Dolar

32,3119

Euro

35,0621

Altın

2.278,19

Bist

8.994,47

Uyuşturucu ile Mücadelede Medyanın Rolü Sempozyumu

RTÜK Başkanı Yerlikaya : - 'RTÜK, 6112 sayılı kanunun 8'inci maddesine ilişkin olarak, 'Alkol, tütün ürünleri ve uyuşturucu gibi bağımlılık yapıcı madde kullanımı ile kumar oynamayı özendirici olamaz' ilkesinin ihlali nedeniyle 30 müeyyide kararı almıştır. Bunun 8'i uyuşturucuyu teşvik edici yayınlar sebebiyle gerçekleştirilmiştir' - Nevşehir Valisi Aktaş : - 'Amacımız, madde bağımlılığını

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-02 13:31:06

Uyuşturucu ile Mücadelede Medyanın Rolü Sempozyumu
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Prof. Dr. İlhan Yerlikaya, "RTÜK, 6112 sayılı kanunun 8'inci maddesine ilişkin olarak, 'Alkol, tütün ürünleri ve uyuşturucu gibi bağımlılık yapıcı madde kullanımı ile kumar oynamayı özendirici olamaz' ilkesinin ihlali nedeniyle 30 müeyyide kararı almıştır. Bunun 8'i uyuşturucuyu teşvik edici yayınlar sebebiyle gerçekleştirilmiştir." dedi.

Nevşehir Valiliği öncülüğünde İl Emniyet Müdürlüğü ve Ahiler Kalkınma Ajansı koordinatörlüğünde düzenlenen "Uyuşturucu ile Mücadelede Medyanın Rolü" konulu sempozyum başladı.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezinde iki gün devam edecek program, uyuşturucuyla mücadelede medyanın gücünden en üst seviyede yararlanılmasını ve kullanılan haber dilinin disipline edilmesini amaçlıyor.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda konuşan RTÜK Başkanı Prof. Dr. Yerlikaya, kurul olarak madde bağımlılığıyla mücadeleye önem verdiklerini, yayın organlarını bu kapsamda yakından takip ettiklerini belirtti.

Yerlikaya, "RTÜK, 6112 sayılı kanunun 8'inci maddesine ilişkin olarak, 'Alkol, tütün ürünleri ve uyuşturucu gibi bağımlılık yapıcı madde kullanımı ile kumar oynamayı özendirici olamaz' ilkesinin ihlali nedeniyle 30 müeyyide kararı almıştır. Bunun 8'i uyuşturucuyu teşvik edici yayınlar sebebiyle gerçekleştirilmiştir." dedi.

Çocuk ve gençlerin ülkenin geleceğinin teminatı olduğunu, onları korumanın ise hassasiyetle yapılması gerektiğini vurgulayan Yerlikaya, madde bağımlılığıyla mücadelede tüm kurumlara ve özellikle medyaya görev düştüğünü dile getirdi.

Medyada sunulan haberlerde, uyuşturucu maddeyle ilgili bazı terimlerin kullanılmaması gerektiğine işaret eden Yerlikaya, "Uyuşturucu ile mücadelede, medya sorunlu değil sorumlu bir dil kullanmalıdır." ifadesine yer verdi.

Yerlikaya şöyle konuştu:

"Bütün ülkeler ve ülkemizin geleceğinin teminatı olan çocuklarımızın ve gençlerimizin uyuşturucu madde kullanımı ve bağımlılığı gibi bir hastalıktan korunması son derece önemlidir. Bu mücadelede kurumların ve medyanın ayrı bir yeri vardır. Medyada uyuşturucu ile ilgili verilen haberler, yanlışlıkla özendirici hale getirebilir. Terörün finans kaynağı olduğu bilinen uyuşturucu ile mücadelenin RTÜK olarak farkındayız. Bu konuda duyarlı olduğumuzun bilinmesini isterim. Müzik klibi, dizi, haber, film gibi yapımlarda sigara görüntüsüne yer verilmesi nedeniyle üst kurulumuzca 296 müeyyide uygulanmıştır. Bu müeyyidelerin sayısı azdır çünkü bu konuda medyamız titiz ama zaman zaman ihlaller olabiliyor. Uyuşturucu için 'keyif verici madde' denilebiliyor, bunu duyan gençte merak uyandırabilir ya da 'milyon dolarlık uyuşturucu ele geçirildi' deniliyor, bu kez de paraya meyilli kişilerin ilgisini çekebilir. Haber diline dikkat edilmesi gerekir."

Nevşehir Valisi İlhami Aktaş da uyuşturucu madde ve bağımlılıkla mücadelede tüm kurum ve bireylerin elini taşın altına koyması gerektiğini aktararak "Amacımız, madde bağımlılığını aza indirmek değil, bu konuyu milletimiz ve ülkemizin gündeminden tamamen çıkarmak ve kullanımını ortadan kaldırmaktır. Tüm kurumların elini taşın altına koyması gerekiyor. Sempozyum, bu amaca ulaşmayı sağlaması açısından önemli." dedi.

Nevşehir Emniyet Müdürü Mehmet Artunay da uyuşturucu madde kullanımına karşı narkotik şube ekiplerinin ülke genelinde yoğun çaba sarf ettiğini ancak toplumda farkındalık oluşturulması konusunda medyanın ortak dil kullanmasının önemli sonuçlar doğuracağına inandığını kaydetti.

Madde bağımlılığı ve kullanımı konusunda, özendirici ifadeler, yanlış yaklaşım, merak uyandırıcı ve suça teşvik eden anlatım ve sunumların değerlendirilmesi ve çözüm yollarının belirlenmesi için düzenlenen sempozyum, "Uyuşturucu ile mücadeleye medyanın yaklaşımı", "Uyuşturucu ile mücadelede medya dilinin belirlenmesi" ve "Medyanın etkin kullanılabilirliği" konularındaki oturumlarla devam edecek.

Haber Ara