttı.

Bunun üzerine kas ve kemik kaybına uğrayan farelerden 8'ine laboratuvara döndüklerinde süper farelere uygulanan işlem yapıldı. Bu farelerinde kısa sürede toparladığı görüldü.

8 Aralık 2019 tarihinde Uluslararası Uzay İstasyonuna gönderilen denek fareler, 33 gün burada gözlem altında tutulduktan sonra Dünya'ya geri getirilmişti.

Haber Ara