Dolar

32,3668

Euro

34,9408

Altın

2.325,85

Bist

9.123,44

Urla'da 2 bin yıllık Roma limanı yeniden inşa edilecek

Urla'da 2 bin yıllık Roma limanı yeniden inşa edilecek

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-06 11:58:34

Urla'da 2 bin yıllık Roma limanı yeniden inşa edilecek
Ankara Üniversitesi, 2 bin yıllık Roma limanını Urla'da gerçeğine uygun olarak yeniden inşa edecek.

Ankara Üniversitesinden yapılan açıklamaya göre, Ege Denizi'nin en eski liman kentlerinden Urla'da, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Urla Belediyesi işbirliğinde hayata geçirilen proje kapsamında, 2 bin yıllık tarihe sahip liman aynı yerinde ,aynı donanımlarla hayat bulacak.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, projenin Türkiye turizmi açısından önemli olduğunu kaydetti.

Roma İmparatorluğu dönemindeki limanda ne varsa hepsini canlandıracaklarını dile getiren İbiş, "Kültür kavramına karşı Ankara Üniversitesinin bakış açısı her zaman 'büyük değer verir' nitelikte olmuştur. Burada, aynı yıllar önce Romalıların yaptığı limanın birebir halini yansıtacağız. Dünyada başka örneği yok. O günlerde kullanılan araç gereçler, tekneler, yükleme araçları birebir, aslına uygun şekilde yapılıyor. Hem üniversitemiz hem de Türkiye turizmi için gurur verici ve çok önemli bir projedir" ifadelerini kullandı.

- En az iki tekne yapılacak

Ankara Üniversitesi Sualtı Arkeoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (ANKÜSAM) Kurucusu ve Liman Tepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Hayat Erkanal ise dünyada örneği olmayan bu proje kapsamında, tekne ve silahların hazırlanması için çalıştıklarını, 1 yıl içinde detaylı inşaata başlayacaklarını bildirdi.

Limanda, döneme ait mancınıkların dahi yer alacağını ifade eden Erkanal, şu bilgileri verdi:

"Limanda yüklerin depolandığı, kayıtların tutulduğu binalar oluyor. Bunları inşa edeceğiz. Daha geç bir dönemde limanda küçük bir kilise bulunduğunu belirledik. Ama biz erken Roma dönemine ait bir liman yapacağız. Bunlar Urla Belediyesinin tahsis ettiği arazi üzerine inşa ediliyor. Gemilerin yapımına başladık. Erken Roma dönemine ait en az iki tekne yapacağız. Bittiğinde turistik ziyaretlere açık bir alan olacak. Bu limanı canlı tutmaya çalışacağız. Ziyaretçiler, Roma tekneleriyle Ege'nin mavi sularında seyahat yapma imkanına kavuşacak."

Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar ise Ankara Üniversitesi ile çalışmayı önemsediklerini, kültür ve turizme katkı sağlayacak her adımı atmaya hazır olduklarını kaydetti.

Haber Ara