Dolar

32,3794

Euro

35,0563

Altın

2.326,05

Bist

9.108,73

Üsküp'te Türk öğrenci meraklılarına hat öğretiyor

Üsküp'te Türk öğrenci meraklılarına hat öğretiyor

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-06 11:10:15

Üsküp'te Türk öğrenci meraklılarına hat öğretiyor
CİHAD ALİU - Makedonya'nın başkenti Üsküp'te eğitim alan üniversite öğrencisi Mahmut Enes Kemer, hat sanatını farklı kültürlerden insanlara aktarmak için Türk Çarşısı'ndaki tarihi bedestende kurduğu küçük atölyede farklı milletlerden öğrencilere kurs veriyor.

Uluslararası Balkan Üniversitesi'nde grafik tasarımı eğitimi alan Kemer, daha önce Üsküp sokaklarında icra ettiği hat sanatını farklı milletlerden öğrencilere öğreterek, kendi tabiriyle "bayrağı devretmek" için hat kursu vermeye başladı.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Kemer, yoğun bir sürecin ardından Üsküp'teki bazı sivil toplum kuruluşlarının da yardımıyla kurs açmayı başardıklarını belirterek, duyuru dahi yapılmadan çok sayıda başvuru aldıklarını ve ilgiden oldukça memnun kaldığını söyledi.

Tarihi bedestendeki kurs sayesinde hat sanatı eğitimi vermenin yanı sıra farklı milletlerden öğrencilerin de buluştuğu bir grup oluşturduklarını anlatan Kemer, güzel bir atmosfer sağlayarak güzel çalışmalar yaptıklarını kaydetti.

Kemer, kursun sonunda katılımcılara sertifikalar dağıtılacağına dikkati çekerek, bu şekilde "bayrak devretme" misyonunu da gerçekleştirmiş olacağını ifade etti.

Makedonya'da beş yıl gibi uzun bir süre kaldığını ve buradaki eğitim hayatının sonuna yaklaştığını anımsatan Kemer, bu ülkeye karşı kültürel bir bağın yanı sıra duygu bağının da oluştuğunu dile getirdi.

Kemer, bu coğrafya ile ilişkisini hiçbir zaman kesmeyeceğini de aktararak, "Buradan kopamayacağımı biliyorum. En güzel çağımız olan gençlik çağımızın tam ortasında burayla tanıştık. Aslında biz, kendimizi tanıyacağımız dönemde burayı da tanımış olduk, burayla özdeşleştik. Gönül ister ki mesafeyi biraz daha azaltabilelim. Eğer güzel bir ortam yakalarsam burada kalmak isterim. Asıl isteğimi sorarsanız, burayı İstanbul'a götürmek." diye konuştu.

- "Hat sanatını bize çok iyi anlattı"

Kursa katılan öğrencilerden Karadağlı Sauda Nurkovic de hat sanatına büyük bir ilgi duyduğunu belirterek, üniversiteden arkadaşı olan Kemer'in hat sanatını kendilerine çok iyi anlattığını söyledi.

Kursta geçirdikleri zamanın dışında internetten de hat sanatı ile ilgili araştırmalar yaptığını anlatan Nurkovic, "Memleketim Rozaje'ye döndüğümde de bu kursa devam etmeyi planlıyorum. Belki ben de birilerine bunu öğretebilirim. Çünkü böyle bir kurs bizim oralarda yok." dedi.

Nurkovic, Boşnak kültürü ile Osmanlı kültürünün birçok ortak noktası olduğuna işaret ederek, hat sanatı ile Boşnak kültürü arasında da bir bağ kurulabileceğini vurguladı.

Bir diğer kurs öğrencisi Malatyalı Recai Çamurlu da hocaları Mahmut Enes'in hat sanatını kendilerine sevdirdiğini ifade ederek, hat sanatının insanın içine hitap ettiğini ve sıkıldığı zaman içindekileri kağıda dökerek mutlu olduğunu kaydetti.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara