Dolar

32,4792

Euro

34,9023

Altın

2.434,36

Bist

9.716,77

Uykusuzluğu tedavi edebilecek 7 yiyecek

Hemen hemen hepimiz hayatımızın bir döneminde uykusuzluk sorunu yaşıyoruz. Uykusuzluğa daha yatkın olan tipik bir kişilik profili yoktur, ancak yaşlanma, anksiyete, zihinsel ve psikolojik hiperaktivite, bazı ilaçlar veya kronik hastalıklar gibi belirli faktörler riski artırabilir.

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-01-16 12:30:10

Uykusuzluğu tedavi edebilecek 7 yiyecek

Yeterince uyumak vücudumuz için çok önemlidir. Bu, beynimizi ve hafızamızı en iyi şekilde tutarken vücudumuzun yenilenmesine izin verir. Uyku bozuklukları ve özellikle uykusuzluk toplumumuzda sıradan hale geldi. Yine de uygun şekilde dinlenmek, refahımız için hayati önem taşır. Bu problemle mücadele etmek için, uyku hapları yerine mükemmel bir ikame olan çok sayıda gıda vardır ve bunlar kendi açılarından çeşitli istenmeyen yan etkilere sahip olabilir.

Hemen hemen hepimiz hayatımızın bir döneminde uykusuzluk sorunu yaşıyoruz. Uykusuzluğa daha yatkın olan tipik bir kişilik profili yoktur, ancak yaşlanma, anksiyete, zihinsel ve psikolojik hiperaktivite, bazı ilaçlar veya kronik hastalıklar gibi belirli faktörler riski artırabilir. 

Uykusuzluğun vücut üzerindeki sonuçları 

Öte yandan, kronik uykusuzluktan muzdarip olmak vücut üzerinde çok sayıda sonuç doğurabilir. Bu, gün içinde yorgunluk, sinirlilik, konsantrasyon ve hafıza sorunları ve hatta zihinsel uyuşukluğa neden olabilir. Motivasyon da azalır ve genellikle zararsız olarak algılanan belirli görevleri yerine getirmek için büyük çaba gerekir. 

Günümüzde klasik tıp çok sık uykusuzluk çeken kişilere ruhsal denge üzerinde zararlı sonuçları olabilen uyku hapları gibi ağır ilaçlar reçete ederken, daha iyi uyku için doğal çözümler de vardır. yiyecekler, kişinin uykusunu “iyileştirmesi” için faydalı olabilecek yiyecekler.

Muz 

Muz, triptofan açısından zengindir ve yutulduğunda uyku hormonu olan melatonin üretimini artırır. Bu nedenle uyku için mükemmel bir uyarıcıdır. Ayrıca, gece kramplarını önlemek için önemli olan potasyumun yanı sıra kasları gevşetmeye yardımcı olan çok miktarda magnezyum içerir. 

Çiftlik somon 

Somon, stresi azaltabilen ve vücudun rahatlamasına yardımcı olan, omega-3 ve B6 vitamini bakımından zengin yağlı bir balıktır . B6 Vitamini melatonin üretimini uyararak uykuya dalmayı kolaylaştırır.

Bitkisel çaylar 

Kediotu, papatya, nane ve lavanta ile yapılan bitki çayları uyku kalitesini artırabilir. Hafif sakinleştirici etkiye sahip bir molekül olan apigenin içeren papatya özellikle uykusuzluğa karşı etkilidir. Yatmadan önce bu bitki çaylarından bir fincan içmek bu nedenle oldukça uygundur.

Hindistan cevizi sütü

Bu süt mükemmel bir kalsiyum kaynağıdır ve uykusuzluğunuz bu mineraldeki bir eksiklikten kaynaklanıyorsa, hindistan cevizi sütü müttefikinizdir. Ayrıca kalsiyum vücut tarafından kolaylıkla asimile edilir. 

Kirazlar 

Vişne suyu, melatonin üretimini artırabilir ve uyku kalitesini artırabilir, aynı zamanda sirkadiyen ritmi (uyku-uyanıklık döngüsü) düzenleyebilir. Meyve sularının yanı sıra bir avuç kiraz tüketmenin vücutta aynı etkileri olacaktır.

Tam tahıllar 

Arpa, bulgur ve diğer tam tahıl türleri, gevşemeyi destekleyen önemli bir mineral olan bol miktarda magnezyum içerir. Bazı magnezyum eksikliğinin uyku sorunlarının nedenlerinden biri olduğu biliniyor ve tam tahıl tüketmek gelgiti değiştirmeye yardımcı olacak. 

Kakao

Yatmadan önce bir fincan sıcak çikolata zihninizi rahatlatacak ve vücudunuza yeterli miktarda magnezyum sağlayarak uyku kalitesini önemli ölçüde artıracaktır. Ayrıca kakao, beynin serotonine dönüştürdüğü vücut için gerekli bir amino asit olan triptofan içerir. Hafif, doğal bir yatıştırıcı olarak rol oynadığı bilinmektedir.

Yatmadan önce ve aynı zamanda gün içinde aşırı şeker, yağ veya kafein tüketimi gibi bazı beslenme alışkanlıkları kolayca uykusuzluğa neden olur. Ek olarak, uykusuzluk için uyku hapı almak gerçekten tavsiye edilmez, çünkü bu bağımlılığa yol açabilir ve çoğu durumda bu ilaçların kullanımı, aldıktan sonraki gün çamurlu bir duruma neden olur. Sağlıklı yiyeceklerin tüketimini tercih etmek ve düzenli fiziksel aktivite yapmak, dengeli ve kaliteli uyku için özellikle faydalı bir yaşam tarzının parçasıdır.

Kaynak: santeplusmag

Haber Ara