Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

'Uygurlar karakollarda öldürülüyor'

Uygur Türkü genç bir kadın, Türkiye’deki eşine kavuşmak için çocuklarıyla birlikte sınıra gitmek isterken gözaltına alındı. Bir ay sorgulandı. Ancak sağlıklı girdiği polis merkezinden cesedi çıktı. Çocuklarının akıbetini ise kimse bilmiyor.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-29 09:14:16

'Uygurlar karakollarda öldürülüyor'

Yeni Şafak'tan Elvide Demirkol'un haberine göre, Dünya, Doğu Türkistan'da Çin'in ramazan ayında Müslümanlara yaşattığı zulüm karşısında sessizliğini korurken, baskıcı yönetimin gözaltına aldığı masum sivillere karşı işlediği cinayetler ve bilinmeyen bir yerde hayatı kararan “kayıplar” ise hasır altı ediliyor. Onlardan biri de 32 yaşındaki Tursungul. Türkiye'ye sığınan eşine kavuşma hayalleri kurarken şubat ayında Çin'in güneyindeki Guangdong sınır bölgesinde tutuklandı. Bir ay süren sorgulamanın ardından da memleketi olan Kaşgar kentine bağlı Feyzivat ilçesinde polise teslim edildi.

Shaptol polis merkezine sağlıklı bir şekilde giren Uygur Türkü kadının içeriden cesedi çıktı. Karakoldaki cinayetin duyurulması, Tursungul'a yakın haber kaynaklarının güvenliği nedeniyle bir süre ertelendikten sonra önceki gün gerçekleşti.

AİLE PARAMPARÇA

Olayın öncesinde Tursungul'un eşiyle birlikte Türkiye'ye kaçmayı başaran ve adı saklı tutulan bir Uygur Türkü, Radio Free Asia haber sitesine yaptığı açıklamada, genç kadının cesedinin polis tarafından bilinmeyen bir yere gömüldüğünü söyledi. Polisin ölüm nedeni olarak “ani kalp krizi”ni gerekçe gösterdiğini anlatan Uygurlu kaynak, 15 yaşındaki kızı ve erkek bebeğiyle Türkiye'ye gitmek üzereyken alıkonulan kadının, yakalanmadan önce gizlenerek ilerlemeye çalıştığını ve sınırın diğer tarafına geçmek için fırsat aradığını aktardı.

BİR DE 'TERÖR' DAMGASI

Karakoldan cenazesi çıkan genç kadının eşi ise, çocuklarının hayatta olup olmadığını dahi bilmiyor. Çiftin ocak ayında gözaltına alınan 16 yaşındaki çocuğunda da bugüne kadar haber alınamadı. Tursungul'un ölüme neden olan polis merkezi ise konuyla ilgili açıklama yapmayı reddediyor.

Doğu Türkistan'da Uygurların evlerine baskın yapan polis, halkın dini vazifelerini yerine getirmesine, kendi dillerini ve kültürlerini yaşamasına engel oluyor. Bu nedenle yüzlerce Uygur Türkü, Güneydoğu Asya yoluyla yurt dışına kaçmak zorunda kalıyor. Hem şiddete sebep olan hem de Müslüman halkı temel haklarından mahrum bırakan Çin yönetimi ise, Uygur Türklerine karşı uyguladığı etnik temizliği "terörle mücadele"maskesiyle gizlemeye çalışıyor.

Haber Ara