Dolar

32,3660

Euro

34,9990

Altın

2.324,23

Bist

9.079,97

Uruguay'da diktatörlük dönemindeki faili meçhullere yargı yolu açılıyor

Uruguay siyaseti son günlerde hareketli zamanlar geçiriyor! Orduda görev almış eski komutanların ardı ardına yaptıkları itiraflar sonrası mevcut Donanma Komutanı Abilleira da açıklamalarda bulundu. Öte yandan faili meçhul cinayetler için Başsavcılık devreye girdi ve konu özel bir savcıya iletildi. İşte ayrıntılar...

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-04-08 12:06:12

Uruguay'da diktatörlük dönemindeki faili meçhullere yargı yolu açılıyor

TIMETURK | ÇEVİRİ

Uruguay'da Emekli Tuğamiral Hector Berruti bir radyo konuşmasında Uruguay'daki diktatörlük dönemi boyunca “Her gün ortadan kaldırılması gereken insanların listesini” aldığını itiraf etti.

Uruguay Deniz Kuvvetleri Komutanı Carlos Abilleira ise bu açıklamalara karşılık Başsavcı Jorge Diaz ile görüşmesinde Emekli Tuğamiral Hector Berrutti tarafından 1973-1985 arasındaki “ölüm listelerini” reddetti.

LİSTELER SÜMENALTI EDİLDİ

Geçtiğimiz hafta eski ordu kumandanı Guido Manini Rios'un başkanlık seçimi kampanyası sırasında her gün kendisine gelen ölüm listelerine karşılık “deneyimli bir kamu görevlisi olarak bu listeleri sümenaltı ettiğini sonradan birçok insanın kendisine teşekkür etmek için geldiğini” dile getirdi.

KONU MAHKEMEYE TAŞINDI

Öte yandan halen görevde olan Deniz Kuvvetleri Komutanı Carlos Abillera, Emekli Tuğamiral Berruti tarafından yapılan açıklamaları yalanladı. Başsavcılık ofisi ise hem görevdeki ordu komutanı hem de emekli Tuğamiral'i dinledikten sonra olayı insanlığa karşı işlenen suçlarla ilgili özel savcıya sevketti.

abilleria_y_jorge_diaz.jpg_1718483346
Uruguay Deniz Kuvvetleri Komutanı Carlos Abilleira ve Başsavcı Jorge Diaz

URUGUAY'DA SİYASİ DALGA

Uruguay Devlet Başkanı Tabare Vasquez'in 1 Nisan'da aralarında savunma bakanının da olduğu ordudan ve siyasetten bir dizi insanı diktatörlük dönemi ile ilgili soruşturmayı savsaklamaları nedeniyle görevden almasının ardından bu olayın patlak verdiği belirtildi.

İTİRAFLAR YOK SAYILIYOR

Eski askerler tarafından yapılan itiraflar ise yerel gazete El Observador'da 30 Mart'ta yayınlandı. Askeri mahkeme varolan delillere rağmen itirafları tamamen reddederek ordunun onuruna leke sürülmemesi için çalışıldığını belirtmişti.

Kaynak: Telesur English

 

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara