Dolar

32,6001

Euro

34,8184

Altın

2.493,36

Bist

9.497,61

Ürdün’ü karıştıran tweet!

Ürdün Kralı Hüseyin'in üçüncü oğlu ve şu anki Kral II. Abdullah'ın üvey kardeşi Prens Ali bin Hüseyin’in, İsrail ile ‘normalleşme’ anlaşması imzalayan BAE’yi eleştiren tweeti ve makalesi Ürdün’ü karıştırdı. Gelen tepkiler üzerine Prens Hüseyin, tweeti silmek zorunda kaldı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-08-27 09:12:32

Ürdün’ü karıştıran tweet!

Ürdün Kralı Hüseyin'in üçüncü oğlu ve şu anki Kral II. Abdullah'ın üvey kardeşi Prens Ali bin Hüseyin'in, İsrail ile ‘normalleşme' anlaşması imzalayan BAE'yi eleştiren tweeti ve makalesi Ürdün'ü karıştırdı.

Sosyal medya öncüleri, Ürdün Kralı'nın üvey kardeşine atfedilen tweetin bir fotoğrafını ve "Middle East Eye" tarafından yayınlanan ve Emirlik-İsrail normalleşmesini şiddetle eleştiren bir makalenin bağlantısını paylaştı.

Makalenin başlığı "Emirlik-İsrail Anlaşması: Atılım veya İhanet" idi. Ayrıca makalede, Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed'in üzerine çarpı ile çizilmiş ve ‘hain' yazan bir fotoğrafı da kullanılması dikkat çekti.

ayeni

Ürdün Prensi Ali bin Hüseyin'e atfedilen tweet, Kral yanlıları ile muhalifler arasında sosyal paylaşım sitelerinde tartışmaya ve bir dizi tepkiye yol açtı.

Muhalifler, BAE'yi eleştiren tweeti Ali bin Al Hüseyin'in kişisel görüşü olarak görürken, Kral yanlıları da bunun Ürdün'ün resmi konumunu temsil etmediğini savundu.

Hüseyin'in tweetine destek verenler ise yaptığı paylaşımlarda, “Harika bir tweet ve onurlu bir duruş, Tanrı sizi korusun. Size saygı ve minnettarlık duyuyoruz Majesteleri. " ifadelerini kullandı.

Ancak, tweete karşı çıkan Kral yanlası bazı Ürdünlüler ise, Ürdün'ün İsrail ile 1994 yılına dayanan kendi barış anlaşmasına atıfta bulundu ve Prens Hüseyin'i ikiyüzlülükle suçlayarak şunları söyledi:
“Majesteleri, bu bir ülke meselesidir, basit bir aile meselesi değil. Bu makaleyi, bu özel fotoğrafla yayınlama seçiminiz, sizin, Haşimi ailesi için ve iki ulus arasındaki ilişkiler için zararlıdır. Unutmayın, liderimizin ideolojisine de aykırıdır, Allah onu korusun. Bence özür dilemeli ve bu tweet'i saygıyla silmelisiniz."

Ürdün haber sitesi Al-Urdunya de, tweetin Ürdün yönetimini kızdırdığını açıkladı. Site, Amman yönetiminin bu olaydan sonra BAE Emirliklerini arayarak, atılan tweetin, Ürdün devletinin resmi görüşlerinin yansıtmadığını bildirdiğini aktardı.

BAE News web sitesi ise; Ürdün Prensi Ali bin Hüseyin'in gelen tepkiler üzerine attığı tweet'i sildiğini doğruladı.

Ürdün, Ekim 1994'te İsrail ile bir barış anlaşması imzaladı ve o zamandan beri düzenli siyasi ilişkileri var. Ancak iki ülke gerçek bir yakınlaşmayı başaramadı.

Kaynak: Middle East Eye, Sputnik Arapça

Çeviri: Feyza Akyıl

 

Haber Ara