Dolar

32,3694

Euro

34,9629

Altın

2.325,75

Bist

9.071,02

Uzay Kalifiye Malzeme Teknolojileri Sempozyumu

Uzay Kalifiye Malzeme Teknolojileri Sempozyumu

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-14 16:22:58

Uzay Kalifiye Malzeme Teknolojileri Sempozyumu
Milli Savunma Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK ve TÜBİTAK MAM Başkanlığı koordinesinde düzenlenen Uzay Kalifiye Malzeme Teknolojileri Sempozyumu başladı.

Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığı'nda düzenlenen sempozyumun açılışında konuşan Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarlığı Teknoloji ve Koordinasyon Yardımcısı Hava Pilot Tümgeneral Şaban Umut, Türkiye'nin uzay konusunda söz sahibi olabilmesi amacıyla emek sarf edenlere teşekkürlerini sundu.

Umut, uzayın insanoğlunun var oluşundan beri ilgisini çeken alanlardan olduğunu belirterek, buradaki bilinmezliklerin ortadan kalkmaya başlamasıyla ülkeler arasındaki yarışın da hızlandığını söyledi.

Uzay çalışmalarının yüksek teknoloji ve maliyet gerektirdiğini ve maliyetlerin bu alanda süren yarışın bir müddet sınırlı kalmasına neden olduğunu anlatan Umut, bir anlamda bu konuda yürütülen çalışmaların ülkelerin gücünün göstergesi haline dönüştüğünü ifade etti.

Yüksek maliyetlerin bir süre sonra bu çalışmaların sonucunda elde edilen ürün ve bilgilerin ekonomik değere dönüştürülme zorunluluğunu getirdiğini aktaran Şaban Umut, şöyle devam etti:

"Bu sayede elde edilen yüksek teknolojik ürün ve bilginin ticari kullanıma sunulmasıyla hem uzay çalışmalarına kaynak sağlanmış hem de uzayın kalkınma alanı olması dönemi başlamıştır. Uzay çalışmaları Türkiye'de 2000'li yılların başında teknolojik transferleri gerçekleştirilen projelerle başlatıldı. Türkiye'nin ilk askeri yer gözlem uydusu Göktürk 2 Projesi de 18 Aralık 2012'de fırlatıldı. Göktürk 2'nin hiçbir kısıtlamaya tabi olmaksızın tüm dünyadan görüntü alabilmesiyle Türkiye, uzaydan yüksek çözünürlüklü görüntüleme yapabilen ülkeler arasına dahil oldu. Elde edilen bu başarılar uzay yarışına geç başlayan ülkemizin hızlı ve emin adımlarla ilerleyebilmesi için birer motivasyon kaynağı olmuştur. Göktürk 2 Projesi'nin elde edilen teknolojik imkan ve kabiliyetlerin daha üst seviyelere taşınabilmesi ve bu alanda yetişmiş insan gücünün katlanarak artmasının sağlanması amacıyla yeni bir özlem uydusu geliştirme çalışmalarına da başlanmıştır."

- "Türkiye tarihi bir atağa kalktı"

Şaban Umut, bu kapsamda çalışmaları yürütülen ikinci yer gözlem uydusu İMECE'nin bir uydu projesi olmaktan çıktığını, ülkenin uzay alanında çok daha veri elde etmesi, bu yarışta varım diyebilmesi için tüm kamu kurum ve kuruşlarıyla, özel sektörle üniversitelerin bir araya geldiği kulvarın adı olduğunu söyledi.

Yer gözlem uydularının yanı sıra, haberleşme uydusunu da milli olarak üretmek üzere çalışmaların başlamasıyla Türkiye'nin artık uzayda var olan sayılı ülkeler arasında yer aldığına işaret eden Umut, "Artık Türkiye dünyadaki benzer sistem ve alt sistemleri değil, uzaya yönelik özgün sistem ve alt sistem geliştirmek için tarihi bir atağa kalktı" diye konuştu.

Umut, devletin son dönemlerde bu alandaki Ar-Ge projelerine yönelik önemli kaynaklar ayırdığını, geliştirilen her ürünün ve alt yapının mutlaka ekonomik değere dönüştürülmesi ve geleceğe yönelik Ar-Ge çalışmalarının elde edilecek bu kaynaklardan fonlanması gerektiğini vurgulayarak, aksi halde sürekli devlet teşvikine ihtiyaç duyan proje ve alt yapılar döngüsüne girileceğini kaydetti.

- "Birlikte ortak öngörülerle, ortak hedefler için çalışmak durumundayız"

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Başkanı Doç. Dr. Bahadır Tunaboylu da uzayda çalışılan sistemlerin teknolojiyi ilerletecek roller üstlendiğini söyledi.

Tunaboylu, bugün birçok malzemenin bu kapsamda yapılan çalışmalar sonucunda ortaya çıktığını ifade ederek, "Vücutta kullanılan zırhların birçoğunun içerisinde temel malzeme olarak bildiğimiz kevlar, uzay çalışmaları sonucunda ortaya çıktı" dedi.

Doç. Dr. Tunaboylu, Türkiye'de de bu yöndeki çalışmalara kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra, diğer paydaşlarla birlikte destek verildiğini belirterek, "Birlikte ortak öngörülerle, ortak hedefler için çalışmak durumundayız" ifadelerini kullandı.

Sempozyumda, TÜBİTAK MAM Malzeme Enstitüsü'nce geliştirilecek güneş paneli, TÜBİTAK MAM Enerji Enstitüsü'nce yapılacak lityum iyon batarya ve Gazi Üniversitesi'nce tasarlanacak uzay kalifiye güneş hücresi projelerinin protokolleri imzalandı.

Sempozyuma, Milli Savunma Bakanlığı Ar-Ge ve Teknoloji Dairesi Başkanı Mühendis Albay Abdulmuttalip Dürer, Kalkınma Bakanlığı Araştırma, Geliştirme ve Girişimcilik Dairesi Başkanı Özgür Kadir Özer, TÜBİTAK MAM Malzeme Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Metin Usta, Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Uymaz Salamcı ile kamu, özel sektör ve akademik dünyadan temsilciler katıldı.

Sempozyum, yarın yapılacak oturumların ardından sona erecek.

Haber Ara